Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energija8 možnosti ponovne uporabe olja za kuhanje

8 možnosti ponovne uporabe olja za kuhanje

MORDA VAS ZANIMA

Tudi če se poskušate izogibati ocvrti hrani oziroma uporabi večjih količin olja, se verjetno vsaj občasno »pregrešite«. Tokrat se sicer ne bomo posvečali zdravstvenim vidikom maščob v prehrani, ampak vprašanju, kaj storiti z oljem, ki ostane na koncu kuhanja. Vsekakor namreč ni dobro, da ga preprosto zlijete v odtok. Maščoba se namreč strdi, zato se odtok hitro zamaši. Podobno kot v mnogih drugih primerih je tudi tu možna »reciklaža«. Olje, ki ste ga že uporabili za kuhanje, je še vedno uporabno za kar nekaj drugih opravil. Tudi če hrane sploh ne cvrete, lahko začnete zbirati olje, ki ostane po kuhanju, v posebnem kozarcu – ko bo količina olja dovolj velika, pa izberete eno izmed spodnjih idej …

1. Poliranje lesenega pohištva

- Oglas -

Olje poskrbi za lep sijaj in zaščito vašega odpadnega pohištva. Če ni obarvano in če v njem ni koščkov hrane, lahko za poliranje lesa uporabite kar olje, s katerim ste kuhali. Olje lahko uporabite samostojno ali pa tako, da ga najprej zmešate s kisom, in sicer v razmerju 1 : 1.

2. Poslovite se od nadležnega škripanja

S pomočjo olja, ki deluje kot nekakšen lubrikant, lahko preprečite nadležno škripanje najrazličnejših predmetov v  vašem gospodinjstvu. Če vas denimo spravlja ob živce škripanje vrat, ležaje preprosto premažite z malce olja, ki ste ga pred tem uporabili pri kuhanju. Podobno velja tudi za kovinske dele stolov itn. Olje bo obenem pomagalo tudi pri preprečevanju nastajanja rje na kovinskih površinah.

3. Nič več zatikanja ključev

Pri malce starejši ključavnici je zatikanje ključev zelo pogosto – običajno nam jo ključavnica zagode ravno takrat, ko se nam najbolj mudi. Če imate podobne težave, sicer ni nujno, da ključavnico – in ključe – zamenjate. Priporočamo vam, da ključ, ki se zatika, premažete z manjšo količino olja, ki vam ostane po kuhanju.

4. Zaščita za vrtno pohištvo iz ratana

Vrtno pohištvo je pogosto izpostavljeno številnim neugodnim vplivom. Čeprav je izdelano iz materialov, ki naj bi bili kos tovrstnim razmeram, nekaj dodatne zaščite nikoli ne škodi. Če na vrtu ali balkonu uporabljate pohištvo, izdelano iz ratana, ga občasno premažite z oljem. Tudi v tem primeru lahko seveda uporabite predhodno že uporabljeno olje.

5. Maska za lase

- Oglas -

V primeru, da je olje, ki je bilo uporabljeno pri kuhanju, še vedno relativno »čisto«, ga lahko uporabite tudi kot masko za lase – samostojno ali skupaj z drugimi dodatki. Vaši lasje bodo tako postajali vedno močnejši, bolj sijoči in bolj zdravi. Še posebej dobre rezultate boste dosegli, če olje pred uporabo malce segrejete, nato pa z njim počasi zmasirate lasišče.

6. Zaščita za nove ponve

Po nakupu novih ponev in loncev se običajno priporoča premaz z oljem, ki pomaga pri zaščiti dna pred poškodbami. To je torej še ena izmed priložnosti, da ponovno uporabite olje, s katerim ste kuhali.

7. Izdelava mila

Se radi lotevate izdelave domače kozmetike? Tudi tu imate na voljo kar nekaj možnosti za uporabo olja za kuhanje. To velja še posebej za izdelavo mil na osnovi luga, v katera zlahka vključite olje, ki vam je ostalo po pripravi obrokov.

8. Odstranjevanje barve z rok

Odstranjevanje določenih barv, ki so se oprijele rok, je vse prej kot preprosto. Če pogosto ustvarjate, vam je situacija najbrž dobro znana. Na srečo pa je rešitev za to težavo v večini primerov zelo preprosta. Prav ste uganili: olje! Ker bi bilo seveda škoda uporabiti povsem sveže olje, si pomagajte kar s tistim, s katerim ste kuhali. Preprosto ga vtrite v roke in počakajte približno 5 minut, preden si umijete roke. Trdovratni madeži bodo skorajda čudežno izginili z vaših rok!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×