fbpx
Domov Ekologija & okolje V Sloveniji 38 tisoč ton plenic letno

V Sloveniji 38 tisoč ton plenic letno

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

O tem, da so plenice za enkratno uporabo izjemno škodljive za okolje, je bilo napisanega že veliko. Za njihov razkroj je potrebnih več stoletij. Narejene so namreč iz nekaterih najbolj neuničljivih materialov, zato se starši pogosto odločjo za pralne plenice.

“Otrok do kahlice porabi okvirno pet tisoč plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kilograma odpadkov, ki večinoma končajo na odlagališčih, kjer razpadejo med 200 do 500 leti,” opozarjajo tudi Ekologi brez meja. Po njihovih izračunih samo v Sloveniji letno nastane več kot 38 tisoč ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 miijona evrov. Plenice za enkratno uporabo predstavljajo do tri odstotke odpadkov v gospodinjstvu. V krajih po Evropi, kjer ločeno zberejo več kot 80 odstotkov odpadkov, ugotavljajo, da plenice predstavljajo petnajst odstotkov mešanih odpadkov. Teh plenic ni možno ne kompostirati ne reciklirati, saj so sestavljene in različnih materialov, kot so plastika, bombaž, ostanki krem in fekalij.

Zato so za naše okolje najboljša izbira pralne plenice, ki hkrati pomenijo tudi prihranjen denar.

plenice

Znanstveniki nad plenice

Skupina raziskovalcev se je problema lotila na drugačen način. Na plenicah so začeli gojiti gobe, natančneje ostrigarje. Ti so zmanjšali težo in prostornino plenic za kar osemdeset odstotkov. Raziskovalci so uporabili le plenice prepojene z urinom, ne z blatom. Plenice so sterilizirali v avtoklavu, jih zmleli in zmešali z ostanki hrane, kot so denimo ostanki kave ali vrhovi ananasa. Za vzgojo ostrigarjev so uporabili spore, ki se uporabljajo tudi običajno pri gojenju.

Po desetih do dvanajstih tednih se je mešanica s plenicami zmanjšala za osemdeset odstotkov. Znanstveniki so ob tem ugotovili tudi, da so imele gobe prav toliko beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov kot tradicionalno gojeni ostrigarji. Gobe sicer niso namenjene za prehrano ljudi, lahko pa bi jih uporabili kot dodatek za krmo živine.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×