Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaZakaj Tatarska ajda zopet postaja tako priljubljena?

Zakaj Tatarska ajda zopet postaja tako priljubljena?

MORDA VAS ZANIMA

Tatarska ajda se po petdesetih letih ponovno vrača v Slovenijo. Pridelovanje te dvokalčnice, ki jo poznamo tudi pod imeni zelena, grenka ajda ali cojzla, se je v zadnjih desetletjih pri nas opustilo, zdaj pa jo zaradi njenih lastnosti – vsebuje precej več flavonoida rutina kot navadna ajda – spet odkrivamo.

- Oglas -

Ajda je poljščina, ki je po načinu pridelave in uporabe precej podobna žitaricam. Je dvokalčnica, ki jo uvrščamo v družno dresnovk (medtem ko so žita enokalčnice in spadajo v družino trav). Na svetu obstaja več sort ajde, med katerimi sta najširše uporabljani navadna in tatarska ajda. Navadna ajda je tujepašnica, kar pomeni, da jo oprašujejo žuželke, tatarska ajda pa je samoprašna rastlina. Prvo dobro poznajo po vsem svetu, druga pa je prisotna predvsem na azijski celini. Največ je pridelajo Kitajskem, od koder tudi izvira. Pri nas so jo prvič posejali pred petdesetimi leti, a je nato – verjetno zato, ker takrat še niso poznali njenih zdravilnih lastnosti – utonila v pozabo.

Tatarska ajda vedno bolj priljubljena

Glavna zdravilna sestavina v tatarski ajdi so flavonoidi, katerih glavni predstavnik je rutin. Ta vrsta ajde ga vsebuje bistveno več kot navadna, tudi do stokrat več. Zaradi visoke vsebnosti rutina zrnje tatarske ajde uvrščamo med nutracevtike oziroma hrano z biološko aktivnim delovanjem, ki ugodno vpliva na zdravje. Zrnje tatarske ajde vsebuje tudi visok odstotek visokovrednih beljakovin, ki imajo ugodno razmerje vseh esencialnih aminokislin.

V tatarski ajdi je med drugim veliko škroba, vlaknin, vitaminov in mineralov. Ravno zaradi teh lastosti Evropa v zadnjem času ponovno odkriva tatarsko ajdo, iz katere se lahko pripravi nadvse zanimive jedi. Tatarska ajda je privlačna tudi zaradi svojega nizkega glikemičnega indeksa (54). Vsebuje namreč počasi razgradljive ogljikove hidrate.

Tatarska ajda deluje proti raku

Flavonoidi delujejo antioksidativno in so učinkoviti pri zdravljenju različnih bolezni. Rutin, kvercetin in drugi polifenoli, ki jih najdemo v »cojzli«, so nepogrešljiva preventiva v boju proti raku. Tatarska ajda slovi tudi po svojem antivirusnem delovanju, zahvaljujoč predvsem flavonoidu rutinu. Da flavonoidi v tatarski ajdi učinkujejo proti humanim virusom, potrjujejo tudi različne študije. Rutin obenem preprečuje visok krvni tlak, vnetja, ima probiotične učinke in deluje kot diuretik. Tatarska ajda dobro učinkuje celo proti alergijam.

Moka in kaša iz tatarske ajde

- Oglas -

Tatarsko ajdo lahko uporabljate na dva načina: v obliki moke ali kaše. Iz moke tatarske ajde lahko pripravite zelo kakovostne pekovske izdelke (kruh, pecivo), štruklje ali palačinke. Kašo tatarske ajde lahko uporabite za solate in priloge. Kuhajte jo 10 do 15 minut in jo pustite stati še nekaj minut, da vsrka še nekaj vode. Vode, ki ostane od kuhanja, ne zavrzite, ampak jo uporabite kot napitek, saj je polna antioksidantov in mineralnh snovi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×