0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAstma - kako si pomagamo na naraven način?

Astma – kako si pomagamo na naraven način?

MORDA VAS ZANIMA

Astma je bolezen pljuč, ki jo čutimo kot napade težkega dihanja in kašlja. Lahko je kronična ali akutna. Napadi astme nastanejo zaradi motnje delovanja bronhialnega mišičja, ki se krči. Kako si na naraven način pomagati pri astmi in ublažiti njene simptome, preberite v nadaljevanju.

- Oglas -

Med poznane povzročitelje astme sodijo alergije, (nespecifična) preobčutljivost, okužbe z virusi ali bakterijami, protivnetna zdravila, fizična obremenitev in poklicno okolje, obremenjeno z dražečim prahom oz. parami. Na bolezni kot je astma zelo vplivajo tudi psihičen stres, strah in razne duševne obremenitve.

Astma ima opozorilne znake

Opozorilni znaki, ki se pojavijo pred napadi astme, so zelo različni. Lahko se kažejo kot napadi kihanja ali kašlja, glavoboli, slabost, srbenje na predelu oči, povečano tiščanje na vodo ali utrujenost. Med rastline, ki zdravijo simptome astme, spadajo bršljan, rosika in timijan.

Astma

- Oglas -

Bršljan

S to plezajočo rastlino se je srečal že vsak izmed nas. Ali ste vedeli, da v sebi skriva celo vrsto zdravilnih učinkovin, kot so triterpensaponini, flavonoidi, poliini, steroli in eterična olja? Za nameček je njegova uporabnost pri zdravljenju vnetij dihalnih poti, še posebej pri kroničnih bronhinalnih boleznih, med katere spada tudi astma, znanstveno potrjena. Za zdravilno uporabo so primerni njegovi posušeni listi ter njihovi pripravki (še posebej suhi alkoholno-vodni izvlečki). Listi bršljana pospešujejo izločanje sekreta ter zavirajo rast bakterij. Bršljan je nadvse primeren tudi za zdravljenje otrok, npr. v obliki sirupa proti kašlju, šumečih tablet, svečk …

Rosika

Ta mesojeda barjanska rastlina je ime dobila po majhnih kapljicah na svojih listih, ki spominjajo na roso. Gre pravzaprav za lepljivo snov, na katero se ujamejo žuželke. Zdravilne učinkovine v tej rastlini so naftokinoni; predvsem plumbagin, ki uničuje bakterije – tudi na antibiotike odporne streptokoke. Uporabo rosike v zdravilne namene se priporoča pri krčevitem, suhem, dražečem in oslovskem kašlju. V ljudskem zdravilstvu se jo (notranje) uporablja pri vnetjih dihalnih poti, astmi, krčih in obolenjih jeter. Svetujejo uporabo celotne posušene rastline – v obliki alkoholnih izvlečkov ali brezalkoholnih sirupov proti kašlju. Slednje se s pridom uporablja tudi v pediatriji.

Timijan

Še ena rastlina, ki uspešno lajša simptome astme, je timijan. Znanstveno potrjeno je, da zdravi vnetja dihalnih poti, bronhitis in oslovski kašelj. Terpeni v timijanu spodbujajo izkašljevanje, flavonoidi pa pomirjajo krčevit kašelj. Izvleček timijana je poln antioksidantov, ki ugodno vplivajo na zdravje. Za uporabo v zdravilne namene so primerni tako posušeni listi kot cvetovi. Zdravilne učinkovine v timijanu so: derivati kavne kisline, flavonoidi, triterpeni ter eterično olje s timolom, p-cimenom in karvakrolom. Uživate lahko timijanov izvleček, čaj, sok, sirup … (Slednja dva sta zelo primerna za otroke.)

Timijanov čaj lahko pripravite sami, tako, da dve žlički posušenega timijana prelijete s skodelico vrele vode. Pokrijte in pustite stati 10 do 15 minut. Večkrat dnevno spijte skodelico tega čaja ali ga uporabite za grgranje. Timijan lahko dodajate tudi kopeli. Zelo učinkovito namreč uničuje bakterije, glivice in spodbuja mikrocirkulacijo krvi v koži. Kopel pripravite tako, da v vsaka dva litra vrele vode natresete 250 g posušene zeli timijana.

.

NAJNOVEJŠE