Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Zdravje & prehranaZakaj Tatarska ajda zopet postaja tako priljubljena?

Zakaj Tatarska ajda zopet postaja tako priljubljena?

MORDA VAS ZANIMA

Tatarska ajda se po petdesetih letih ponovno vrača v Slovenijo. Pridelovanje te dvokalčnice, ki jo poznamo tudi pod imeni zelena, grenka ajda ali cojzla, se je v zadnjih desetletjih pri nas opustilo, zdaj pa jo zaradi njenih lastnosti – vsebuje precej več flavonoida rutina kot navadna ajda – spet odkrivamo.

- Oglas -

Ajda je poljščina, ki je po načinu pridelave in uporabe precej podobna žitaricam. Je dvokalčnica, ki jo uvrščamo v družno dresnovk (medtem ko so žita enokalčnice in spadajo v družino trav). Na svetu obstaja več sort ajde, med katerimi sta najširše uporabljani navadna in tatarska ajda. Navadna ajda je tujepašnica, kar pomeni, da jo oprašujejo žuželke, tatarska ajda pa je samoprašna rastlina. Prvo dobro poznajo po vsem svetu, druga pa je prisotna predvsem na azijski celini. Največ je pridelajo Kitajskem, od koder tudi izvira. Pri nas so jo prvič posejali pred petdesetimi leti, a je nato – verjetno zato, ker takrat še niso poznali njenih zdravilnih lastnosti – utonila v pozabo.

Tatarska ajda vedno bolj priljubljena

Glavna zdravilna sestavina v tatarski ajdi so flavonoidi, katerih glavni predstavnik je rutin. Ta vrsta ajde ga vsebuje bistveno več kot navadna, tudi do stokrat več. Zaradi visoke vsebnosti rutina zrnje tatarske ajde uvrščamo med nutracevtike oziroma hrano z biološko aktivnim delovanjem, ki ugodno vpliva na zdravje. Zrnje tatarske ajde vsebuje tudi visok odstotek visokovrednih beljakovin, ki imajo ugodno razmerje vseh esencialnih aminokislin.

V tatarski ajdi je med drugim veliko škroba, vlaknin, vitaminov in mineralov. Ravno zaradi teh lastosti Evropa v zadnjem času ponovno odkriva tatarsko ajdo, iz katere se lahko pripravi nadvse zanimive jedi. Tatarska ajda je privlačna tudi zaradi svojega nizkega glikemičnega indeksa (54). Vsebuje namreč počasi razgradljive ogljikove hidrate.

Tatarska ajda deluje proti raku

Flavonoidi delujejo antioksidativno in so učinkoviti pri zdravljenju različnih bolezni. Rutin, kvercetin in drugi polifenoli, ki jih najdemo v »cojzli«, so nepogrešljiva preventiva v boju proti raku. Tatarska ajda slovi tudi po svojem antivirusnem delovanju, zahvaljujoč predvsem flavonoidu rutinu. Da flavonoidi v tatarski ajdi učinkujejo proti humanim virusom, potrjujejo tudi različne študije. Rutin obenem preprečuje visok krvni tlak, vnetja, ima probiotične učinke in deluje kot diuretik. Tatarska ajda dobro učinkuje celo proti alergijam.

Moka in kaša iz tatarske ajde

- Oglas -

Tatarsko ajdo lahko uporabljate na dva načina: v obliki moke ali kaše. Iz moke tatarske ajde lahko pripravite zelo kakovostne pekovske izdelke (kruh, pecivo), štruklje ali palačinke. Kašo tatarske ajde lahko uporabite za solate in priloge. Kuhajte jo 10 do 15 minut in jo pustite stati še nekaj minut, da vsrka še nekaj vode. Vode, ki ostane od kuhanja, ne zavrzite, ampak jo uporabite kot napitek, saj je polna antioksidantov in mineralnh snovi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×