0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUrin se peni – kaj so lahko vzroki za to?

Urin se peni – kaj so lahko vzroki za to?

MORDA VAS ZANIMA

Urin lahko razkriva ogromno o vašem zdravju. Če se urin peni bolj kot običajno, obstaja več možnih vzrokov – od precej nedolžnih do resnejših. Kaj (vse) lahko torej pomeni, če se v vašem urinu pojavljajo nenavadni mehurčki oziroma če prihaja do močnejšega penjenja?

- Oglas -

Pregled urina

Dehidracija

To, da se urin močneje peni, je lahko opozorilni znak, da vašemu telesu primanjkuje tekočine. Nezadosten vnos tekočine namreč pomeni bolj koncentriran urin. Večja koncentracija določenih snovi pa lahko nato povzroči penjenje. Še očitnejši znak dehidracije pa je temnejša barva urina – temno rumena ali celo rahlo rjavkasta. Če se torej penjenje urina pojavlja v kombinaciji s temnejšo barvo, je vsekakor prvi korak ta, da razmislite, koliko tekočine popijete v povprečju. Obstaja zelo velika verjetnost, da ugotovite, da bi bilo dobro, da povečate vnos.

Povečan stres

Osupljivo je, na kaj vse lahko vpliva povečan stres v našem življenju. Med drugim se lahko zaradi njega spremeni celo naš urin. Pogosto lahko ljudje, ki so pod močnim stresom, oziroma tisti, ki se spopadajo z anksioznostjo, opazijo tudi močnejše penjenje urina.

- Oglas -

Kemikalije v kopalnici

Včasih penjenje urina ni povezano z vami oziroma vašim zdravstvenim stanjem. Krive so lahko določene kemikalije v kopalnici. To so lahko na primer dišave za straniščno školjko, osvežilci zraka ipd. Posledica reakcije med določenimi snovmi v teh izdelkih in urinom je namreč lahko prav penjenje.

Nosečnost

Nosečnost prinaša ogromno sprememb ženskega telesa. Od zelo očitnih in splošno znanih do tistih, o katerih se ne govori toliko. Eden od simptomov, ki lahko spremljajo nosečnost, je namreč lahko tudi prekomerno penjenje urina, ki je pogosto povezano z rahlim otekanjem ledvic.

Zelo hitro uriniranje

Še eden izmed nenevarnih razlogov za to, da se vaš urin peni, je lahko preprosto to, da ste zelo hitro urinirali – še posebej če ste pred tem dlje časa odlašali z odhodom na stranišče. Precej pričakovano je, da bo nato »sila« uriniranja močnejša, zato se pojavijo mehurčki v urinu. Če penjenje urina ni nekaj, kar bi se vam dogajalo dlje časa, ampak gre zgolj za posamezne priložnosti, torej ni posebnega razloga za skrb.

Proteinurija – povečana količina beljakovin v urinu

Med resnejšimi razlogi, zaradi katerih prihaja do prekomernega penjenja urina, je presežek beljakovin v urinu. To je lahko povezano s tem, da vaša prehrana vsebuje preveč beljakovin (problematični so lahko predvsem koncentrirani beljakovinski napitki), včasih pa je prekomerna količina beljakovin v urinu povezana tudi z resnejšimi motnjami v delovanju ledvic. Če že dlje časa opažate nenavadno penjenje urina, vam tako vsekakor priporočamo obisk zdravnika.

- Oglas -

Povišane ravni sladkorja v krvi

S penjenjem urina imajo precej pogosto težave tudi diabetiki – pa tudi ljudje, pri katerih je bil ugotovljen t. i. preddiabetes. Tudi previsoka raven sladkorja v krvi lahko namreč vpliva na prekomerno izločanje beljakovin v urin, kar pa je, kot smo že omenili, pogosto povod za prekomerno penjenje. To, da se urin prekomerno peni, je torej lahko tudi opozorilo, da bi morali biti bolj pozorni na svoj krvni sladkor.

.

NAJNOVEJŠE