Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
RubrikeZanimivostiUčinkovita tehnika, s katero lahko nadziramo sanje

Učinkovita tehnika, s katero lahko nadziramo sanje

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim je bila znanstveno potrjena učinkovitost posebne tehnike, ki omogoča, da v določeni meri nadziramo lastne sanje. Tehnika je namenjena spodbujanju t. i. lucidnih sanj. Gre za vrsto sanj, med katerimi se zavedamo, da sanjamo, hkrati pa imamo določen nadzor nad dogajanjem v svojih sanjah. Tovrstne sanje so v preteklosti veljale za mit, vendar pa je znanost potrdila, da so resnično možne. Hkrati pa so se postopoma oblikovale metode, ki povečujejo verjetnost za lucidne sanje …

Za še posebej učinkovito se je izkazala kombinacija dveh metod

- Oglas -

Težava pri mnogih potencialnih tehnikah za spodbujanje lucidnih sanj je, da je za to potrebna draga oprema. Spet druge tehnike pa niso posebej zanesljive. Ker ljudje običajno precej uživamo v lucidnih sanjah, še pomembneje pa je, da lahko te morda predstavljajo zelo učinkovito orodje za spopadanje s travmatskimi situacijami, se seveda vseskozi pojavljajo poskusi, da bi dobili več nadzora nad tem, kaj in kako sanjamo.

Dr. Denholm Aspy, ki deluje na Univerzi v Adelajdi, se je tako spraševal, ali se morda rešitev skriva v kombiniranju različnih tehnik. Da bi to preveril, je izvedel raziskavo, v kateri je sodelovalo 169 udeležencev. Ti so prestali usposabljanje, v okviru katerega so se naučili različnih metod za spodbujanje lucidnih sanj.

Ena izmed tehnik je na primer ta, da nastavimo alarm, ki nas zbudi po 5 urah spanja. Takrat glasno izrečemo: »Ko bom naslednjič sanjal/-a, se bom spomnil/-a, da sanjam.« Nato pa zaspimo nazaj. Druga koristna tehnika za spodbujanje pogostejših lucidnih sanj pa je denimo ta, da postane naša navada, da večkrat na dan »preverimo«, ali smo zares budni, oziroma da bolj ozavestimo stanje budnosti.

Vaja dela mojstra …

Kot je dr. Aspy zapisal v svojem poročilu o eksperimentu, objavljenem v reviji Dreaming, je kombinacija obeh opisanih tehnik poskrbela, da je imelo kar 53 sodelujočih lucidne sanje vsaj enkrat v obdobju testiranja. 17 odstotkov pa jih je bilo uspešnih celo vsako noč.

- Oglas -

Rezultati so celo boljši kot pri kateri koli izmed preteklih študij, ki so zahtevale večje zunanje intervencije, na primer uporabo posebnih mask med spanjem, ki usmerijo svetlobo v oči, ko zaznajo REM-fazo.

Glede na to, da so lucidne sanje sicer precej redek pojav, so rezultati vsekakor zelo dobri. Kor je še povedal dr. Aspy, se tudi v primeru lucidnih sanj običajno zelo hitro zbudimo – a z izkušnjami in treningom lahko čas trajanja tovrstnih sanj podaljšamo tudi do ene ure.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×