Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaEnergijski napitki so temu mladeniču povsem uničili zobe

Energijski napitki so temu mladeniču povsem uničili zobe

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da lahko pretiravanje z energijskimi napitki privede do številnih zdravstvenih zapletov. Vendar pa je to, kar se je zgodilo Vinnieju Pynerju, 21-letnemu študentu računalništva, za mnoge vendarle močno šokantno. Pogled na njegovo ustno votlino razkriva opustošenje, ki ga je pustilo 7-mesečno nekontrolirano pitje energijskih napitkov. Za zobe je bil seveda usoden predvsem sladkor, vendar pa je bil kofein tisti, zaradi katerega se je sploh razvila tako huda odvisnost.

V zelo kratkem času do 6 pollitrskih pločevink na dan

- Oglas -

Vse se je začelo, ko je Vinnie Pyner potreboval malce pomoči pri študiju. Da je lažje ostal buden in zbran, si je pomagal z energijskimi napitki, vendar pa je postal od njih zelo hitro odvisen. Tako ni trajalo dolgo do takrat, ko je začel piti po 6 pollitrskih pločevink na dan. Ko je nato nekega dne zagrizel v jabolko, pa je nastopil šok. Odlomili so se mu kar štirje zobje, tudi preostalo zobovje pa je bilo na tej točki v izredno slabem stanju, saj ga je zaradi čezmernih količin sladkorja napadla gniloba. Ob pogledu na Pynerjeve zobe naj bi bil povsem šokiran celo zobozdravnik, ki je povedal, da naj bi šlo za enega najhujših primerov, kar jih je kadar koli videl.

Pomagalo ni niti redno ščetkanje zob

Marsikdo bi ob tej zgodbi pomislil, da je bila kriva slaba zobna higiena. Vendar pa naj bi si Vinnie Pyner vseskozi ščetkal zobe dvakrat na dan, s čimer pa ni mogel preprečiti negativnih posledic pitja tolikšnih količin energijskega napitka. Vse skupaj je privedlo tudi do hudih težav s samozavestjo, zaradi česar je mladi Britanec opustil študij. Trenutno se ukvarja predvsem s poskusom sanacije svojega zobovja, kar seveda zahteva kar precej denarja. Hkrati pa poskuša z deljenjem svoje zgodbe opozoriti, kako zasvajajoči, hkrati pa nevarni so lahko energijski napitki. Poleg tega, da v čezmernih količinah povečujejo nevarnost za povišan krvni tlak, palpitacije, hudo slabost, diabetes tipa 2 ali celo za usoden odmerek kofeina, imajo lahko tudi poguben vpliv na zobovje.

K hitri zasvojenosti pripomogli tudi količinski popusti

Eden izmed razlogov, zaradi katerih se je pri Pynerju razvila tako ekstremna oblika odvisnosti, naj bi bil sicer tudi ta, da so ga premamili količinski popusti. Tako je začel kupovati energijski napitke v večjih pakiranjih. Ker je imel vseskozi pri roki večje količine, pa se jim je seveda vse težje uprl. Njegova mama je ob tem povedala, da je sicer opazila, da sin popije precej energijskih napitkov, in da ga je na to tudi opozorila. Vendar pa je priznala, da si kljub temu ni predstavljala, da se mu lahko zgodi kaj takega.

Preberite tudi: Odkrili resnično zdravilo za karies, ki spodbudi obnovo zoba?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×