0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTudi žabam grozijo podnebne spremembe

Tudi žabam grozijo podnebne spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Žabam zaradi klimatskih sprememb morda grozijo težki časi, saj se ne morejo tako hitro prilagoditi na spremembe temperature.

- Oglas -


Znanstveniki, ki so zadnje desetletje zbirali podatke paglavcev iz 50,000 območij, kaže na to, da dvoživke ležejo svoja jajca prej, zaradi višjih temperatur.

Žabe se bodo tako morale preseliti višje proti severu, saj se drugače ne bodo znale spopasti z urbanim okoljem in višjimi temperaturami. To pomeni, da bo vsako leto umrlo na milijone žab pod kolesi avtomobilov, prav tako pa jim bo zaradi izsušitev mokrišč in vse več urbanih področij zmanjkovalo prostora za bivanje, zaradi česar jih bo umrlo še več.


Podatki tako kažejo, da bi se morali paglavci v prihodnjih desetletjih izleči 30 dni prej, vendar pa njihova prilagodljivost za enkrat tega še ne zmore, saj se lahko paglavci izležejo le maksimalno 7 dni predčasno, da lahko preživijo.

- Oglas -

Seveda pa to ne pomeni le problema z žabami, ampak tudi z insekti, s katerimi se žabe prehranjujejo, saj bo število teh v prihodosti posledično naraslo, ali pa ravno obratno, če se žabe prilagodijo na nove razmere, lahko se lahko zmanjša število žuželk zaradi prevelike populacije žab na določenih področjih.

Vse kaže, da karkoli naredimo, se nekje zopet podre nek drug sistem, in nas narava kar naprej opozarja, nej ne posegamo toliko vanjo, vendar nas očitno to ne izuči veliko.

NAJNOVEJŠE