0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Feng ShuiSvetloba in praznični čas

Svetloba in praznični čas

MORDA VAS ZANIMA

Svetloba je pomembna spremljevalka našega življenja, saj vpliva tako na telesne procese kot tudi na našo duševnost. Telo nujno potrebuje naravno svetlobo, tudi neposredno sončno sevanje, kar lahko opazimo skozi naše počutje, ki se izboljša takoj, ko nekaj sončnih žarkov predre sivino zimskih dni. Sončna svetloba omogoča proizvodnjo vitamina D, ki je bistven za zgradbo kosti, za kožo in druge vitalne procese v telesu. Dejstvo je, da človek potrebuje stik z naravnimi ritmi, kot je izmenjava dneva in noči ali spreminjanje svetlobe v različnih letnih časih.

- Oglas -

Zima je tisti letni čas, ki je s svetlobo najbolj skop, in to z razlogom. V tem letnem času gre narava namreč k počitku in tako tudi našemu telesu daje možnost, da se regenerira in počiva. Pomanjkanje svetlobe naše telo spodbuja k temu, da bi se umirilo, nas pa, da bi se usmerili v svojo notranjost ter izkoristili daljše noči za počitek, ki ga telo po aktivni polovici leta potrebuje.

feng shui svetloba prazniki

Z ritmi narave v novo leto

Naši predniki so bili precej bolj v stiku z ritmi narave in so te cikle počitka in aktivnosti močno upoštevali. Sodobna družba pa od nas pričakuje, da smo vse leto enako aktivni, kar je podrlo naravne bioritme in v času prehodov, kar se pokaže v obliki bolezni in različnih težav, s katerimi se srečujemo, ker ne poslušamo naravnega ritma, ki mu telo želi slediti.

- Oglas -

Svetlobo srečamo povsod, ne moremo se ji izogniti, četudi ugasnemo luč. Svetloba močno vpliva na naše razpoloženje in kadar naravne svetlobe primanjkuje, je nujno, da jo nadomestimo z razsvetljavo. Razsvetljava v domu ima izjemen vpliv na naše počutje; ko sem pred leti delala na tem področju, sem odkrivala, kako lahko z namestitvijo svetlobnih teles svoj prostor naredimo bolj prijeten. Svetloba prav tako ustvarja prijetno ozračje v domu. Nedvomno drži, da pripomore k ustvarjanju Doma.

Feng shui v praksi

Kot feng shui svetovalka svojim strankam pogosto povem, da je to, kar ustvarjamo v feng shuiju, Dom. Dejstvo je, da ko gradimo bodisi hišo ali stanovanja, zgradimo stavbo, vendar ta prostor še ni Dom. Dom si ustvarimo in ni nekaj samo po sebi umevnega. To se zelo lepo pokaže v tem prednovoletnem času, ko je naravni impulz, ki je zapisan v našem celičnem spominu, da želimo ustvariti praznično vzdušje, Dom, še toliko bolj izrazit. In pri tem praznično vzdušje ustvarjamo z drobnimi lučkami in svečami, ki jih nameščamo po prostoru. Čarobnost teh drobnih lučk nam pomaga uloviti čarobnost tega trenutka. Novo leto je pred vrati in staro leto se počasi poslavlja. Podala si bosta roke, staro leto bo odšlo, mi pa bomo v novo leto zapluli polni pričakovanja in postavljeni pred mnoge nove preizkušnje. Tako kot vsako leto.

V tem prednovoletnem času nas obkroža cela množica majhnih lučk, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Kot bi nas želele razvedriti in vnesti v naše življenje malo več jang energije, malce več vedrine in aktivnosti. Zato le pogumno okrasite smreke in borovce na vrtu z lučkami, ki bodo vrt spremenile v čudežno deželo, še posebej, če bo narava navrgla nekaj snega. Narava v tem času počiva in spokojnost, ki veje iz njenih nedrij, lahko občutimo kot rahlo melanholičnost in zaspanost.

Izkoristimo pozitivno energijo vesolja

V času božiča se na Zemljo vsuvajo ogromne količine pozitivne kozmične energije, ki so na voljo vsakomur, če si le želi vzeti delček zase. V obliki želja, molitev ali le drobnih prebliskov, tistih iskric, ki jih že v naslednjem trenutku ni več. Svečke na adventnih venčkih nehote prinašajo to energijo angelov v naše domove, saj so po tradiciji obvezen del božičnega okrasja.

- Oglas -

Pred nami je čas, ko je bila uporaba ognja in kadil tradicionalno gledano najmočneje prisotna. Za energijsko čiščenje prostorov se tradicionalno uporablja kadilo, za odganjanje in transformacijo vseh negativnih in neugodnih energij pa ogenj. Čas pred božičem je primeren za energijsko čiščenje prostora in po stari slovenski tradiciji so duhovniki v tem času prišli v vsak dom v vasi ter opravili blagoslov Doma. Tako so v novo leto vstopali z očiščenim prostorom, v katerega so vnesli novoletne želje, ki so jih potem podpirale celo leto.

feng shui svetloba

Ogenj, preobrazba, čiščenje in pozitivna energija

Ogenj simbolično predstavlja sonce in v tem času, ko je bil prisoten strah, da bo sonce izginilo, ker so se dnevi krajšali, je bil ogenj simbol luči in pozitivnih vrednot, pa tudi opomin, da se bo sonce v vsej svoji polni moči spet vrnilo spomladi. Sveče kot darilo so izjemno pozitiven simbol, še posebej, če jo podarite ženski, ki je tradicionalno veljala kot nosilka svetlobe. Ženske so bile v starih tradicijah varuhinje ognja, varuhinje Doma, in to je bilo povezano z dejstvom, da ženska svoj Dom vedno nosi s seboj. Ženska je Dom v zunanjem prostoru vedno ustvarjala skozi svoj prvi Dom, skozi svojo maternico, zato je v tem zimskem času temu svetemu prostoru v ženski treba še več pozornosti in nege.

Ogenj predstavlja preobrazbo, čiščenje, pozitivno energijo, luč. Po stari poganski tradiciji je prižiganje ognja ob zimskem solsticiju 21. decembra pomagalo oslabljeni energiji sonca. Ljudje so na ta način izražali svojo željo in vero v to, da se bodo dnevi začeli daljšati. Bakla pri vhodu v dom v zimskih večerih prijetno ogreje srca domačih in ustvari dobrodošlico gostom. Ogenj tradicionalno predstavlja srce Doma in zato je modro, če nimate kamina, da v zimskih večerih prižigate sveče kot simbol živega ognja v Domu.

Adventni okraski in simboli v našem domu

Adventni venčki na vhodnih vratih izražajo dobrodošlico in blagoslov, pa naj bodo iz smrečja, bršljana ali omele. V zimzelenem rastlinju je v tem zimskem času, ko kljubuje otrplosti in smrti, po davnem verovanju posebna življenjska moč. Zato imajo v tem času posebno mesto tudi lončki s kalečo pšenico, tako imenovani Adonisovi vrtički.

Zelo popularna v predbožičnem času je tudi božična zvezda, saj simbolizira osebno rast in notranje potovanje. Cveti namreč ravno na prehodu iz starega v novo leto. Zanimivo je, da so božične zvezde, preden so jih v krščanstvu prevzeli kot božično popotnico, gojili že Azteki v Mehiki.

Adventni čas nas opomni na to, da se zavemo pomena svetlobe v našem življenju in da to svetlobo zavestno povabimo v svoje življenje. Zato povabite svetlobo kot svojo spremljevalko in soustvarjalko tega izjemnega prazničnega časa v svoje Domove in v svoja življenja.

In na drugi strani ne pozabite negovalne in hranilne moči teme, ki nam pomaga, da se v telesu izloča hormon melatonin. Svetloba zavre tvorbo melatonina, medtem ko jo tema spodbuja, zaradi česar je ta hormon znan kot »hormon noči«. Izločanje in koncentracija v krvi sta največji sredi noči, v drugi polovici noči pa začne vrednost postopoma padati. Zato zimske večere izkoristite za spanje in regeneracijo telesa. Količina svetlobe, ki skozi oči prihaja do češarike, določa količino izločenega melatonina, zato poskrbite, da v spalnici ne bo virov svetlobe, ki bi lahko motili njegovo izločanje.

Naj bo letošnji december poln svetlobe tako zunaj vas, kot tudi v vaših srcih!

.

NAJNOVEJŠE