Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeTrump sporočil odločitev: ZDA odstopajo od pariškega sporazuma!

Trump sporočil odločitev: ZDA odstopajo od pariškega sporazuma!

MORDA VAS ZANIMA

Tisto, kar se je napovedovalo že kar nekaj časa, se je ta teden tudi zares zgodilo. Donald Trump je medijem sporočil svojo odločitev, ki je bila sicer pričakovana, a zato ni povzročila nič manj razburjenja. Govorimo seveda o tem, da so Združene države Amerike zdaj tudi uradno odstopile od pariškega podnebnega sporazuma, ki ga je leta 2015 podpisalo skoraj 200 držav. S podpisom so se države zavezale k ukrepom, ki naj bi zaustavili vse hitrejše naraščanje temperatur in s tem številne katastrofe, ki grozijo svetovnemu prebivalstvu.

- Oglas -

ZDA zdaj na istem bregu s Sirijo in Nikaragvo

Odstop Združenih držav Amerike od omenjenega sporazuma je še posebej problematičen zaradi dejstva, da država zaseda drugo mesto na lestvici tistih, ki v ozračje spustijo največ toplogrednih plinov. S Trumpovo odločitvijo se ZDA pridružujejo Siriji in Nikaragvi, edinima državama, ki nista bili med podpisnicami pariškega sporazuma. Ker je šlo pri sporazumu za povsem prostovoljno sodelovanje posameznih držav,  Združenih držav Amerike zaradi odstopa ne čaka posebna kazen. Analitiki dogajanja menijo, da odstop ZDA prinaša dodatna tveganja, vendar pa naj bi bila enotnost večine sveta glede vprašanja onesnaženosti okolja razlog za upanje. Obenem pa je razveseljivo tudi dejstvo, da se cena okolju prijaznih virov energije počasi, a zanesljivo znižuje.

Italija, Francija in Nemčija že zavrnile kakršna koli dodatna pogajanja

V svoji izjavi je Donald Trump med drugim povedal, da so ZDA sicer pripravljene na pogajanja glede sprememb pri pariškem sporazumu, s čimer bi ta postal bolj pravičen zanje, ali pa na sodelovanje pri novem, drugačnem sporazumu. Vendar pa so Italija, Francija in Nemčija že podale skupno izjavo, v kateri izpostavljajo, da je sklenjeni sporazum nekaj, glede česar se po njihovem mnenju ni mogoče več pogajati.

Obama vidi potezo kot zavračanje prihodnosti

Glavni Trumpov razlog za odstop od sporazuma je bil ta, da dogovor škodi ZDA, medtem ko prinaša ugodnosti drugim državam, ki spadajo med največje krivke za onesnaženost. Govoril je tudi o tujih lobistih, ki želijo onesposobiti njihovo »prečudovito državo«. Ob tej priložnosti se je izjemoma oglasil tudi prejšnji ameriški predsednik  Barack Obama. V izjavi je obžaloval dejstvo, da se s to potezo nova administracija pridružuje peščici držav, ki zavračajo prihodnost. Obenem pa je povedal tudi, da verjame, da bodo ameriške zvezne države, mesta in podjetja stopila skupaj in naredila še več za to, da ohranimo edini planet, ki ga imamo, tudi za prihodnje generacije. Pričakovano je izjavo podal tudi nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, ki ima Trumpovo potezo za nepremišljeno in nesprejemljivo.

Bodo temperature zaradi odstopa ZDA še dodatno narastle?

- Oglas -

Negativni odzivi se v zadnjih urah zelo hitro množijo. Ostro nasprotovanje Trumpovi odločitvi je skupni imenovalec izjav številnih strokovnjakov, ki poudarjajo, da je globalno segrevanje realnost, pred katero si ne moremo enostavno zatisniti oči. Trumpova poteza naj bi predstavljala nevarnost, da od pariškega sporazuma odstopi še katera izmed vključenih držav. S tem ko so ZDA odstopile od sporazuma in se vrnile k običajnemu delovanju, naj bi se po mnenju strokovnjakov pojavila nevarnost, da se povprečna temperatura do leta 2100 dvigne za dodatne 0,3 °C. Posledica tega bodo po vsej verjetnosti vročinski valovi, naraščanje gladine morja, izguba različnih ekosistemov, med drugim tudi koralnih grebenov, in to, da bo milijone ljudi izgubilo svoje domove.

Trump postavil ZDA »na napačno stran zgodovine«?

Poleg razburjenih odzivov na Trumpovo odločitev pa se pojavljajo tudi mirnejše razlage vpliva, ki ga bo imel odstop Združenih držav Amerike od pariškega sporazuma na našo skupno prihodnost in prihodnost planeta. Tako so mnogi prepričani, da bo kljub tej oteževalni okoliščini še naprej potekal prehod proti menjavi fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije. Po mnenju analitikov naj bi z odstopom od sporazuma največ izgubile prav Združene države Amerike. Slišati je tudi izjave, da je Trump s svojo potezo postavil državo »na napačno stran zgodovine«. Trumpa so javno podprli predvsem nekateri republikanci, ki so poskušali potezo upravičiti tudi z znanim Trumpovim geslom, da je »Amerika prva«. Pričakovano je ameriškega predsednika podprla tudi skupina 22 republikanskih senatorjev, katere najbolj izpostavljen član je Mitch McConnell. Gre za skupino, ki je pred tem na Trumpa naslovila tudi pismo, v katerem so ga pozvali, naj sprejme odločitev glede odstopa. Pri tem pa je vsekakor zelo zgovorno dejstvo, da so omenjeni senatorji v preteklosti skupaj prejeli kar 10 milijonov dolarjev od podjetij, ki spadajo med najpomembnejše dobavitelje nafte, plina in premoga.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×