Zdravje & prehranaSuhe slive proti raku debelega črevesa

Suhe slive proti raku debelega črevesa

MORDA VAS ZANIMA

Imate radi suhe slive? Povedali vam bomo razlog, zaradi katerega jih boste imeli še raje – suhe slive krepijo dobre bakterije v črevesju in pomagajo zmanjševati tveganje za nastanek raka na debelem črevesu pri odraslih katere koli starosti, ugotavlja nedavna študija.

Kakšen vpliv imajo suhe slive na raka debelega črevesja?

- Oglas -

Raziskovalci univerz v Teksasu in Severni Karolini so nedavno odkrili, da ima prehranjevanje s posušenimi slivami izjemno ugoden učinek na bakterije v debelem črevesu ter na naraven način zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.

Rak debelega črevesa spada med najpogostejše oblike raka tako v Sloveniji kot v svetu. V črevesju se nahaja na bilijone bakterij, a so jih raziskovalci do sedaj identificirali le 400. Motnje v črevesni flori lahko povzročijo vnetje črevesja – in prav vnetja lahko sčasoma privedejo do nastanka raka debelega črevesa.

Kaj je takega v suhih slivah, da tako pozitivno vplivajo na črevesno floro? Raziskovalci, ki so odkrili to njihovo zdravilno lastnost, menijo, da so za zmanjševanje tveganja za raka debelega črevesa ključne fenolne spojine v suhih slivah. Gre za spojine, ki delujejo kot antioksidanti, ki nevtralizirajo rakotvorne proste radikale, ki povzročajo poškodbe DNK. Uživanje suhih sliv spodbuja ohranjanje dobrih bakterij v črevesju in obenem ureja metabolizem.

Pomagajo tudi pri prebavi

Suhe slive so že od nekdaj znane tudi po tem, da spodbujajo prebavo in izločanje. Za to so zaslužne prehranske vlaknine, ki jih je v suhih slivah ogromno. »Medtem ko nas sveže sadje, kot so jagodičevje, melone ali jabolka, hidrira in napolni, je suho sadje, kot so fige, suhe slive ali dateljni, dober vir prehranskih vlaknin, posebno učinkovito pa je, če pojeste več različnega suhega sadja naenkrat,« ugotavlja dr. Axe, eden od sodelujočih pri raziskavi.

Pektin spodbuja izločanje

- Oglas -

Če želite pospešiti izločanje, jejte sadje, ki vsebuje veliko pektina, npr. hruške in jabolka. Ustrezno sadje nam lahko pomaga preprečevati zaprtje, poleg tega pa imamo po njegovem uživanju občutek polnosti in sitosti.

NAJNOVEJŠE