Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
ŽivaliPlodovi rastlin so v zimskem času še kako dobrodošli pticam

Plodovi rastlin so v zimskem času še kako dobrodošli pticam

MORDA VAS ZANIMA

Ptice so dobrodošle obiskovalke našega vrta in okolice. S svojim petjem in letenjem naredijo dan pestrejši, živahnejši, poln življenja. V spomladanskih in vse do poznih poletnih dni pa nam pomagajo pri varovanju naših vrtnin.
Ptice pozimiKot tako imenovano koristno žival moramo zanjo poskrbeti tudi v jesensko-zimskem času, ko je v naravi manj hrane. Pozimi poskrbimo zanje večinoma tako, da jim postavimo krmilnice oz. ptičje hišice v katere bomo nasuli razna semena. Prijaznejši  bo vrt zanje, raje se bodo vračale skozi celo leto.

- Oglas -

Jesen je tudi primeren čas za sajenje novih rastlin.  Med novo nasajenimi rastlinami se odločimo tudi za rastlino, ki bo privabljala ptice na naš vrt in v jesensko-zimskem času nudila nekaj hrane pticam. Rastline, katerih semena ali plodovi so primerna hrana za ptice so: navadni češmin, enovratni glog, panešplja, navadna krhlika, navadna trdoleska, navadna kalina, ognjeni trn, jerebika, tisa, navadni šipek, rdeč dren, kovačnik, božje drevce, brogovita, dobrovita, črni bezeg, navadni bršljan in črni trn.

Vsi našteti grmi ali drevesa so nezahtevna glede gojenja. Nekatere med njimi pa so še posebej zanimivi tudi za našo uporabo, za čaje, marmelade in še marsikaj.

Jerebika; Rada ima hladnejše kraje. Raste tudi v nižinah, ponavadi na robu gozdov. Listi so pernati z nazobčanimi lističi, ki se jeseni obarvajo oranžno in rdeče. Cveti spomladi, cvetovi so belkaste barve združeni v socvetja. Konec poletja se razvijejo oranžni plodovi.

Šipek; Najpogosteje ga najdemo na robu gozda, v živih mejah, po zaraščajočih se travnikih in podobnih krajih. Grmasto se razraste do tri metre visoko. Cvetovi so belo rožnate barve. Jeseni se razvijejo plodiči, ki jih vsi dobro poznamo in jih najpogosteje nabiramo za čaj.

- Oglas -

Črni bezeg je grm, ki zraste tudi do 11 m visoko. Cveti junija in julija. Cvetovi so rumenkasto beli, nabiramo jih lahko za pripravo raznih jedi ali da jih sušimo za čaj. Plodovi se razvijejo pozno poleti in so  črno vijolične jagode, ki vsebujejo rdeč sok. Ptice imajo jagode črnega bezga še posebej rade.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×