0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPripravite si okusen in zdrav tepače – fermentiran napitek iz ananasove lupine

Pripravite si okusen in zdrav tepače – fermentiran napitek iz ananasove lupine

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali za kombučo, ki postaja vedno bolj priljubljena tudi pri nas. Gre za fermentiran napitek na osnovi različnih čajev, ki lahko pomaga pri prebavnih in drugih težavah, hkrati pa ima kombuča tudi zelo zanimiv okus. Če se tudi sami navdušujete nad fermentiranimi napitki, vam svetujemo, da poskusite tudi tepače. Gre za nekakšnega mehiškega sorodnika kombuče. V tem primeru so osnova napitka ostanki ananasa – lupina in drugi kosi, ki jih običajno zavržemo. Zagotovo boste povsem navdušeni nad tem, kako okusen napitek je mogoče pripraviti iz navideznih odpadkov …

- Oglas -

Za pripravo se uporablja posebno sladilo, ki pa ga lahko nadomestite z rjavim sladkorjem

Tepače naj bi bil še bogatejši s koristnimi hranilnimi snovmi kot kombuča. Napitek, ki spominja na gazirano pijačo, je hkrati izjemno osvežilen in okusen. V skladu z originalnim receptom naj bi se sicer za pripravo tega ananasovega napitka uporabljalo posebno sladilo panela, ki po okusu nekoliko spominja na melaso in ki se pridobiva iz sladkornega trsa. Gre za sladilo, ki ga je sicer mogoče kupiti tudi pri nas, a ker je vendarle nekoliko težje dostopno, smo se odločili da vam predstavimo alternativno različico recepta za tepače, pri katerem se uporablja rjavi sladkor.

Napitek, ki prispeva k zdravemu črevesnemu mikrobiomu

Napitek je odlična rešitev za to, kako porabiti ananasove olupke, ki pogosto predstavljajo vse prej kot zanemarljiv delež teže celotnega sadeža. Podobno je sicer mogoče uporabiti tudi olupke mnogih drugih sadežev, na primer jabolk. Kar se tiče samega izvora pijače, naj bi se najprej pojavila na jugu današnje Mehike. Različne vrste fermentiranih napitkov so bile sicer znane med mnogimi domorodnimi ljudstvi na območju Južne Amerike. Med drugim se je za pripravo fermentiranih pijač uporabljala celo koruza.

Ker vsebuje tepače vitamin C in druga pomembna hranila, ima lahko uživanje tega napitka pozitiven vpliv na zdravje. Še posebej koristen pa naj bi bil za prebavo. V prvi vrsti je to zasluga bromelaina – pomembnega encima, ki ga lahko najdemo v ananasu. Tepače pa je seveda koristen tudi zaradi dejstva, da gre za fermentiran oziroma probiotični napitek. Tako lahko obogati vaš črevesni mikrobiom s koristnimi bakterijami, s čimer prispeva k vzpostavljanju ugodnega ravnovesja med mikroorganizmi, ki živijo v vašem črevesju. Tepače je torej praviloma zdrav napitek, vendar pa morate upoštevati, da gre za napitek, ki vsebuje tudi sladkor. Paziti morate torej, da pri količini ne pretiravate.

- Oglas -

Sestavine in postopek priprave

Za pripravo napitka boste potrebovali 2 litra vode, lupino in stržen enega ananasa, 200 gramov rjavega sladkorja ter nekaj cimetovih palčk. Vodo zlijte v večji lonec in jo zavrite. Lonec nato odstavite s štedilnika in v vodo vmešajte rjavi sladkor. Počakajte, da se sladkor povsem raztopi, preden tekočino prelijete v čiste steklene kozarce. Pri tem pazite, da boste pustili dovolj prostora za ananas. Preden se lotite lupljenja oziroma rezanja ananasa, ga dobro očistite. Odstranite zelenje na vrhu in ananas narežite kot običajno.

Lupino in stržen narežite na manjše koščke, ki jih dodajte v predhodno pripravljene kozarce s sladko vodo. Dodajte še cimetove palčke (če vam okus cimeta ni všeč, lahko ta korak tudi izpustite). Na koncu pokrijte kozarce s čisto bombažno gazo, ki bo omogočala prehajanje zraka. Nato postavite kozarce na sobno temperaturo in počakajte približno 3 dni. Ko je napitek pripravljen, mešanico precedite in ga postrezite. Po želji lahko pijači dodate malce ledu in okrasite kozarec z rezinami svežega ananasa.

Preberite tudi: Kombuča in kombučin napitek za krepitev zdravja

.

NAJNOVEJŠE