0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj so sprožilci glavobola?

Kaj so sprožilci glavobola?

MORDA VAS ZANIMA

Vzrok glavobola je lahko določena vrsta hrane ali pijače. Obstajajo živila, ki pri veliko ljudeh dokazano igrajo pomembno vlogo pri nastanku glavobola. To so na primer hrana z dodanimi ojačevalci okusa, alkohol in kofein. Kljub temu obstaja še kopica živil, ki pri nekaterih povzročijo glavobol, pri drugih pa ne.

- Oglas -

Glavobol

Med »klasične« povzročitelje glavobola spada rdeče vino. Vsebuje namreč sulfite, ki jih dokazano povezujejo z nastankom glavobola pa tudi migrene. Katera koli pijača, ki vsebuje alkohol, pravzaprav spodbuja pretok krvi v možgane in povzroča dehidracijo, ki je tudi vzrok glavobola.

Spadate med tiste, ki pijejo veliko kave? Glavobol lahko nastane tudi zaradi pomanjkanja »doze« kofeina. Ugotovljeno je bilo, da boste, če dnevno spijete vsaj 200 mg kave (dve do tri skodelice), ob abstinenci od kave začutili glavobol.

- Oglas -

Eden od povzročiteljev te nadloge je lahko tudi staran sir. Sir namreč vsebuje substanco, imenovano tiramin, ki jo povezujejo z nastankom glavobola. Starejši kot je, več tiramina vsebuje. Če imate pogoste glavobole, se izogibajte parmezanu, gavdi, čedarju, ementalskemu siru, siru z modro plesnijo ipd. Če ste preobčutljivi na tiramin, vam lahko glavobol povzročijo tudi banane.

Hrana, ki vsebuje ojačevalec okusa mononatrijev glutamat (MSG), prav tako povzroča glavobole in migrene, pa tudi krče in drisko. MSG se skriva v juhah iz vrečke, v piškotih, krekerjih, solatnih prelivih, omakah, v nekaterih sojinih beljakovinah, zamrznjeni in konzervirani hrani, v bombonih, čokoladnem mleku, pasteriziranih izdelkih, otroški hrani, čipsu, začimbah, sirih, kruhu, mesu … Seznam je dolg. Tudi procesirano meso, kot so hot dogi, slanina ipd., lahko zaradi dodanih nitritov in nitratov povzroči glavobol.

Prihajajo toplejši dnevi, ko si boste zagotovo privoščili sladoled. Pazljivo, ko ga jeste: če ste pregreti in ga na hitro pojeste, vas bo zaradi reakcije na mraz zelo verjetno »udaril« glavobol. Pri večini ljudi gre za kratkotrajno bolečino, ki traja od 30 do 60 sekund. Pri tistih, ki trpijo za migrenami, pa je lahko sladoled tudi sprožilec migrene. Nasploh vse, kar je mrzlo, jejte oz. pijte počasneje kot navadno.

Če vas pestijo pogosti glavoboli, svetujemo vodenje dnevnika, v katerega zapisujete, kaj ste jedli in kdaj ste imeli glavobol. Tako boste lažje ugotovili, katera hrana pri vas sproža te nadležne bolečine. Vsekakor pa je najboljša preventiva proti pitje veliko tekočine (dehidracija je v tesni povezavi z nastankom glavobola) in zdrava, uravnotežena prehrana. Pomembno je tudi, da obrokov ne izpuščate.

.

NAJNOVEJŠE