0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNasveti za preprosto in ekološko spomladansko čiščenje

Nasveti za preprosto in ekološko spomladansko čiščenje

MORDA VAS ZANIMA

Ste se letos že lotili spomladanskega čiščenja? Vsekakor je zdaj pravi čas za spomladansko čiščenje, da tudi iz naših domov odstranimo ostanke zime. Vendar pa so pogosto kemikalije, ki jih vsebujejo čistila, še precej bolj nevarne od same umazanije. Tako morate biti previdni, da spomladansko čiščenje ne bo ogrozilo vašega zdravja, obenem pa bo prijazno tudi do okolja. Ponujamo vam nekaj osnovnih napotkov za spomladansko čiščenje oziroma namigov za izdelavo lastnih čistil. Tako bo čiščenje zares zdravo, obenem pa preprosto in poceni …

- Oglas -

Spomladansko čiščenje z ekološkimi čistili

Osnovni nabor pripomočkov za spomladansko čiščenje

Za čiščenje lahko seveda uporabljate tudi ekološka čistila, ki postajajo vedno bolj razširjena. Vendar pa lahko tudi z nekaterimi zelo preprostimi sestavinami dosežete podobne učinke. Tu je osnovni spisek najpomembnejših sestavin za naravno čiščenje:

  • kis,
  • soda bikarbona.
  • olivno olje,
  • limona/limonin sok,
  • boraks,
  • eterična olja (čajevca ipd.),
  • krpa iz mikrovlaken in
  • časopisni papir.

Čiščenje stekla

Za čiščenje steklenih površin zmešajte 50 mililitrov kisa in 1 liter vode. Prelijte v steklenico z razpršilnikom. Dobro pretresite, popršite po okenski šipi, ogledalih in drugih steklenih površinah, ki jih želite očistiti, in nato zbrišite s časopisnim papirjem.

- Oglas -

Pulti in keramične ploščice

Pri čiščenju pultov in keramičnih površin je lahko zelo učinkovita preprosta soda bikarbona, kombinirana s kisom. Kis, sodo bikarbono in vodo zmešajte v razmerju 2 : 1 : 4. Nanesite z gobico in dobro zdrgnite površino, preden jo zbrišete z vodo.

Čiščenje tal

Zmešajte 1 liter alkoholnega kisa s 4 litri tople vode. Po želji lahko za lepši vonj mešanici dodate še nekaj kapljic eteričnega olja, na primer metinega ali limoninega. Mešanico nato uporabite za čiščenje tal.

Poliranje lesenega pohištva

Za poliranje pohištva in drugih površin iz lesa ne potrebujete kupljenih pripomočkov. Odlične rezultate lahko dosežete z mešanico limoninega soka in olivnega olja. Za spomladansko čiščenje lesenih površin uporabite enako količino obeh sestavin, dobro premešajte, nato pa manjšo količino te mešanico nanesite na krpo, s katero zdrgnite lesene površine.

Straniščna školjka

Za marsikoga je čiščenje straniščne školjke eno najbolj neprijetnih gospodinjskih opravil. Vendar je lahko delo precej manj naporno, če si pomagate s sodo bikarbono in kisom. Občasno lahko sodo bikarbono zamenjate tudi z boraksom.

- Oglas -

Dezinfekcijsko sredstvo

Za izdelavo naravnega dezinfekcijskega sredstva zmešajte 1 žlico boraksa, 4 žlice kisa in 7,5 dl vroče vode. Dodajte še približno 10 kapljic eteričnega olja čajevca, ki je znano po močnem dezinfekcijskem delovanju. Tako pripravljeno dezinfekcijsko sredstvo prelijte v steklenico z razpršilnikom ali ga nanašajte neposredno na krpo. Tako bo vaše spomladansko čiščenje še bolj temeljito.

Naravna odprava plesni

Ste opazili, da so se pozimi začeli na stenah pojavljati tudi zametki plesni? Tudi za to lahko v okviru spomladanskega čiščenja poskrbite brez uporabe agresivnih čistil. Območja, kjer ste opazili plesen, preprosto zbrišite z nerazredčenim kisom.

NAJNOVEJŠE