0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVarčujmo z vodo!

Varčujmo z vodo!

MORDA VAS ZANIMA

Od vode so odvisna prav vsa živa bitja. Varčujmo z njo in tako ohranimo naš planet lep, zdrav in prijazen do vseh.

- Oglas -

Ali ste vedeli, da se je poraba vode v zadnjem stoletju povečala za več kot petkrat? Z nekaj ukrepi proti prevelikemu trošenju vode boste naredili veliko za boljši svet in pa tudi nekaj za vašo denarnico.

Varčujmo z vodo

  1. Zapirajmo pipe. V eni minuti iz nje namreč steče kar petnajst litrov vode! To upoštevajte tudi med umivanjem zob.
  2. Posodo perimo v pomivalnem stroju, saj na ta način prihranimo kar štirikrat več vode.
  3. Posodo in perilo perimo le, ko je stroj poln.
  4. Ne delajmo si kopeli na vsakodnevni ravni, temveč se raje na hitro stuširajmo v približno petih minutah. Namesto 250 litrov vode bomo porabili med 100 in 150 litrov.
  5. Na stranišče na namestimo dvojno doziranje splakovanja vode (varčevalna tipka), tako bomo ob manjši potrebi porabili ravno dovolj in precej manj vode, kot ob večji.
  6. Uporabljajmo več naravnih sredstev za pomivanje posode, čiščenje kuhinje in kopalnice ter osebno higieno. Kemikalije lahko onesnažijo pitno vodo.
  7. V poletnih mesecih bodimo pozorni ob zalivanju vrta. Zbirajmo deževnico in vrt lahko zalivamo z njo. Zalijmo ga zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje manjše.
  8. Ko menjate vodo v akvariju, jo ne odlijte v odtok, ampak jo raje porabite za rastline. Podobno lahko naredite z vodo, v kateri ste izpirali solato in sadje.
  9. Hrano kuhajte v čim manjši količini vode, saj ne bo zaradi tega imela nič slabšega okusa ali nižje kvalitete.
  10. Zelo pomembno je, da o varčevanju z vodo govorite z otroci. Naj se naučijo koristi takih dejanj, saj bodo le tako razumeli, zakaj morajo biti previdni pri uporabi pitne vode.
.

NAJNOVEJŠE