0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLubenični sok: osvežilna in izjemno zdrava pijača za vroče dni

Lubenični sok: osvežilna in izjemno zdrava pijača za vroče dni

MORDA VAS ZANIMA

Lubenice so nepogrešljivi del poletja. Radi jih imamo predvsem zato, ker so izjemno osvežilne, dodaten bonus pa je, da so tudi zelo zdrave. Ena od možnosti uporabe lubenice je tudi ta, da si iz njih pripravite sok oziroma napitek, ki vas bo prijetno ohladil, obenem pa poskrbel tudi za boljše zdravje in počutje.

- Oglas -

Kako pripraviti sok iz lubenic?

Najlažje bo, če imate sokovnik. Lubenico enostavno narežete na primerne kose in nato iztisnete sok. Priporočamo vam, da uporabite tudi lupino, saj se v njej skriva ogromno koristnih hranilnih snovi. Lupino pred tem očistite s ščetko in jabolčnim kisom, da odstranite morebitne sledi škropiv. Tudi če nimate sokovnika, si lahko še vedno pripravite okusen lubenični sok. V tem primeru lubenico najprej pretlačite in nato precedite skozi gosto cedilo. Izvrsten dodatek lubeničnemu soku sta limona in meta, za še več svežine pa priporočamo nekaj kock ledu. Napitek popijte takoj, ko je pripravljen, saj se bo tako ohranilo največ koristnih snovi. V nadaljevanju lahko preverite, katere koristne snovi so to in pri čem vse vam lahko pomagajo.

Likopen za srce, kožo in preprečevanje raka

Snov, ki poskrbi za vabljivo rdečo barvo mesa lubenic, se imenuje likopen. Gre za zelo močan antioksidant, ki je znan po tem, da varuje srčno-žični sistem pred škodo, ki bi jo lahko povzročili prosti radikali. Raziskave kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki zaužijejo veliko likopena, zelo nizko tveganje za srčno-žilne bolezni. Poleg tega likopen ščiti vašo kožo pred škodljivimi UV-žarki, ki lahko privedejo do prezgodnjega staranja oziroma gubanja kože in celo do kožnega raka. Velik kozarec lubeničnega soka, preden se odpravite na plažo, bo tako poskrbel za dodatno zaščito vaše kože. Poleg zaščite pred kožnim rakom pa likopen poskrbi tudi za zmanjšano tveganje za druge vrste raka, na primer raka na debelem črevesju, želodcu, prostati, trebušni slinavki in pljučih.

Citrulin za boljšo prekrvavitev

Aminokislina, imenovana citrulin, s katero je bogata lubenica, se v telesu pretvori v arginin, ki je ključen za dobro prekrvavitev, obenem pa razbremeni žile. Med drugim vam lahko lubenice pomagajo tudi pri sprostitvi, ko ste pod stresom, in pri hitrejšem okrevanju po naporni fizični dejavnosti.

- Oglas -

Lubenični sok kot pomoč pri hujšanju

Arginin, v katerega se, kot omenjeno, v telesu pretvori citrulin, vam pomaga tudi pri hitrejšem hujšanju. Snov namreč preprečuje prekomerno skladiščenje maščob, in sicer tako, da blokira encim, ki sodeluje pri njihovem skladiščenju v telesu oziroma v celicah. Tako je lahko še posebej koristno, če lubenični sok popijete tik pred obrokom. Kot je znano, ima lubenica tudi zelo malo kalorij, saj je sestavljena pretežno iz vode. Kozarec soka bo zmanjšal vaš apetit in vam pomagal, da se nasitite s precej manj kalorijami kot običajno.

Protivnetni učinek

Lubenica je bogata tudi s flavonoidi, karotenoidi in drugimi spojinami, ki preprečujejo vnetja v telesu. Največ teh snovi boste dobili, če boste uživali lubenice, ki so čim bolj zrele. V trgovini bodite zato pozorni pri izbiri lubenic. Če kupite lubenico, ki še ni povsem zrela, pa počakajte nekaj dni, preden jo pojeste ali iz nje pripravite sok.

Lubenični sok za zdrave ledvice

Z uživanjem lubeničnega soka oziroma lubenic boste naredili tudi nekaj dobrega za svoje ledvice. Lubenice imajo namreč razstrupljevalni učinek na telo. Iz telesa pomagajo odstranjevati amonijak in sečno kislino, s čimer razbremenijo ledvice, poleg tega pa zmanjšujejo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

.

NAJNOVEJŠE