fbpx
Domov Ekologija & okolje Enolična prehrana vodi v pomanjkanje selena

Enolična prehrana vodi v pomanjkanje selena

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Selen je nujen za pravilno delovanje nekaterih encimov in ščitničnih hormonov. Celicam nudi zaščito pred oksidativnim stresom in je odlično sredstvo v boju proti raku. Pomanjkanje selena lahko povzroči nastanek srčno-žilnih bolezni, bolezni ledvic, raka, neplodnost ter težave s kožo in lasmi. Selena lahko primanjkuje ljudem z enolično prehrano, tudi strogim veganom, ki ne upoštevajo vseh pravil tovrstne prehrane in posameznikom, ki se držijo strogih diet.

selen in izpadanje las

Funkcija selena

Vloga selena v telesu je nadvse pomembna, saj skrbi za pravilno delovanje življenjsko nujnih encimov in beljakovin ter antioksidativnih mehanizmov. Nujen je za pravilno delovanje imunskega sistema in ima skupaj z jodom pomembno vlogo pri delovanju hormonov ščitnice. Reguira celično rast in ima vlogo pri nastajanju semenčic. Poleg tega pripeva k ohranjanju zdravih las in nohtov.

Selen nas ščiti pred rakom

Selen so sprva uporabljali za zdravljenje prhljaja, številne študije pa so nato potrdile neposredno protitumorno delovanje tega elementa. Še posebej učinkovit naj bi bil pri preprečevanju raka na koži, pljučih, prostati in črevesju. Ugotovljeno je bilo, da selen v povezavi z vitamini C, E in beta-karotenom v telesu preprečuje nastanek kemičnih reakcij, katerih rezultat so prosti radikali, ki poškodujejo DNK in povzročajo nastanek rakavih celic oz. tumorjev. Še več, selen preprečuje tudi razmnoževanje molekul poškodovanega DNK-zapisa ter pospeši okrevanje pecientov z rakom. V kombinaciji z vitamini A in E namreč zmanjša negativne učinke kemoterapije na telo ter izboljša njeno učinkovitost. Več o tem si preberite tukaj.

Kje ga najdemo?

Selen je mikroelement, ki se nahaja v zemlji. V živilih se pojavlja v različnih oblikah: v rastlinskih živilih v obliki selenometionina, v živalskih pa v obliki selenocisteina. Najdemo ga tudi v anorganskih oblikah, npr. kot natrijev selenid in natrijev selanat. Njegova količina v živilih je vezana na koncentracijo selena v zemlji, iz katere zrase rastlina oziroma živalska krma. Med najbogatejše vire selena sodijo: morska hrana, meso, in jajca. V manjših količinah ga najdemo tudi v sadju, žitu, oreščkih in zelenjavi.

Koliko selena potrebujemo?

Mladostniki nad 15 let in odrasli potrebujejo od 30 do 70 mikrogramov selena na dan. Ker je skoraj nemogoče vedeti, koliko selena smo zaužili s hrano, mnogi strokovnjaki priporočajo jemanje prehranskih dopolnil. Še najbolje je, da se odločite za takšna, ki imajo poleg selena še kombinacijo vitaminov in mineralov, ki še izboljšajo njegovo protirakavo delovanje.

Ko nam ga primanjkuje …

Pomanjkanje selena se kaže v različnih oblikah: kot težave s srcem ali ledvicami, rak, ateroskleroza, pa tudi izpadanje las, spremembe na koži in neplodnost. Ob hudem pomanjkanju lahko pride do nastanka Keshanske bolezni, to je vrste kardiomiopatije. Pomanjkanje selena najbolj tvegajo tisti, ki uživajo enolično prehrano, strogi vegani in posamezniki, ki se držijo strogih diet (predvsem nizkoenergijskih in diet z malo beljakovinami).

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×