0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeUrbani sprehodi – sprehodimo se po svoji soseski

Urbani sprehodi – sprehodimo se po svoji soseski

MORDA VAS ZANIMA

Na kaj pomislite, ko slišite besedno zvezo urbani sprehodi? Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki udeležence ozaveščajo o tem, kako pomembno je, da se po opravkih čim večkrat odpravimo peš, hkrati pa poudarjajo tudi to, kako zelo lahko pešci vplivajo na urejanje mestnega prostora. Če želimo, da bi se pešačenje po mestih zares uveljavilo, moramo za to zagotoviti tudi ustrezne pogoje. V preteklosti so bili pešci kar nekako potisnjeni na stran, mesta pa so preplavili avtomobili in betonske površine. A zavest se počasi spreminja …

- Oglas -

Urbani sprehodi tako povezujejo prebivalce soseske ter spodbujajo občutek pripadnosti in povezanosti. Na urbanih sprehodih lahko ljudje povedo o težavah, s katerimi se soočajo ter podajo predloge, kako bi lahko mestne oblasti njihovo sosesko naredile privlačnejšo in prijetnejšo za bivanje. Gre za globalno pobudo, v okviru katere vsak prvi konec tedna v maju potekajo številni sprehodi. Ta pobuda želi širiti dragocena sporočila Jane Jacobs, hkrati pa tudi spodbujati popularizacijo živosti mest. Pri nas so pobudo za organizacijo sprehodov dali na Inštitutu za politike prostora, ki tudi koordinira in podpira pripravo sprehodov.

Urbani sprehodi

Pobuda Jane’s Walk

Kot navajajo na Inštitutu za politike prostora, pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je predvsem popularizirati mestno življenje in živost mest ter spodbujati urejanje mest po meri pešcev. Pobuda poteka vsak prvi vikend v maju, na sprehodih pa udeleženci spoznavajo vse razsežnosti, ki jim jih ponuja njihovo mesto ter odkrivajo njegove skrite kotičke.

- Oglas -

V Torontu so prve take sprehode organizirali leta 2007, leto dni po smrti Jane Jacobs. Od leta 2009 se ti sprehodi organizirajo v vedno več mestih zunaj Kanade, Slovenija pa se je pobudi pridružila leta 2011. Leta 2013 je tako potekalo že več kot 800 sprehodov, ki so jih organizirali v več kot 100 mestih po 22 državah. Pri nas so lani v 11 mestih organizirali 16 sprehodov, ki se jih je udeležilo okrog 300 ljudi.

Jane Jacobs (1917–2066) je bila novinarka in pronicljiva opazovalka mestnega življenja, hkrati pa tudi aktivistka in borka proti podrejanju življenja prebivalcev mestnih okolij velikim modernizacijskim posegom. Utrla je pot novim urbanim gibanjem in poudarjala, kako dragocen je živahen življenjski utrip. Kot pravi mag. Maja Simoneti, je Jane Jacobs postala pionirka neposrednega vključevanja uporabnikov v urejanje prostora, spremljanje stanja, načrtovanje in izvajanje ureditev, v vzdrževanje in rabo ter tudi prenovo.

Danes se, bolj kot kdajkoli prej, zavedamo, kako zelo pomembno je pri urejanju mest upoštevati tudi poglede in potrebe pešcev ter jim zagotoviti varno in zdravo okolje. Prireditev Jane’s Walk tako ljudi spodbuja, da spet odkrijejo skrite razsežnosti svojega mesta ter da začnejo razmišljati o tem, kako bi bilo lahko njihovo mesto še bolj prijazno – na čisto vseh ravneh.

Pri nas so letošnjo pobudo Urbanih sprehodov razširili čez ves teden – tako sprehodi po številnih slovenskih mestih potekajo od 3. pa vse do 11. maja 2014. Vsi, ki se boste udeležili katerega od tovrstnih sprehodov, boste lahko spoznali, kako prijazno je mesto, v katerem živite, pešcem in pešačenju. Pobuda je zagotovo zelo na mestu, saj nas spodbuja, da začnemo na svoje bivalno okolje gledati tudi skozi drugo perspektivo, hkrati pa Urbani sprehodi ponujajo tudi možnost, da o težavah, s katerimi se soočamo v svoji soseski, tudi spregovorimo in predlagamo rešitve, kako življenje v njih narediti bolj zdravo in ljudem prijazno.

- Oglas -

Vir: ipop.si

NAJNOVEJŠE