Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Ekologija & okoljeTo je edina država na svetu z negativnim ogljičnim odtisom …

To je edina država na svetu z negativnim ogljičnim odtisom …

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko se ogromno držav ukvarja z vprašanjem, kako vsaj nekoliko zmanjšati svoj ogljični odtis, ki je v mnogih primerih šokantno velik, se lahko Butan – relativno mala državica, umeščena med Indijo in Kitajsko – pohvali z zelo posebnim nazivom. Gre namreč za edino državo na svetu z negativnim ogljičnim odtisom. Naj se zdi v današnjem svetu to še tako nenavadno, prav zares obstaja država, ki iz ozračja odstrani več ogljikovega dioksida, kot ga izpusti v ozračje. Negativni ogljični odtis tako ni nedosegljiv ideal, saj je Butan odličen dokaz za to, da je ta cilj vsekakor dosegljiv. Toda kako natančno je Butanu to uspelo?

Gozdnate površine zaščitene celo z ustavo

- Oglas -

Butan ni poseben samo zaradi dejstva, da se lahko pohvali z nazivom »edina država na svetu z negativnim ogljičnim odtisom«. Ta južnoazijska državica je morda najbolj znana po tem, da tam kot osnovno merilo merilo uspešnosti ni uporabljen BDP, ampak ima prednost BDS oziroma indeks »bruto državne sreče«. Gre za indeks, ki postavlja v ospredje trajnostni razvoj, zaščito okolja, zaščito kulturne dediščine in dobro vodenje države. Tako gre za povsem drugačen vrednosti sistem od tistega, ki temelji izključno na ekonomski rasti, kar ima zagotovo pomembne zasluge pri tem, da država v ozračje ne izpušča ogromnih količin ogljikovega dioksida – oziroma da uspešno nevtralizira izpuste z odstranjevanjem precejšnjih količin omenjenega plina iz ozračja, zaradi česar lahko govorimo o negativnem ogljičnem odtisu. Eden glavnih razlogov za ta uspeh je povezan z dejstvom, da zelo velik del Butana prekrivajo z gozdovi. Še več: ohranjanje gozdov je zaščiteno celo z ustavo …

Razmerje med odstranjenim in izpuščenim CO2 približno 7 : 2

V butanski ustavi je med drugim zapisano, da mora biti poskrbljeno za to, da vsaj 60 odstotkov državnega ozemlja prekrivajo gozdovi. Morebitni poskusi izsekavanja gozdov zaradi ustvarjanja kratkoročnega dobička so tako blokirani že z ustavo. Butan zato na letni ravni iz ozračja odstrani kar približno 7 milijonov ton ogljikovega dioksida, skupni izpusti te države pa znašajo približno 2 milijona ton.

Država stavi na pridobivanje električne energije iz alternativnih, obnovljivih virov

Zasluge za to, da je Butan ena najbolj »eko« držav na svetu, imajo poleg gozdov nedvomno tudi hidroelektrarne. Državi namreč uspe generirati precejšnje količine električne energije s pomočjo izrabe obnovljivih vodnih virov. Količina ustvarjene električne energije s pomočjo hidroelektrarn celo presega potrebe države, zato v Butanu precejšen delež te energije izvozijo.

V Butanu niso najbolj navdušeni nad množičnim turizmom

Površina Butana je sicer primerljiva s površino Švice, vendar je število prebivalcev kar približno desetkrat manjše v primerjavi s prebivalstvom Švice. Gre torej za precej redko poseljeno državo, kar prav tako prispeva k nadpovprečni uspešnosti Butana pri zaščiti okolja. Prav zaradi želje po zaščiti okolja se Butan močno otepa množičnega turizma. Turisti, ki se odločijo obiskati to državo, morajo plačevati celo posebno »trajnostno turistično takso«, ki znaša približno 55 evrov dnevno. Zbrani denar pa se nato porabi za trajnostni razvoj države, kar poleg okolja vključuje tudi vlaganje v izobraževalni sistem, zdravstvo in odpravo revščine. Gre torej za državo, po kateri se je vsekakor smiselno zgledovati – vsaj ko gre za poskuse zmanjšanja negativnega vpliva na okolja in zagotavljanja osnovnih dobrin vsem državljanom. Butan pa je pred nekaj leti naredil tudi pomemben korak proti bolj demokratični državni ureditvi. Država se je namreč leta 2008 iz absolutistične monarhije preoblikovala v ustavno monarhijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×