Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaKako reprogramirati možgane, da bodo hrepeneli po zdravi hrani?

Kako reprogramirati možgane, da bodo hrepeneli po zdravi hrani?

MORDA VAS ZANIMA

Vsi od časa do časa hrepenimo po točno določeni hrani, to je del življenja. To je v naši naravi in ni pogojeno s časom kosila ali večerje, izhaja skratka iz nas. Spet drugič nas v to prisili televizijska reklama, da smo že čez 5 minut na poti v trgovino s trdnim namenom kupiti čips ali čokolado. Vendar pa ne postanimo suženj svojih hrepenenj. Sodeč po rezultatih študije, opravljene na univerzi Tufts, možgane namreč lahko programiramo tako, da bodo odslej hrepeneli po zdravi hrani.

- Oglas -

Možgani zdrava prehrana

Reprogramirajmo možgane v samo šestih mesecih

Znanstveniki so skenirali možgane trinajstim udeležencem raziskave, in sicer na začetku in na koncu šest mesecev trajajočega poskusa. Nekateri udeleženci so sledili načrtu zdravega prehranjevanja, drugi pa so nadaljevali s svojimi starimi prehranjevalnimi navadami. Ob skeniranju možganov so se raziskovalci osredotočili na striatum, to je center za hrepenenje v naših možganih, in na spremembo odziva na zdravo in manj zdravo hrano v obdobju šestih mesecev.

Rezultati so bili presenetljivi

Kontrolno skeniranje ob koncu poskusa je prineslo presenetljive rezultate. Po šestih mesecih se je pri tistih, ki so se ves čas prehranjevali zdravo, odziv striatuma spremenil, aktiviral se je namreč ob pogledu na sadje in zelenjavo, medtem ko ob pogledu na čips in piškote raziskovalci niso zaznali bistvenih sprememb. Omeniti velja tudi, da so udeleženci, ki so bili na zdravi dieti, izgubili v povprečju 7 kg.

Če lahko treniramo mišice, lahko treniramo tudi možgane

“Tako kot trenirate svoje mišice za določen šport, lahko trenirate svoje možgane, da bodo hrepeneli po bolj zdravi hrani,” pravi avtorica študije dr. Susan Roberts. Razlog, zakaj hrepenimo po nezdravi hrani, je v hitrem zadovoljevanju lakote in hrepenenja. “Če na primer jeste bombone, boste v trenutku dobili veliko sladkorja in lakoti bo v tistem hipu zadoščeno. Vendar pa boste že čez kratek čas ponovno lačni, saj ste v telo vnesli hranila, ki so za naš organizem slaba. Možgane je treba navaditi, da določeno vrsto hrane povežejo z občutkom potešitve lakote, da si bodo sčasoma namesto čokolade raje zaželeli skledo mešane solate,” še dodaja dr. Roberts.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×