0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŠvedska že uporablja več biogoriva kot nafte

Švedska že uporablja več biogoriva kot nafte

MORDA VAS ZANIMA

Ali postaja Evropa vedno bolj okolju prijazna? Vedno več pozitivnih novic o obnovljivih virih energije in uporabe le-te prihaja na dan.
Veterna energija je skoraj izenačena z uporabo zemeljskega plina, biomasa pa je prehitela uporabo nafte za ogrevanje domov.

- Oglas -

Najnovejše številke namreč kažjo, da je energija, ki jo proizvede biomasa dosegla v letu 2009 kar 115 TWh, kar predstavlja 32 % celotne porabe energije. Fosilna goriva pa so odgovorna za proizvodnjo 112 TWh energije. Pričakujejo, da bo uporaba biogoriv še narasla, uporaba fosilnih goriv pa naj bi v naslednjih nekaj letih še dodatno padla.

Elektrarne na Švedskem, ki pridobivajo energijo s pomočjo biogoriva, in so namenjene za ogrevanje hiš in stanovanj danes proizvedejo toliko energije, da lahko opravljako svojo nalogo ogrevanja, hkrati pa proizvedejo še dodatno energijo, ki jo uporabijo za električno napajanje.

Švedska si je zato zadala cilj, da bo do leta 2020 50 % države napajala obnovljiva energija, do leta 2030 pa bi naj prekinili z uvažanjem in uporabo fosilnih goriv.

.

NAJNOVEJŠE