0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaArtičoka razstruplja tudi jetra

Artičoka razstruplja tudi jetra

MORDA VAS ZANIMA

Ime artičoke izhaja iz mavrske besede »al-churchufa«, ki pomeni »užitna rastlina«. To je povsem res, saj jo uporabljajo in zaradi njenih zdravilnih lastnosti slavijo že od nekdaj. Ta sredozemska rastlina je bila zelo priljubljena že pri Starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih. Tudi številne sodobne raziskave so potrdile njeno sposobnost zdravljenja jetrnih in prebavnih motenj. Artičoka ni uporabna samo v zdravilne namene, ampak tudi v kulinariki, kjer se jo pripravlja na različne načine.

- Oglas -

Artičoka

Artičoka spada v družino košaric. Je trajnica, ki zrase do 2 metrov. Ima zelo dolge liste, ki so zgoraj zeleno-sivi, spodaj pa beli. Pozno poleti dobi modro-vijolične cvetove z mehkimi bodicami. Uspeva, kjer je toplo podnebje – pri nas jo gojijo na Primorskem. Evropska zdravstvena komisija priporoča notranjo uporabo artičoke pri prebavnih težavah (še posebej napenjanju in slabosti zaradi slabega delovanja jeter), njene liste pa za zdravljenje motenj jeter in žolčevodov. Priporočajo jo tudi v dieti za zmanjševanje vsebnosti maščob (holesterola) v krvi. Poleg tega spodbuja izločanje urina in spodbuja prebavo.

Kako jo uporabljati?

Artičoka pri kuhanju izgubi večji del svojih učinkovin, zato jo je bolj priporočljivo uporabljati na druge načine. Še posebej zdravilni so artičokini listi, ki vsebujejo derivate kavne kisline, flavonoide in seskviterpenske laktone. Kot zdravilo se lahko uporabljajo sveži ali posušeni pritlični listi in njihovi pripravki, predvsem suhi in vodni izvlečki. Izvleček artičokinih listov ščiti predvsem jetrne celice, saj jih varuje pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Poleg tega zavira nastajanje holesterola in spodbuja pretok žolča. Uporabljajo se tudi dražeji, kapsule, tablete ali kapljice iz artičoke. Zelo zdravilen je tudi sok svežih artičok ali artičokin čaj. Pripravite ga tako, da na drobno sesekljate žličko artičokinih listov in jih prelijete s skodelico vrele vode. Pustite stati 10 minut. Čaj pijte pred obroki.

- Oglas -

Artičoke ne smete uživati, če ste alergični na rastline iz družine košaric in če imate zaporo žolčevodov. O uporabi v primeru žolčnih kamnov se predhodno posvetujte z zdravnikom. Če ste noseči ali dojte, se artičoki izognite, saj ustreznih znanstvenih raziskav o uporabi artičoke v tem obdobju še ni.

Preberite si še več koristnih informacij o artičoki tukaj.

.

NAJNOVEJŠE