Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeV Sloveniji 38 tisoč ton plenic letno

V Sloveniji 38 tisoč ton plenic letno

MORDA VAS ZANIMA

O tem, da so plenice za enkratno uporabo izjemno škodljive za okolje, je bilo napisanega že veliko. Za njihov razkroj je potrebnih več stoletij. Narejene so namreč iz nekaterih najbolj neuničljivih materialov, zato se starši pogosto odločjo za pralne plenice.

- Oglas -

“Otrok do kahlice porabi okvirno pet tisoč plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kilograma odpadkov, ki večinoma končajo na odlagališčih, kjer razpadejo med 200 do 500 leti,” opozarjajo tudi Ekologi brez meja. Po njihovih izračunih samo v Sloveniji letno nastane več kot 38 tisoč ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 miijona evrov. Plenice za enkratno uporabo predstavljajo do tri odstotke odpadkov v gospodinjstvu. V krajih po Evropi, kjer ločeno zberejo več kot 80 odstotkov odpadkov, ugotavljajo, da plenice predstavljajo petnajst odstotkov mešanih odpadkov. Teh plenic ni možno ne kompostirati ne reciklirati, saj so sestavljene in različnih materialov, kot so plastika, bombaž, ostanki krem in fekalij.

Zato so za naše okolje najboljša izbira pralne plenice, ki hkrati pomenijo tudi prihranjen denar.

plenice

Znanstveniki nad plenice

Skupina raziskovalcev se je problema lotila na drugačen način. Na plenicah so začeli gojiti gobe, natančneje ostrigarje. Ti so zmanjšali težo in prostornino plenic za kar osemdeset odstotkov. Raziskovalci so uporabili le plenice prepojene z urinom, ne z blatom. Plenice so sterilizirali v avtoklavu, jih zmleli in zmešali z ostanki hrane, kot so denimo ostanki kave ali vrhovi ananasa. Za vzgojo ostrigarjev so uporabili spore, ki se uporabljajo tudi običajno pri gojenju.

- Oglas -

Po desetih do dvanajstih tednih se je mešanica s plenicami zmanjšala za osemdeset odstotkov. Znanstveniki so ob tem ugotovili tudi, da so imele gobe prav toliko beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov kot tradicionalno gojeni ostrigarji. Gobe sicer niso namenjene za prehrano ljudi, lahko pa bi jih uporabili kot dodatek za krmo živine.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×