0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTo je edina država na svetu z negativnim ogljičnim odtisom …

To je edina država na svetu z negativnim ogljičnim odtisom …

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko se ogromno držav ukvarja z vprašanjem, kako vsaj nekoliko zmanjšati svoj ogljični odtis, ki je v mnogih primerih šokantno velik, se lahko Butan – relativno mala državica, umeščena med Indijo in Kitajsko – pohvali z zelo posebnim nazivom. Gre namreč za edino državo na svetu z negativnim ogljičnim odtisom. Naj se zdi v današnjem svetu to še tako nenavadno, prav zares obstaja država, ki iz ozračja odstrani več ogljikovega dioksida, kot ga izpusti v ozračje. Negativni ogljični odtis tako ni nedosegljiv ideal, saj je Butan odličen dokaz za to, da je ta cilj vsekakor dosegljiv. Toda kako natančno je Butanu to uspelo?

- Oglas -

Gozdnate površine zaščitene celo z ustavo

Butan ni poseben samo zaradi dejstva, da se lahko pohvali z nazivom »edina država na svetu z negativnim ogljičnim odtisom«. Ta južnoazijska državica je morda najbolj znana po tem, da tam kot osnovno merilo merilo uspešnosti ni uporabljen BDP, ampak ima prednost BDS oziroma indeks »bruto državne sreče«. Gre za indeks, ki postavlja v ospredje trajnostni razvoj, zaščito okolja, zaščito kulturne dediščine in dobro vodenje države. Tako gre za povsem drugačen vrednosti sistem od tistega, ki temelji izključno na ekonomski rasti, kar ima zagotovo pomembne zasluge pri tem, da država v ozračje ne izpušča ogromnih količin ogljikovega dioksida – oziroma da uspešno nevtralizira izpuste z odstranjevanjem precejšnjih količin omenjenega plina iz ozračja, zaradi česar lahko govorimo o negativnem ogljičnem odtisu. Eden glavnih razlogov za ta uspeh je povezan z dejstvom, da zelo velik del Butana prekrivajo z gozdovi. Še več: ohranjanje gozdov je zaščiteno celo z ustavo …

Razmerje med odstranjenim in izpuščenim CO2 približno 7 : 2

V butanski ustavi je med drugim zapisano, da mora biti poskrbljeno za to, da vsaj 60 odstotkov državnega ozemlja prekrivajo gozdovi. Morebitni poskusi izsekavanja gozdov zaradi ustvarjanja kratkoročnega dobička so tako blokirani že z ustavo. Butan zato na letni ravni iz ozračja odstrani kar približno 7 milijonov ton ogljikovega dioksida, skupni izpusti te države pa znašajo približno 2 milijona ton.

Država stavi na pridobivanje električne energije iz alternativnih, obnovljivih virov

Zasluge za to, da je Butan ena najbolj »eko« držav na svetu, imajo poleg gozdov nedvomno tudi hidroelektrarne. Državi namreč uspe generirati precejšnje količine električne energije s pomočjo izrabe obnovljivih vodnih virov. Količina ustvarjene električne energije s pomočjo hidroelektrarn celo presega potrebe države, zato v Butanu precejšen delež te energije izvozijo.

- Oglas -

V Butanu niso najbolj navdušeni nad množičnim turizmom

Površina Butana je sicer primerljiva s površino Švice, vendar je število prebivalcev kar približno desetkrat manjše v primerjavi s prebivalstvom Švice. Gre torej za precej redko poseljeno državo, kar prav tako prispeva k nadpovprečni uspešnosti Butana pri zaščiti okolja. Prav zaradi želje po zaščiti okolja se Butan močno otepa množičnega turizma. Turisti, ki se odločijo obiskati to državo, morajo plačevati celo posebno »trajnostno turistično takso«, ki znaša približno 55 evrov dnevno. Zbrani denar pa se nato porabi za trajnostni razvoj države, kar poleg okolja vključuje tudi vlaganje v izobraževalni sistem, zdravstvo in odpravo revščine. Gre torej za državo, po kateri se je vsekakor smiselno zgledovati – vsaj ko gre za poskuse zmanjšanja negativnega vpliva na okolja in zagotavljanja osnovnih dobrin vsem državljanom. Butan pa je pred nekaj leti naredil tudi pomemben korak proti bolj demokratični državni ureditvi. Država se je namreč leta 2008 iz absolutistične monarhije preoblikovala v ustavno monarhijo.

.

NAJNOVEJŠE