[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZačenja se sezona klopov – poskrbite za zaščito!

Začenja se sezona klopov – poskrbite za zaščito!

MORDA VAS ZANIMA

Po dolgih, hladnih zimskih mesecih nas v zadnjih dneh razvaja sonce in napoveduje prihod pomladi. Kmalu se bomo lahko sami oziroma s svojimi hišnimi ljubljenčki sprehajali v naravi in lovili tople sončne žarke. Hkrati z naravo pa se prebudijo tudi majhni prebivalci gozdov in travnikov – klopi! Prav ti drobni pajkovci pa lahko zagrenijo življenja nam in našim hišnim ljubljenčkom.

- Oglas -

Klopi, ki po klasifikaciji sodijo med pršice, se od ostalih pripadnikov svoje vrste razlikujejo predvsem po telesni velikosti in specializirani obustni zgradbi, prilagojeni za sesanje krvi. Klopi so veliki od 1 pa do 30 mm, njihova velikost pa je odvisna od prehranjenosti – bolj, ko so napiti krvi, večji so.

Klopi

Življenjski cikel klopa traja od 2 do 3 leta, ima pa kar štiri faze razvoja. Iz jajčeca se najprej razvije larva s tremi pari nog, ki se preobrazi v nimfo s štirimi pari nog, ta pa v odraslega klopa. Za vsako preobrazbo klop potrebuj krvni obtok, kar pomeni, da v svojem življenjskem ciklu zamenja vsaj tri različne gostitelje.

Večina klopov na gostitelja preži na kakšnem izpostavljenem mestu, denimo na vhu travne bilke. Ko pride gostitelj mimo, ga klop zazna s kemo- in mehanoreceptorji ter se ga bliskovito oklenejo. Nekateri klopi gostitelja celo aktivno zasledujejo po tleh!

- Oglas -

Če jim prehod na gostitelja uspe, na njem poiščejo mesto, kjer so žile tik pod kožo, in se nanj prisesajo. Pri sesalcih je to največkrat na notranji strani sklepov. Aktivnost klopov je sicer odvisna od zunanje temperature. Kadar je ta nižja od 5 do 7 stopinj, klopi mirujejo. V naših podnebnih razmerah so tako aktivni od februarja pa vse do novembra.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Med pogosti bolezni, ki jih klopi lahko prenesejo na ljudi ali domače živali, sodita klopni meningoencefalitis in borelioza. Meningitis pomeni vnetje ovojnic možganov ali hrbtenjače. Kadar vnetje zajame možganske ovojnice in možgansko tkivo hkrati, govorimo o meningoencefalitisu.

Bolezen lahko prizadane katerokoli starostno skupino, med njene tipične znake pa sodijo močno povišana telesna temperatura, glavobol, otrdel vrat, neprijetni občutki ob močni svetlobi in bruhanje. Znaki meningitisa se lahko pojavijo v nekaj urah ali dneh, lahko pa se razvijajo tudi dlje časa.

Borelioza pa je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijami Borrelia burgdorferi, ki jo prenašajo klopi. Prizadane kožo, živčevje, srce, sklepe in oči, število primerov pa se v Evropi močno povečuje. Več o boleznih klopov si preberite tukaj.

Pomembna je preventiva

Pred odhodom v naravo se oblecite v dolga oblačila svetlih barv in pokrita obuvala, ne pozabite niti na pokrivalo. Priporočljivo je, da se zavarujete z repelenti, obstaja pa tudi vrsta naravnih pripravkov, ki vas zaščitijo pred klopi.

Ne pozabite pa niti na zaščito vaših hišnih ljubljenčkov! Da do klopno prenosljivih bolezni tudi pri njih ne bi prišlo, je pomembna ustrezna in pravočasna preventiva. Na razpolago je kar nekaj zaščitnih sredstev proti klopom, denimo v obliki ampul, pršil ali ovratnic. O izbiri primernega se je dobro posvetovati z veterinarjem, sicer pa velja, da so za hišne ljubljenčke najprimernejša sredstva tista, ki delujejo hkrati repelentno in akaricidno.

Če pa kljub zaščiti na sebi ali hišnemu ljubljenčku najdemo prisesanega klopa, ga je potrebno čim prej varno odstraniti. Praviloma namreč velja, da če klopa odstranimo znotraj 24 ur, se verjetnost okužbe s klopno prenosljivimi bolezni močno zmanjša.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×