To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Ekologija & okoljeV Sloveniji 38 tisoč ton plenic letno

V Sloveniji 38 tisoč ton plenic letno

MORDA VAS ZANIMA

O tem, da so plenice za enkratno uporabo izjemno škodljive za okolje, je bilo napisanega že veliko. Za njihov razkroj je potrebnih več stoletij. Narejene so namreč iz nekaterih najbolj neuničljivih materialov, zato se starši pogosto odločjo za pralne plenice.

- Oglas -

“Otrok do kahlice porabi okvirno pet tisoč plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kilograma odpadkov, ki večinoma končajo na odlagališčih, kjer razpadejo med 200 do 500 leti,” opozarjajo tudi Ekologi brez meja. Po njihovih izračunih samo v Sloveniji letno nastane več kot 38 tisoč ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 miijona evrov. Plenice za enkratno uporabo predstavljajo do tri odstotke odpadkov v gospodinjstvu. V krajih po Evropi, kjer ločeno zberejo več kot 80 odstotkov odpadkov, ugotavljajo, da plenice predstavljajo petnajst odstotkov mešanih odpadkov. Teh plenic ni možno ne kompostirati ne reciklirati, saj so sestavljene in različnih materialov, kot so plastika, bombaž, ostanki krem in fekalij.

Zato so za naše okolje najboljša izbira pralne plenice, ki hkrati pomenijo tudi prihranjen denar.

plenice

Znanstveniki nad plenice

Skupina raziskovalcev se je problema lotila na drugačen način. Na plenicah so začeli gojiti gobe, natančneje ostrigarje. Ti so zmanjšali težo in prostornino plenic za kar osemdeset odstotkov. Raziskovalci so uporabili le plenice prepojene z urinom, ne z blatom. Plenice so sterilizirali v avtoklavu, jih zmleli in zmešali z ostanki hrane, kot so denimo ostanki kave ali vrhovi ananasa. Za vzgojo ostrigarjev so uporabili spore, ki se uporabljajo tudi običajno pri gojenju.

- Oglas -

Po desetih do dvanajstih tednih se je mešanica s plenicami zmanjšala za osemdeset odstotkov. Znanstveniki so ob tem ugotovili tudi, da so imele gobe prav toliko beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov kot tradicionalno gojeni ostrigarji. Gobe sicer niso namenjene za prehrano ljudi, lahko pa bi jih uporabili kot dodatek za krmo živine.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×