0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTovorne ladje bodo v prihodnosti plule brez fosilnega goriva

Tovorne ladje bodo v prihodnosti plule brez fosilnega goriva

MORDA VAS ZANIMA

Tovorne ladje so izredno učinkovita sredstva za prevoz blaga, glede na ceno in porabo goriva. Vendar pa je res, da ladje uporabljajo eno izmed najbolj umazanih goriv, zato je globalno ladijsko prevozništvo odgovorno za 3-4 % vseh toplogrednih plinov.

- Oglas -

Res je, da ta številka morda ni tako visoka, kot bi nekateri pričakovali. Vendar pa bi bilo vseeno bolje, če ladje ne bi pustile takšnega deleža.

ladjedelnica

Alternativa za fosilna goriva

Rešitev za to ponuja podjetje B9 Energy, ki je največji neodvisni operater za ‘veterne farme’ v Veliki Britaniji. B9 pa sedaj načrtuje posege na področju ladjedelništva in upa, da bo do leta 2012 že naredilo prvo ladjo, ki ne bo puščala za sabo ogljikove sledi.

- Oglas -

Načrt za to ladjo je seveda že narejen, tehtala pa bi naj le 3000 ton, kar pomeni, da bo manjša kot povprečna čezoceanska tovorna ladja (te po navadi tehtajo od 15.000 do 30.000 ton).

60 % energije bo na tej ladji prišlo od velikih jadr, ostalih 40% pa iz generatorjev na utekočinjen metan, pridobljen iz biogoriv. Ladja pa lahko, v primeru, da zmanjka biogoriva, pluje tudi na utekočinjen naravni plin.

Prototip bo po ocenah stal 24,4 milijonov dolarjev, če pa bo prototip prinesel uspeh, pa jih nameravajo narediti še petdeset.

.

NAJNOVEJŠE