Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliPrivabite ptice v vaš vrt

Privabite ptice v vaš vrt

MORDA VAS ZANIMA

Letošnje poletje je bilo hladno, tudi jesen se ni začela obetavno. Ker nas vreme lahko preseneti in ker bo zima morda prišla prej, razmislite o postavitvi ptičje krmilnice. Poleg tega lahko že zdaj naberete in posušite hrano, s katero boste hranili naše ptice.

- Oglas -

S postavitvijo krmilnice ne boste koristili le pticam. S krmilnico bo vaš vrt, bakon ali atrij privabljal številne ptice, ki jih boste lahko opazovali. Nekatere ptice vas bodo morda obiskovale tudi spomladi in vam zapele.

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS menijo, da so najboljše krmilnice lesene, dovolj velike in z lastno streho. Dober je tudi preprost pladenj, ki ga postavimo nekam na suho. Idealno je namreč, da je hrana prticam dostopna iz vseh smeri. Postavite jo nekam na visoko, najbolje da ob drevo ali grm. Pazite pa, da ne bo dostopna mačkam.

Ptičja krmilnica

Kdaj in kako hranimo

Ptice začnite hraniti, ko pritisne mraz, ponavadi je to pozno v jeseni. “Vsekakor pa, ko je v naravi sklenjena snežna odeja,” pravijo v DOPPS. Ptice hranite redno do pomladi, ko bodo tudi drugod našle dovolj hrane. “Krmilnico moramo redno pregledovati in čistiti, saj se v njej naberejo ostanki hrane in iztrebki, ki so lahko vzrok za bolezni in pogin ptic,” opozarjajo.

- Oglas -

“Za zrnojede ptice, kot so ščinkavec, čižek, dlesk, vrabec, velika sinica, plavček, brglez, veliki detel, turška grlica in tako dalje, je najlažje kupiti že pripravljeno hrano,” pravijo. Ponavadi je to mešanica raznih semen, najpogosteje sončničnih semen, prosa in konopljinih semen. Prav zdaj v jeseni lahko za ptice že naberete in shranite bukov žir ali bučna semena. “Drozgom in taščici nastavimo sadje,” svetujejo. V krmilnico jim narežite jabolka, stresite rozine ali ovsene kosmiče. Lahko pa jim predhodno naberemo plodove jerebike, rumenega drena, črnega trna, gloga in mokovca.

Nekatere ptice imajo rade tudi viseče maščobne pogače. Najbolje je, če jih postavite nekam pod streho, da jih ne uničijo padavine.

V pomladnih in poletnih mesecih krmilnico zamenjate z vodnim napajalnikom. Ptice se bodo hitro navadile nanj in ga hvaležno obiskovale. Poskrbite le, da bo čist in da bo v njem vedno dovolj sveže vode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×