Zdravje & prehranaSprva je bilo težko, vendar ji je uspelo

Sprva je bilo težko, vendar ji je uspelo

MORDA VAS ZANIMA

Polona je že iz mladostnih let morala vedno paziti na prehrano in aktiven življenjski slog, saj so se drugače zelo hitro začeli nabirati kilogrami in težave s prebavo. Pred dobrim letom se je odločila, da je čas za spremembe.

- Oglas -

zgodba-polona

Gospa Polona, s čim se ukvarjate in kakšne so bile vaše težave, da ste se v nekem trenutku odločili za korak naprej v življenju?
Sem učiteljica v osnovni šoli, poučujem kemijo. Že od rane mladosti sem morala zelo paziti kaj, in predvsem koliko pojem, da ne pridobivam na teži.

Kako bi opisali obdobje svojega življenja, ko ste se soočili s svojimi težavami, če jih lahko tako pojmujete?
Težko določim obdobje, kot sem že povedala, že od malega mislim na to, kako se prehranjujem oziroma če ne mislim na to, se pojavijo odvečni kilogrami, čeprav se kar precej gibljem in rekreiram. Pogosto sem imela tudi težave s prebavo in slabim počutjem, kar me je v zadnjem času zelo motilo. Predvsem zaradi teh tegob sem se odločila, da spremenim svoje navade prehranjevanja, kljub temu, da sem kot kemik dobro poznala smernice zdrave prehrane.

Ste se sprememb lotili na lastno pest ali ste se vklučili v kakšno skupino?
Vključila sem se v Bodi eko šolo celostne preobrazbe, za kar mi absolutno ni žal, nasprotno, to je bila ena od najboljših odločitev v mojem življenju.

- Oglas -

Telesna teža in težave s prehranjevanjem so pogosto povezane tudi s čustvi. Je bilo tudi pri vas tako?
Ne, pri meni te povezave ni bilo. Verjamem pa, da obstajajo ljudje, ki to imajo. V takem primeru bi bilo najbolje, da se lotijo temeljite prenove svojega stila življenja. In v takem primeru je odločitev za vključitev v program odlična.

Nam lahko razkrijete, kako ste spremenili svoje življenje, rutino, navade?
Kar se hrane tiče, sem svoje utečene tri obroke na dan zamenjala s petimi. Tudi vsebino obrokov sem precej spremenila. Večina živil je različno sadje in zelenjava, meso in kruh se na jedilniku ne pojavi vsak dan. Kar mi je še posebno všeč, je dejstvo, da se mi ni bilo treba odpovedati nobeni jedi, le kontrolo nad prehranjevanjem sem morala držati. Na primer, če sem na praznovanju rojstnega dne pojedla kos torte, ni bilo nič narobe, nisem pa smela pretiravati. Rojstnega dne pa tudi ne praznuješ vsak dan. Pozorna sem bila tudi na kombiniranje hrane in jedilnike, ki mi jih je pripravila Tjana Burger, sedaj po končani šoli pa pri tem vztrajam naprej.

Je bila pot težka? Ali še vedno upoštevate, kar ste se naučili?
Sprva sem bila ob večerih lačna, vendar pa se je kmalu izboljšalo moje počutje. Neverjetno, kako dobro je vse skupaj vplivalo na moje počutje, tako fizično kot psihično. Mi je na misel izjava bivšega kadilca, ki pravi, da je šele po tem, ko je prenehal kaditi, ugotovil, kaj pomeni dobro počutje. Tudi v času kajenja je namreč mislil, da se počuti dobro. Podobno se je zgodilo meni.

Moje dobro počutje ob »novi« prehrani je spremljala tudi boljša prebava in iz tedna v teden nižja številka na tehtnici. Naj omenim, da je bila moja želja v času Bodi eko šole izgubiti 4 ali 5 kg, izgubila pa sem jih kar 7.

Zdaj vse skupaj samo še vzdržujem in napredujem. Vsake toliko pojem kakšen »prekršek«, mi pa mi ne škoduje.

Gospa Polona prej in po končanem programu Bodi eko Šola cenostne preobrazbe.
Gospa Polona prej in po končanem programu Bodi eko Šola cenostne preobrazbe.

Kot osnovnošolska učiteljica ste najbrž tudi soočeni z navadami mladine? Se vam zdi, da stopajo po pravi poti zdravega načina življenja in razmišljanja kot ste ga spoznali sami v Bodi eko šoli ali jih je preveč posrkala vase sodobna tehnologija ( Družbena omrežja, računalnik video igrice, TV)
Po mojem mnenju je za oblikovanje zdravega načina življenja v prvi vrsti odgovorna družina iz katere otrok prihaja.

Otroci danes živijo zelo različno. V grobem imate dve skupini. Manjšo, ki intenzivno trenira različne športne panoge, ti otroci tudi že pazijo na to, kaj in kako se prehranjujejo. Se pa tukaj pojavi dvom, ali je tako intenzivno gibanje v času razvoja in rasti res zdravo.

- Oglas -

Večja skupina pa so otroci, ki so »zaležani« in več ali manj živijo pasivno. Ti precej časa presedijo pred različnimi ekrani s čipsom in sladko pijačo v roki.

Kar se šolskega sistema tiče, je moja ocena, da se trudimo. Ob predpisanih urah športa so na razpolago različne brezplačne športne aktivnosti, tudi v šolski kuhinji so pri oblikovanju jedilnikov pozorni na kvaliteto hrane, nekateri otroci se dnevno več let prehranjujejo na tak način.

Se vam zdi, da šolski sistem skrbi poleg rednega izobraževanja tudi za ta »zdrav« vidik izobraževanja? Ali je mladina bolj prepuščena sebi in svojim staršem?
Zdrav način življenja predstavljamo učencem pri različnih predmetih na različne načine. Kot sem že omenila, vloga staršev je tu zelo pomembna. Vsekakor bi bilo dobrodošlo še dodatno izobraževanje, mogoče v obliki tečaja, interesne dejavnosti, …

Kaj bi svetovali ljudem, ki iščejo sami sebe ali ki imajo težave s prekomerno telesno težo, ki ni neposredno povezana s kakšno zdravstveno težavo?
Ljubezen do sebe. Ko osvojiš to, spontano ravnaš s sam s sabo bolj prijazno, bolj si pozoren, kaj vnašaš v svoje telo, kako živiš … in ker to ni tako enostavno, je dobro, da se izobraziš na tem področju. In tu zelo priporočam Bodieko šolo celostne preobrazbe s Tjano Burger.

V Bodi eko Šoli se nam lahko pridružite tudi vi! Kliknite za več informacij tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×