0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeŠpela Gornik - Zdravljenje s seksualno energijo

Špela Gornik – Zdravljenje s seksualno energijo

MORDA VAS ZANIMA

»Spolna energija je najlepša energija, ki nam daje življenje, zato se mi zdi pomembno, da vzpostavimo povezavo s svojo seksualnostjo in da jo znamo v sebi začutiti ter sprejemati. Povezati bi jo morali s srčno energijo in jo kot takšno uporabljati oziroma živeti. Če nam to uspe, bomo zmagali, saj bo naše življenje umirjeno in izpopolnjeno,« pravi Špela Gornik, predavateljica in voditeljica delavnic zdravljenja s seksualno energijo, poznavalka vzhodnjaških modrosti o spolni energiji ter dipl. sinologinja, ki potuje in predava po svetu in v Sloveniji.

- Oglas -
Špela Gornik

Ob omembi »zdravljenja s spolno energijo« lahko pomislimo na marsikaj. Predlagam, da najprej razjasniva, kaj sploh je zdravljenje s spolno energijo?

Pri odgovoru na to vprašanje bi se osredotočila na dve stvari, in sicer na medosebne odnose in dojemanje spolnosti v naši zahodni družbi. To dvoje je namreč tesno povezano. Ravno zaradi napačnega dojemanja spolne energije pri nas je ravnovesje v odnosu med ženskami in moškimi popolnoma porušeno. Na zahodu je imela spolnost dolgo časa zgolj reproduktivno funkcijo ali pa je bila omejena zgolj na užitek. Tudi mediji jo tako predstavljajo. V povezavi s tem pa je tudi pogled na žensko (seksualno energijo) omejen oz. popačen. Tudi raziskovalci, npr. Van Gulik, Maspero, Wile, so posplošeno izpostavili užitek kot bistvo spolnosti. Pri nas se namreč nikoli do zdaj ni govorilo o zdravilnih razsežnostih, ki jih spolnost ima, in predvsem o zdravilni moči ženske spolne energije, ki nam je bolj ali manj še danes nepoznana. Poznana pa nam je predvsem vloga moškega, ki zadevo hitro opravi, ženska pa se temu tako ali drugače prilagodi, kar je za žensko škodljivo, saj mora biti pred »finalnim« aktom dovolj »sočna«. Zdravljenje s spolno energijo je torej iskanje zdravilnih razsežnosti te skozi intimen partnerski odnos, kar zahteva spoštovanje in sprejemanje drug drugega. O tem pa veliko govorijo starodavne vzhodnjaške, kitajske modrosti.

Zdravilne razsežnosti spolnosti so torej nekoč zelo dobro poznali na Vzhodu. Vaša predavanja in delavnice učijo prav o tem. Kakšne razlike med dojemanjem spolnosti na Zahodu in Vzhodu ste opazili med raziskovanjem starodavnih znanj?

V zahodni družbi se je skozi čas oblikovala močna težnja po izoblikovanju stanovitnega značaja. Kar je seveda ubijalec libida, saj z iskanjem stanovitnosti in udobnosti okoli sebe naredimo oklep, s katerim se sicer zavarujemo pred zunanjimi nevarnostmi, toda na ta način zatremo svoj libido. Zakaj smo tako neobčutljivi? Življenje namreč moramo začutiti, saj je polno barv, ki jih je lepo zaznavati. Prav tako se je na Zahodu jasno izoblikoval žensko-moški dualizem, ki je žensko ovrednotil kot šibkejšo. Ta hierarhija spolov se kaže tudi pri razločevanju ženskih in moških lastnosti – ženski seksualnosti se tako še danes bolj ali manj pripisuje hlad, pasivnost, jalovost  … Kitajske vzhodnjaške modrosti pa govorijo o delovanju energij jin (ženske energije) in jang (moške energije) kot vzajemno dopolnjujoče se. Ženska moč prekaša moško, saj kot voda pogasi ogenj. Ni zakonov in absolutnih principov ter pravil. V ospredju je opazovanje organskih odnosov. Spolnost je manjše poželenje, ki se mora prilagajati višjemu poželenju – ritualnosti. Z obredi se tako časti medsebojni odnos, jin in jang, ženske in moškega, ki sta morala vzajemno delovati. Velja poudariti tudi to, da na Vzhodu, na Kitajskem, abstinenca od spolnosti ni veljala za krepostno, temveč so bili krepostna sočlovečnost, spoštovanje ter cenjenje obrednosti. Prav tako na Kitajskem spolnost ni imela grešne konotacije kot na Zahodu, kjer je imela reproduktivno funkcijo in je bila povezana s sramom in nesnago. Dejstvo pa je, da na naše dojemanje spolnosti danes močno vpliva zgodovina, družba, otroštvo in izkušnje, ki smo jih dobili v življenju.

Špela Gornik

Zakaj menite, da se je zatrl zdravilni vidik spolnosti?

Gre za zelo staro zgodbo, ki nas pelje v staro Grčijo, ko so se nekatere lastnosti pripisale samo ženskam in nekatere samo moškim. Prišlo je do delitve čutov. Moškim so pripisovali vid in ušesa, za katere so rekli, da najbolj pomagajo pri oblikovanju racionalnega mišljenja, ženskam pa so pripisali vse druge čute, ki so stran od glave oz. po telesu navzdol, in so rekli, da sodijo pod domeno čustvenosti, ki pa ni na ravni intelekta, ki je bil poveličevan. Zgodila se je velika ločitev in poveličevanje razuma ter podcenjevanje čustvenosti ter tako zatiranje zdravilnega, ženskega vidika spolnosti. Delitev in zatiranje se je torej začelo že veliko pred krščanstvom. Z njim se je samo nadaljevalo v drugačnih preoblekah. Na Kitajskem, denimo, pa se je vedno priznavala ženska seksualnost. Morda so jim bile vzete druge pravice, a so se dobro zavedali, kakšno moč ima pravzaprav ženska spolna energija, in zaradi tega je bila kot takšna spoštovana. Na Zahodu je bil vedno v ospredju užitek moškega (ta hitro »opravi svoje«, ženska pa bo že), na Vzhodu pa so se veliko ukvarjali z ženskim užitkom (kaj vse je treba narediti, da bo ženska dobro pripravljena, sproščena …). Pri nas je ta problem še danes velik, saj velika večina moških enostavno ženske ne zna pripraviti na akt, ženska pa se na drugi strani prilagodi. Hkrati pa se ne pozna dovolj in se ne čuti. Zaradi zgodovinsko pogojenih »pravil«, vzgoje, se celo ženske sramujejo svojih spolnih organov. Torej se ukvarjamo z zgodovinsko pogojenim problemom. Zanimivo pa je vedeti, da je ženska, ki doživi pravi orgazem, energijsko resnično močna. Po njenem telesu se namreč začne ples hormonov, pretok sokov, ki jo naredi energijsko in psihično izredno močno.

- Oglas -

Kaj pa je vas pripeljalo na to pot raziskovanja, zdravljenja s spolno energijo?

 Že kot najstnica sem naletela na knjigo Mantaka Chie – Nega ženske spolne energije, ki me je zelo očarala, čeprav še nisem imela nobenih izkušenj v spolnem življenju. Spontano sem delala vaje iz knjige in se učila poganjati svojo energijo po telesu. Kasneje sem se vpisala tudi na študij sinologije in se odpravila na Kitajsko, kjer sem začela podrobneje raziskovati modrosti tradicionalne kitajske medicine. Znanje sem iskala v umaknjenih kotičkih Kitajske, pri različnih poznavalcih vzhodnjaških modrosti in zdravnikih tradicionalne kitajske medicine. Žal sem ugotovila, da je ohranjenih zelo malo tistih pravih starodavnih modrosti. Odkrila pa sem, kako tesno je povezan pretok spolne energije z našo vitalnostjo in zdravjem. To sem spoznala tudi na svoji koži, saj sem med raziskovanjem spoznala moškega, ki je v meni znal prebuditi tisto pravo žensko. Ko se energije med moškim in žensko tako usklajeno pretakajo, ženska kar zaživi v vsej svoji moči. Kasneje pa se mi je zgodil dogodek, ki je močno zaznamoval moje življenje na drugačen način – doživela sem spolni napad in danes sem lahko samo hvaležna, da sem preživela. Dogodek je poglobil moje zanimanje za delo z žensko spolno energijo, učenje o njej, zdravljenje in pridobivanje novega znanja in zato danes ženske učim in jim predavam prav o tem – o negi ženske spolne energije. Prek te izkušnje sem se naučila svojo spolno esenco uporabljati za duhovno rast in prebuditev srčne zavesti … Lahko bi rekla, da je bila ta tragična izkušnja tako močna, da je v meni pravzaprav prebudila avtentično Špelo – to, kar zares sem, in danes povsem hodim po tej, svoji, poti. Dokler tega ne poiščemo v sebi, živimo življenje drugih (družbe, staršev …). A sami smo odgovorni za svoje življenje in zdravje.

Špela Gornik

Kaj je pravzaprav tisto, kjer moški in ženske še vedno najbolj »zgrešimo« v spolnosti?

Na Zahodu živimo rutinsko in po pravilih in to se odraža v naši spolnosti, ki z leti izgublja čar. Preveč smo usmerjeni navzven, v cilj, ki je hiter, kratek orgazmični užitek, pri katerem se energija izloči in nekontrolirano izgubi v prazno. A s tem izgubljamo energijo, zdravje. Na spolnost gledamo kot na šport ali kot jo videvamo v holywoodskih filmih, kjer gre npr. Robert De Niro pri 70+ na absolventski izlet nabirat črtice. Energijo potlačimo, je ne izrazimo in to nam je celo privlačno – nekaj, kar je nedostopno, kar je neizraženo, zato pride do varanja. Želimo biti najlepši in popolni. A priznati si je dobro, da to nikoli ne bomo. Sprejeti se je moraš takšnega, kot si. Ne znamo si postaviti zdravih temeljev. Starodavna kitajska modrost pa govori o usmerjanju spolne energije navznoter. Kar je zelo pomembno predvsem za moške. Ta znanja namreč zelo poudarjajo pomembnost nadziranja izliva pri moškem in predvsem to, da nima prekomernih izlivov. Moški, ki zna nadzirati svojo energijo, lahko pravilno ogreje žensko. Žal je tako, da je danes ta popačena naravnanost prodrla tudi na Kitajsko, zato se je ohranilo zelo malo starodavne modrosti. Sicer pa se je ohranilo mnogo starodavnih tehnik, ki učijo o tem, kako svojo spolno energijo usmerjati tako, da se ne izgubi, ampak kroži po telesu in pomaga pri ohranjanju vitalnosti naših organov in telesa. Pravzaprav gre za transformacijo t. i. esence »jing«. Na višji stopnji obstaja še transformacija oziroma usmeritev te energije v »šen«, to je duhovno zavest. Če je spolna energija podlaga vseh drugih, zakaj je ne bi oplemenitili in z njo dosegli napredek v kreativnosti in vitalnosti življenja? Moč spolne energije je fascinantna. Zakaj bi jo zavrgli, uporabimo jo.

Kaj se pravzaprav dogaja na vaših delavnicah?

To so delavnice, ki temeljijo na starodavnih tehnikah iz starodavnih kitajskih tekstov. V prvi fazi se učimo sprejemati svojo seksualnost, in ko jo sprejmemo, stopimo v naslednjo fazo – uporabljanje spolne energije za zdravljenje. Učimo se prebujati in sprejemati našo edinstveno esenco ženske spolne energije. Hkrati s tem pa poteka ustvarjanje polarnosti med moško in žensko energijo in ustvarjanje harmonije v partnerskem odnosu. Ena izmed udeleženk delavnice mi je povedala, da so se ji naslednji dan po delavnici moški neverjetno nasmihali in pogledovali za njo (smeh), pa telesno ni nič spremenila na sebi.

Špela Gornik

Smo Slovenci odprti za tovrstne delavnice? Na kateri stopnji smo v Sloveniji?

V Sloveniji smo več ali manj še na začetku. Torej se učimo sprejemanja svoje seksualnosti. Zelo težko se odločimo za takšno delavnico, v primerjavi z nekaterimi drugimi državami. Sem pa opazila nekaj zelo pozitivnega: ko se pri nas ženska odloči in pride na delavnico, je zelo odprta. Medtem ko sem v tujini dostikrat opazila ravno nasprotno. Ženske so bolj odprto pristopile, a so bile med potekom delavnice manj odprte. A Slovenke so na delavnici sicer odprte, ko pridejo nazaj v svoje domače okolje, pa delujejo enako kot prej. Tako pa sprememba žal ni mogoča. Potlačile smo svojo ženskost in velikokrat delujemo z moško energijo, tudi v spolnosti. A v odnosu dolgo tako ne gre: dva moška ali obrnjena pola, moški v ženski energiji in ženska v moški. Opažam tudi, da se spolna energija veliko uporablja v manipulativne namene, se iz nje ustvarjajo neprimerne »šale« itd. Vse to nezavedno in subtilno vpliva na naše telo, spolne organe, živčni sistem … Podzavestno nas to pravzaprav zapira in ne odpira spolni energiji.

Kakšno je novo dojemanje spolnosti?

V novejši dobi se, hvala bogu, počasi spreminja tudi pogled na spolnost, spole, strast in odnose. Anthony Giddens je uporabil nov izraz »sotočna ljubezen«, s katerim opisuje, kako se ta spolna energija in strast aplicirata na zakon in partnerski odnos bolj odprto in izraženo. Pravzaprav bosta morala oba, moški in ženska spremiti dojemanje in pogled na spolnost. Tudi moški se bodo morali odpreti tem novim dojemanjem in žensko pogledati z drugačnimi očmi kot do zdaj.

- Oglas -
Špela Gornik

Pa je ženska tista, ki naj se moškemu prva pokaže v pristnejši luči?

Na nas ženskah je, da same pri sebi najdemo načine za izražanje avtentične sebe in tudi svoje spolne energije. Vendar je k delavnicam, ki jih izvajam, treba vključiti tudi moške. Pare. Ne samo ženske. V Sloveniji sploh opažam, da se za največji dosežek spolnosti še vedno dojema izliv oziroma kratek orgazmični trenutek. Tako naši moški izgubljajo življenjsko energijo, kar se jim seveda pozna tudi na fizičnem telesu (pomanjkanje vitalnosti, energije, zgodnja plešavost itd.). Ali se sploh zavedate, koliko energije porabi telo, da proizvede novih 280 milijonov semenčic? Res je tudi to, da se nas že od malih nog vzgaja na takšen način, predvsem fante, in veliko sporočil dobimo tudi prek medijev, ki pa žal prenašajo zelo izkrivljeno sliko … Ko sem živela na Kitajskem in sem govorila s šamani, so mi rekli, da tam nikoli niso govorili o spolnosti kot nečem, kar bi bilo samo dobro. Povedali so, da ima spolnost sedem škodljivih strani in osem dobrih. Bistvo je bilo, da se je govorilo in sprejemalo obe strani in se iskalo ravnovesje med njima.

Kakšno sporočilo bi za konec predali ženskam in moškim?

Spolna energija je najlepša energija, ki nam jo daje življenje, zato se mi zdi pomembno, da vzpostavimo povezavo s svojo seksualnostjo in da jo znamo v sebi začutiti ter sprejemati. Na mojih delavnicah delamo različne vaje za prebujanje te energije in veliko je žensk, ki sploh ne začutijo svojega medeničnega dna in spolnih organov. Naučiti se moramo, da stik s temi deli telesa ni nič slabega ali sramotnega, zato ga moramo zopet vzpostaviti. Seveda mora biti ta stik vzpostavljen s spoštovanjem do sebe in svojega telesa, svojega bitja. Seksualno energijo bi morali povezati s srčno energijo in jo kot takšno uporabljati oziroma živeti. Če nam to uspe, smo zmagali, saj bo naše življenje umirjeno in izpopolnjeno.

Preberite tudi: Tanja Koren Postružnik: Čustva občutimo, obnašanje izberemo

.

NAJNOVEJŠE