V času piknikov je pomembno, da se pri pripravi hrane osredotočite na enostavnost jedi ter hiter čas priprave. Predstavljamo vam odlično pecivo, narejeno v kratkem času, poleg tega pa je lahko prebavljivo, da vas ne bo preveč nasitilo in tako pripravilo na nove piknik-aktivnosti.
Za lešnikovo pecivo, ki ga lahko narežemo na kocke in ponudimo gostom kar v roke, si boste vzeli manj kot eno uro s pečenjem vred. Tistim bolj zahtevnim gostom pa ob jedi ponudite malo stepene smetane in uspeh je zagotovljen.
Sestavine:
- 350 g praženih lešnikov,
- 50 g sladkorja,
- 90 g masla,
- 80 g mletih kokosov,
- 1 čajna žlička pecilnega praška,
- 3 jajca,
- 3 žlice instant kave,
- 2 žlici ruma,
- ščep soli.
Skoraj vse lešnike meljite v mešalci dokler ne dobite enotne lešnikove moke. V zmleto zmes dodajte polovico sladkorja in še malo zavrtite mešalnik.
Nato pripravimo dve ločeni zmesi. Iz beljakov naredimo sneg; iz rumenjakov,soli ter preostalega sladkorja pa rumeno zmes. Oboje naj bo lahko in penasto. Rumenjakom dodajte približno tretjino mešanice lešnikov in stopljeno maslo. Premešamo.
V naslednjem koraku združimo mešanici in dodamo preostale zmlete lešnike, kavo, rum, mlete kokose in pecilni prašek. Dobro premešamo. Masa bo precej »težka«, zato jo še enkrat dobro premešajte, da bo postala čim bolj puhasta.
Vse to prelijemo v pekač, ki ga pred tem namastimo z maslom. Lahko uporabite tudi silikonski pekač, saj se vanj ne prime biskvit toliko, kolikor v navadnem pekaču. Po vrhu položimo nekaj lešnikov, ki jih nismo zmleli. V pečici segreti na 170 stopinj pečemo 35-40 minut.
Ko je lešnikovo pecivo pečeno, ga ohladimo, narežemo na kocke in ponudimo gostom. Če se boste lotili priprave stepene smetane, ne pozabite vanjo kapniti kapljico ruma ali ekstrata kave.