ŽivaliPesticidi na vrtu lahko povzročijo raka pri vašem psu

Pesticidi na vrtu lahko povzročijo raka pri vašem psu

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki imajo hiše in okrog njih vrtove ali pa morda košček zelenega atrija v pritličju bloka, si prizadevajo, da bi bila njihova trata čimbolj urejena. Zaradi množice škodljivcev, ki uničujejo tako trato kot vrtne rastline in grmičevje, ljudje nemalokrat posežemo po pesticidih. Večina med njimi je zelo strupenih, zato bi bilo bolje, da bi uporabljali naravna sredstva za odganjanje škodljivcev, o tovrstnih alternativah smo že pisali. Pesticidi namreč niso škodljivi samo za škodljivce (uši, resarje, plesni itd.), marveč tudi za vse ostale živali, ki živijo na našem vrtu (krti, rovke, voluharji ) ali pa vrt samo obiskujejo, na primer naši hišni ljubljenčki. Psi in mačke se neznansko radi valjajo po travi, jo ovohujejo, pa tudi zaužijejo, to pa utegne zelo škodovati njihovemu zdravju.

- Oglas -

Pesticidi

V raziskavi dokazali škodljivost sintetičnih pesticidov

V nedavni študiji so raziskovalci preučevali vpliv kemikalij, s katerimi bodisi gnojimo ali špricamo trato in vrtne rastline na naše ljubljenčke, ki potem te rastline ovohavajo ali se po njih valjajo. Od 25 psov, vključenih v raziskavo, so pri 19 v krvnem obtoku našli visoke vrednosti strupenih kemikalij. Celo pri tistih psih, ki na vrtu niso preživeli veliko časa, so bile vrednosti alarmantno visoke. Četudi proizvajalci pesticidov zagotavljajo, da ti za naše ljubljenčke niso škodljivi, pa temu ni tako. Izpostavljenost pesticidom lahko vodi do zastrupitve, kadar pa se dalj časa akumulirajo v telesu, lahko povzročijo celo raka.

Znaki zastrupitve

Pomembno je, da znate prepoznati znake morebitne zastrupitve in nato temu primerno ukrepate. Če vaš pes v 74 urah po tem, ko je poležaval na vrtu začne bruhati, dobi drisko, preneha jesti, se trese in hitro diha, če skratka opazite kakršnekoli spremembe v obnašanju, nemudoma obiščite veterinarja. Namesto sintetičnih pesticidov začnite uporabljati naravna, koprive ali nimovo olje uspešno preženeta vse vrste vrtnih škodljivcev, za vaše ljubljenčke pa tak pristop ne predstavlja nikakršnega tveganja. Za gnojenje uporabljajte kompost, ki ga lahko naredite sami. Z opisanimi ukrepi boste veliko naredili tudi za okolje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×