0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaVarčevanje z energijo in skrb za okolje

Varčevanje z energijo in skrb za okolje

MORDA VAS ZANIMA

Dejavnosti človeka v modernem svetu vplivajo na naše okolje. V zadnjih desetletjih se je položaj zaradi različnih dejavnikov zelo poslabšal – proizvajamo vedno večje količine odpadkov, izgubljamo biotsko raznovrstnost, izkoriščamo naravne vire, pa tudi ozračje se globalno segreva. Kaj pa sploh je globalo segrevanje in kako lahko poskrbimo na področju varčevanja z energijo?

- Oglas -

Varčevanje z energijo

Globalno segrevanje, podnebne spremembe in energija

Od začetka 20. stoletja so se temperature povsod na Zemlji hitro višale – povišale so se povprečno za 0,6 stopinje po svetu in 0,95 stopinje v Evropi, piše v publikaciji Naredite korak za čistejše okolje, ki je izšla pod okriljem Evropske komisije. Glede na pretekla stoletja je to spreminjanje hitro, vplive segrevnaja pa je že mogoče čutiti. Pričakuje se tudi, da bodo z višanjem temperature postali še močnejši.

Kako pa je globalno segrevanje povzano s podnebnimi spremembami? Za segrevanje našega planeta skrbijo ogljikov dioksid in drugi toplogredni plini. Brez njih bi bila povprečna temperatura na Zemlji za približno 30 stopinj nižja. Vendar pa človek za svoje dejavnosti, kot so denimo ogrevanje gospodinjstva, gledanje televizije ali vožnja z avtomobilom, potrebuje energijo. To pridobiva z izgorevanjem fosilnih goriv, ki v zameno proizvajajo ogljikov dioksid.

- Oglas -

Zaradi dodatnih toplogrednih plinov se Zemlja na nenaraven način segreva, kar imenujemo globalno segrevanje. Njegov splošni učinek so podnebne spremembe, kar je potrdila tudi velika večina vodilnih strokovnjakov na tem področju.

Varčevanje z energijo

Z energijo lahko varčujemo na veliko načinov, ki pa ne zahtevajo občutne spremembe naših navad. Poskrbimo denimo za to, da vedno, ko zapuščamo sobo, ugasnemo luči. Čim več električne energije namreč porabimo, tem več fosilnih goriv je treba pokuriti, posledično pa se pri tem v ozračje sprosti več emisij.

Energijo lahko prihranimo tudi z nakupom varčnih žarnic, ki so kar petkrat bolj energetsko učinkovite. Sicer so nekoliko dražje, a porabijo manj energije in imajo daljšo življenjsko dobo.

Za zmanjšanje porabe energije lahko poskrbimo tudi z energijsko varčnostjo pri gospodinjskih aparatih. Hladilnik denimo predstavlja povprečno 25% porabe električne energije v gospodinjstvu. Energija se izgublja vedno, ko pustimo vrata hladilnika odprta, pa celo, če ga ne odmrzujemo – zaradi 3 mm ledu, ki se nabere v hladilniku, ta lahko porabi kar 30% več energije!

- Oglas -

Če se odločate za nakup novih gospodinjskih aparatov, poskrbite, da bodo iz energijskega razreda A. Pralni stroj iz tega energijskega razreda namreč porabi kar polovico manj energije od standarnega pralnega stroja.

Z energijo lahko varčujemo tudi pri sušenju perila. Naraven način je zdaleč najboljši: ne porablja energije in ne poškoduje oblek! Če se uporabi sušilnega stroja vseeno ne morete izogniti, poskrbite, da bodo oblačila pred sušenjem dobro ožeta in namesto visoke nastavitve uporabite srednjo. Večjo porabo energije povzroči tudi preveč ali premalo oblačil v sušilnem stroju. Redno pregledujte tudi filter, da zagotovite kar najboljšo energetsko učinkovitost.

V evropskih gospodinjstvih se približno 60% povprečne porabe energije porabi za ogrevanje notranjih prostorov. Če bi nastavitev termostata znižali le za eno stopinjo, bi to komaj zaznali, vendar pa bi po drugi strani ne le prihranili pri računu za elektriko, temveč tudi poskrbeli za okolje!

Posebno pozornost velja nameniti tudi drugim aparatom v našem domu. Televizorje, DVD predvajalnike, računalnike in glasbene stolpe je bolje izklapljati, kot pa puščati v stanju pripravljenosti. Prav tako polnilnikov za mobilne telefone ali tablice ne puščajte v vtičnici, kadar ga ne potrebujete. S popolnim izklapljanjem naprav je pri računu za elektriko moč prihraniti do 10%.

Le z nekaj majhnimi prilagoditvami v vsakdanjem življenju lahko spremenimo svoj negativni vpliv na okolje v pozitivnega. Majhne spremembe naših vsakodnevnih navad imajo lahko velik pozitiven učinek na okolje.

.

NAJNOVEJŠE