0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaredite svoj pralni prašek

Naredite svoj pralni prašek

MORDA VAS ZANIMA

Pri pranju perila, ki sodi med vsaj tedenske, če ne že dnevne naloge vsakega gospodinjstva, pogosto posegamo po za okolje zelo škodljivih pralnih sredstvih. Običajne pralne praške, ki vsebujejo težko razgradljive strupene snovi, lahko brez posledic na kvaliteto očiščenosti perila nadomestimo z doma narejenim pralnim praškom.

- Oglas -

Domači pralni prašek

Potrebujemo:

  • ekološko trdo milo
  • tri skodelice pralne sode (600ml)
  • 20 kapljic eteričnega olja po izbiri
  • steklena posoda za hrambo praška

Če pri roki nimamo pralne sode, jo lahko izvrstno nadomestimo s sodo bikarbono. Po kemijski sestavi sta si obe namreč podobni – pralna soda je natrijev karbonat, soda bikarbona pa natrijev bikarbonat – pod vplivom vročine pa se soda bikarbona spremeni v pralno sodo.

- Oglas -

Pralno sodo iz sode bikarbone pripravimo tako, da pečico segrejemo na 200°C , sodo bikarbono pa enakomerno razporedimo po pekaču. Pekač potisnemo v vročo pečico in pečemo 30 minut, vmes pa večkrat premešamo.

Ko smo pripravili pralno sodo, je izdelava domačega pralnega praška zelo preprosta. Naravno milo naribamo v posodo in mu dodamo pralno sodo. Dobljeno zmes premešamo, dodamo eterično olje in ponovno dobro premešamo. Prašek le še shranimo v stekleno posodo, s tem pa je postopek končan.

Domač pralni prašek ima pred kupljenim številne prednosti. Njegova izdelava je hitra, enostavna in cenovno ugodna, pranje perila pa enako kvalitetno. Odišavimo ga lahko z najljubšim eteričnim oljem, primeren je tudi za alergike, saj je za razvoj kakšne alergije malo možnosti. In kar je najpomembneje – okolju je v primerjavi s kupljenim pralnim praškom bolj prijazen.

.

NAJNOVEJŠE