0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaStres: 7 manj znanih dejavnikov stresa

Stres: 7 manj znanih dejavnikov stresa

MORDA VAS ZANIMA

Stres je postal del našega vsakdana. Dandanes nismo nikjer več varni pred  kemikalijami. Bolj kot marsikje drugod smo izpostavljeni kemičnim strupom doma. Celo kadar se tuširamo. Pod vročim tušem s klorirano vodo se sprošča strupen plin kloroform. Pri desetminutnem tuširanju je človek izpostavljen večji količini hlapnih strupov, kot če bi na dan popil dva litra enake vode. Preverite tudi, kakšni so znaki stresa.

- Oglas -

Mnogi ljudje se danes zavedajo, kako pomembna je zdrava prehrana. Zanimanje za druge okolju prijazne proizvode pa je bistveno manjše. Osveščenost kupcev se le počasi izboljšuje. Proizvodi, ki ne obremenjujejo okolja, vse bolj prodirajo na prodajne police, na nas pa je, da se odločimo.

Kemična čistila

Kemikalije v gospodinjstvu in stres

V gospodinjstvih uporabljamo številne kemikalije, kot so čistila za posodo, čistila za tla,  čistila za pečice, šamponi za talne preproge, sredstva za dezinfekcijo, belila, razmaščevalci, osveževalci zraka in kdo ve, s čim vse si še pomagajo gospodinje v želji, da bi bil njihov dom čist in privlačen. Pri tem pa se jim največkrat še sanja ne, kaj vsebujejo kemikalije, ki jih dnevno uporabljajo. Dejstvo je, da vsa ta sredstva vsebujejo pravi cocktail kemičnih strupov, ki lahko povzročijo hude zdravstvene probleme.

- Oglas -

Moderna sredstva za pranje in pomivanje vsebujejo različne kemikalije za topljenje in odstranjevanje umazanije, za mehčanje vode, za jačanje čistilne sposobnosti in encime za odstranjevanje beljakovinskih madežev. Niso vse substance biološko razgradljive. Mnoga od teh sredstev ne škodujejo samo ljudem, ki zaradi njih obolevajo za alergijami in ekcemi, ampak škodujejo tudi življenju v rekah in morjih in vplivajo med drugim tudi na rodnost rib. Tako obremenjena voda bo prej ali slej spet uporabljena za pitno vodo.

V zadnjih petdesetih letih so se močno nakopičile snovi, ki nastajajo pri razkrajanju pralnih praškov v pralnih strojih. Znanstveniki domnevajo, da te snovi simulirajo učinke ženskih hormonov in vidijo v tem možno razlago za nazadovanje plodnosti pri moških. Število spermijev se zmanjšuje letno za cca 2 %. Ta trend traja že 20 let.

Kemična sredstva škodujejo celotnemu ekosistemu

Zaradi čistil so posebno prizadete domače živali, ki so bliže tlom. Če njihovi lastniki čistijo tla z agresivnimi kemičnimi sredstvi, potem pa pozabijo prezračiti in gredo ven, živali vdihavajo hlape iz sveže dezinficiranih tal. Mačke, ki si ližejo tačke, dobijo vase še več kemikalij in kažejo bolezenske znake veliko prej kot njihovi gospodarji.
Sredstva proti muham in komarjem zastrupijo mrčes, ki ga kmalu po uporabi vidimo  onemoglo brcati na tleh. Človek sicer ni muha, takšna doza ga ne more ubiti. Koristi pa mu prav gotovo ne. Ko pa se takih »malenkosti« nabere več, lahko povzročijo zdravstvene probleme.

Sama večinoma kupujem okolju prijaznejša čistilna sredstva. Kljub temu vsakič, ko vzamem tako plastenko v roke, sama pri sebi pomislim: Uboge ribice in vsa nedolžna bitja, ki živijo v vodi ali ob vodi, kamor bo prej ali slej pritekla tale “žlobodra”.

- Oglas -

V začetku tega meseca sem v nekem dnevniku zasledila vest, da je univerza v Bristolu v Angliji izdelala študijo o škodljivosti sprejev za majhne otroke. Raziskava je zajela 14 000 otrok in 10 000 mater. Izkazalo se je, da obstaja povezava med uporabo sprejev v gospodinjstvu in driskami ter ušesnimi težavami pri majhnih otrocih ter glavoboli in depresijami pri materah. Gre v glavnem za spreje za lase, osvežilce zraka in deodorante. Dnevna uporaba teh aerosolov naj bi za 30 % povečala drisko pri dojenčkih in za 10 % glavobole pri materah. Matere imajo poleg tega za 26 % več možnosti, da bodo padle v depresijo. Za ušesne težave otrok žal v članku ni podatka.

Zdrava čistoča

Mnoga moderna pralna sredstva so razvili za odstranjevanje umazanije in madežev iz sintetičnih vlaken, ki so lahko posebno trdovratni. Gospodinje pa jih uporabljajo kar povprek. Obstojajo okolju prijazna čistilna sredstva, ki so za večino tkanin dovolj učinkovita. Žal pa mnogi še vedno mislijo, da so sredstva iz naravnih surovin manj učinkovita in brez potrebe posegajo po najbolj agresivnih čistilih.

Naravna pralna sredstva

 • Kupujte okolju prijazna čistila v trgovinah z bio-izdelki.
 • Boraks, soda, in navadno milo so dobra pralna sredstva. Naribajte milo in ga v mešalcu zmešajte z vodo. Dobite tekoče milo, ki ga lahko uporabite za pranje perila. Sama sem dolgo časa uporabljala za umazane ovratnike na srajcah drago milo ali pa zelo učinkovit, pa tudi drag spray za madeže. Potem pa mi je nekega dne zmanjkalo in enega in drugega in sem v sili uporabila navadno milo. Neverjetno je učinkovito. Poskusite!
 • Uporabljajte magnetno pralno kroglico. Zaradi magnetizma bo umazanija odstranjena iz perila brez uporabe pralnih sredstev.
 • Prelijte posušeno sivko z vrelo vodo in odcejeno tekočino vlijte v pralni stroj, ko zadnjič splakuje perilo.
 • Kis je dobro nadomestilo za belila, poleg tega pa osvežuje barve. Namesto kisa uporabljate lahko tudi natrijev karbonat.
 • Citronsko in evkaliptusovo olje poskrbi za svež zrak v stanovanju. Najenostavneje in najceneje pa je prezračiti prostore.

Naravna čistila

 • Iz kisa, sode, limoninega soka in sivkinega olja lahko pripravite dobro univerzalno čistilo.
 • Frnikola v čajniku ali loncu, v katerem kuhate vodo, ščiti pred odlaganjem kotlovca.
 • Kis se dobro obnese za čiščenje oken in za odstranjevanje madežev. Limonin sok je učinkovito naravno belilo za madeže.
 • Eterična olja iz sivke, rožmarina, materine dušice in čajevca učinkujejo proti bakterijam in jih lahko uporabljate kot naravna dezinfekcijska sredstva.
 • Zeliščni kis raztaplja maščobe v vodi za pomivanje. Soda bikarbona in boraks sta na področjih s trdo vodo idealna za pomivanje posode.
 • Z divjo čebulo lahko očistite lonce do visokega sijaja. Z vodo, v kateri ste kuhali krompir, lahko dobro očistite srebrn jedilni pribor. Predmete iz medenine lahko čistite z limoninim sokom in soljo.
 • Za čiščenje vodnega kamna v WC školjki nanesite zmes iz moke in kisa in pustite učinkovati nekaj časa. Potem pa vse skupaj odstranite z metlico. Tudi olje iz čajevca je učinkovito pri odstranjevanju vodnega kamna.
 • Za osveževanje zraka so priporočljiva posušena zelišča. Ali pa napolnite posodo s cvetovi in listi vrtnic ter jih poškropite s citronskim oljem. Lahko pa zlijete nekaj kapljic vašega najljubšega parfuma v vodo in s to tekočino poškropite  prostor.
 • Za čiščenje preprog in tekstilnih talnih oblog zmešajte kaolin ali belilno glino, sol, otrobe in vodo v gosto pasto in z njo premažite madeže. Pustite stati 24 ur in posesajte.
 • Za odstranjevanje neprijetnega vonja iz preprog potresite po preprogi sodo. Pustite jo učinkovati eno uro, potem pa posesajte. Za svež vonj dodajte sodi kapljico eteričnega olja.
 • Madeže od rdečega vina odstranite tako, da po njih udarjate z gobico, ki ste jo pomočili v bel vinski kis.
 • Psom in mačkam preženete bolhe tako, da jim na tilnik kanete kapljico olja iz čajevca.
 • Nageljnove žbice, poprova meta, kajenski poper in čili odganjajo mravlje in miši.

To je samo peščica izmed kratkih, enostavnih in povečini cenenih postopkov, trikov, s katerimi si lahko pomagamo tudi brez uporabe novih in praviloma vse bolj strupenih snovi. In kar je najbolj zanimivo – kljub vsej silni reklami za te nove snovi, s katero smo napadeni vsak dan posebej, ti postopki niso izgubili svoje učinkovitosti. Na nas pa je, kako se bomo odločili.

Regina S. Rant, (Viri:  G. Lazenby: Wohnen, Welness und Feng Shui, dr. Yess T.Y. Lim: Feng Shui und Gesundheit, A. Thompson: Feng Shui in der Praxis)

NAJNOVEJŠE