0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeBožična zvezda - kako skrbeti zanjo?

Božična zvezda – kako skrbeti zanjo?

MORDA VAS ZANIMA

Vsako leto v vrtnih centrih in drugih trgovinah prodajo med zimo na stotine božičnih zvezd. Večina le teh žal po nekaj tednih pristane na smetiščih. Da pa se to ne bo zgodilo tudi naši božični zvezdi naj napišemo nekaj značilnosti o tej rastlini in osnov njene oskrbe.

- Oglas -

Božična zvezda potrebuje skrbno nego in jo bomo težko obdržali do naslednje zime, vendar to ni nemogoče, če nam uspe in bomo osvojili nego te sobne rastline bo postala precej bolj odporna in se bo do neke mere prilagodila na razmere pri nas doma, tar nas tako razveseljevala vrsto let.

Božična zvezda je zelo priljubljena

Božična zvezda je rastlina, ki je najbolj priljubljena v decembrskem času in se jo pogosto povezuje z božičem. Ovršni listi so različnih barv: rdeče, pastelno rdeče, belo zelene. Vendar pa vsako leto razvijejo nekaj novih sort z novimi odtenki. Slabo opazni cvetovi se pojavijo pozno jeseni in trajajo do zgodnje zime.

V trgovini izgledajo božične zvezde tako lepo, ko pa jo prinesemo domov  se nam pa kaj lahko zgodi, da nam hitro začnejo odpadat listi. Vzrokov za odpadanje listov z lončnic, potem, ko ste jih prinesli domov, je več.

- Oglas -
Božična zvezda

Nakup božične zvezde

Prvi je ta, da so bile lahko rastline skladiščene v neprimernih razmerah. Lončnice kupujmo v trgovinah, ki so primerno urejene in pravilno skrbijo za rastline. Trgovina naj ima ločen prostor namenjen rastlinam. V njem mora biti primerna temperatura. Ne smemo čutiti prepiha. Drugi vzrok je, da so rastline doživele šok med transportom iz trgovine do vašega doma. Čas, ko so temperature nizke ni najbolj primerne za nakup lončnic. Ko rastline nesemo iz trgovine do avtomobila, doživijo temperaturni šok. Zato jih moramo dobro zaščititi s papirjem, da do njih ne pride hladen zrak. Tudi v avtomobilu naj ne bodo predolgo, če je v prtljažniku zelo hladno. Raje jih postavimo na zadnjo klop avtomobila.

Še en vzrok je, ki pa je odvisen od tega kako skrbimo za rastlino. Velika večina božičnih zvezde propade zaradi koreninske gnilobe. Temu se bomo izognili, če bomo po vsakem zalivanju iz okrasnega lončka odlili odvečno vodo. Sicer pa je božična zvezda še kako skromna rastline, zato jo zalivamo le po potrebi, s postano vodo, ki naj ima sobno temperaturo.

Kako skrbimo za božično zvezdo

Raste naj na svetlem prostoru pri temperaturi, ki ni nižja od 16 0C. Zalivamo jo previdno. Med enim in drugim zalivanjem naj se zemlja posuši. Kot smo že omenili jo zalivamo z mehko vodo, ki ima sobno temperaturo. V prostorih, kjer je zelo vroče in je zrak zelo suh je priporočljivo v njeno bližino postaviti posodo z vodo, da ovlažimo zrak. Lahko jo tudi rosimo, vendar samo po zelenih listih in z ogreto mehko vodo, ki ne vsebuje kalcija. Enkrat tedensko jo zalijemo z razredčenim gnojilom.

Spomladi božično zvezdo obrežemo in presadimo. Poleti jo prenesemo na prosto, kjer jo redno vzdržujemo. Jeseni pa jo prenesemo nazaj v stanovanje. Da bi dobili lepo obarvane liste pa moramo upoštevati, da je božična zvezda kratkodnevnica, to pomeni, da od jeseni naprej potrebuje 14 ur teme. Zato moramo paziti, da s prižiganjem luči ne podaljšujemo dan in jo tako nehote motimo v razvoju.

.

NAJNOVEJŠE