0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSoleopatija: svetloba pomeni veselje

Soleopatija: svetloba pomeni veselje

MORDA VAS ZANIMA

Kaj je soleopatija? Ste že slišali za to tehniko? Kadar vam je vroče in negodujete nad soncem, ne pozabite pomisliti na to, da imajo tudi sončni žarki kar nekaj dobrih vplivov – na telo in na dušo. Tako menijo tudi privrženci komplementarne metode zdravilstva, katere središče je prav sončna svetloba. Z njo skušajo ohraniti ali vzpostaviti telesno, duševno in duhovno ravnovesje človeka, na ta način pa tudi njegovo zdravje.

- Oglas -

Soleopatija je trenutno v Sloveniji nekoliko manj uveljavljena zdravilska metoda, več jo uporabljalo v Avstriji in Nemčiji. Njen cilj je preprečevati bolezen in tudi pomagati, če se že pojavi. Svoje učinke soleopatija dosega v povezavi z naravnim in zdravim načinom življenja. Soleopatija si pomaga si tudi z naravnimi pripravki, ki temeljijo na osončeni slani in izvirski vodi. Ta je po soleopatiji namreč temeljna sestavina zdravega živila.

Soleopatija
S soleopatijo spodbujamo pozitiven pogled in naravnanost do našega počutja, delovanja in bivanja. Dan si polepšamo že, ko zjutraj opazujemo sončni vzhod.

Polepšajmo si dan s soleopatijo

Soleopatinja Miroslava Novak nam je povedala, da s to metodo lahko uravnovešamo naše delovanje tako na telesni kot tudi na duševni in duhovni ravni. “Morebitne čustvene bolečine in ovire lažje presežemo in spet vzpostavimo ravnotežje. Sonce oziroma celoten svetlobni spekter prinaša v vsako našo celico in zavest informacijo življenja, svetlobe, veselja in optimizma. V zavesti človeka je, da je treba harmonijo vzdrževati vsak dan. Bolezen je sporočilo, da smo na to pozabili.”

Soleopatijo dopolnjuje upoštevanje načel zdravega življenja. Pozitiven učinek sončne svetlobe povečajo zdrava prehrana, zmerno gibanje in pozitivno razmišljanje. “Za uspešno zdravljenje je potrebno celostno delovanje in pogosto je treba spremeniti način življenja. Slabe navade in razmišljanja moramo preobraziti v dobre.” Sogovornica ugotavlja, da je soleopatija pravzaprav način življenja, ki spodbuja pozitiven pogled in naravnanost do našega počutja, delovanja in bivanja. “Kar presenetljivo je, kako si polepšamo dan, ko zjutraj opazujemo sončni vzhod, in kako bogato obdarimo drug drugega z nasmehom.”
Miroslava Novak pojasni še, da je sestavni del soleopatske terapije tudi poslušati ljudi in jih spodbujati k premagovanju ovir. “Pomembno je, da tiste, ki pridejo k svetovanju, poslušaš. Zdravniki za to načeloma nimajo časa. Poleg tega ljudem veliko pomeni, da jim zaupaš in verjameš vanje, da bodo rešili neko težavo, ki je pogosto psihičnega izvora.”

- Oglas -

Sončni pripravki

Pri izboljšanju zdravja in celostnem uravnovešanju si lahko pomagamo s soleopatskimi pripravki, še pojasni sogovornica. Med drugim spodbujajo samozdravljenje telesa, njegovo ravnovesje in ga čistijo. Med njimi so:

  1. svetosol pripravki – osončena in z rudninami obogatena slana voda, ki vsebuje tudi zdravilno informacijo iz žive narave, to je rudnin ali zdravilnih rastlin.
  2. silicin pripravki – narejeni so iz zdravilnih rastlin in so v obliki:
    – olj, pri katerih je osnova oljčno olje, vsebujejo pa lahko mak, šentjanževko in druge rastline
    – tinktur, pri katerih so deli rastlin namočeni v alkohol, na primer divji kostanj, ščetica
    – praškov iz zmletih zdravilnih rastlin, na primer omela, peteršilj …
  3.  florasol pripravki – osončena slana voda z izvlečki zdravilnih rastlin.

Olja za pripravke naj bi bila ekološko pridelana, prav tako naj bi bile rastline za pripravke nabrane na ekološko čistih območjih. Za učinkovitost pripravkov je bistveno tudi, da so različni pripravki natančno določen čas izpostavljeni sončni svetlobi in shranjeni v posebnem barvnem steklu, ki nudi dobro zaščito pred vplivom svetlobe in podaljša trajnost pripravkov. “Vsi pripravki so osončeni in shranjeni v vijoličnem steklu, saj je to edino steklo, ki zadrži celoten sončni barvni spekter,” razloži soleopatinja Miroslava Novak.

Pozdrav soncu

Sončni vplivi

Po besedah omenjene soleopatinje je sonce naravno zdravilo, ki nam daje toploto in svetlobo za obstoj. Miroslava Novak ne svetuje pretiranega izpostavljanja soncu poleti v opoldanskih urah, a priporoča čim več gibanja na sončni svetlobi, ker to po njenem mnenju:

- Oglas -

Korenine soleopatije

Zdravilne učinke sončne svetlobe in energije so zagovarjali že v starodavnih kulturah (majevski, grški, egipčanski in drugih), zdravljenje s sončno svetlobo pa je v devetnajstem stoletju ponovno oživel glasbenik, krščanski mistik in pisatelj, Slovenec, Jakob Lorber, s svojim delom Zdravilna moč sončne svetlobe. Velja za začetnika soleopatije. Med drugim je bolnim priporočal čim več izpostavljanja sončni svetlobi in pitja čiste izvirske vode. Že Jakob Lorber je sestavil veliko soleopatskih pripravkov. Izpopolnil in nadalje razvijal jih je sodobnik, zdravilec in soleopat Karel Lučič iz Avstrije, utemeljitelj sodobne soleopatije.

In umetna svetloba?

Poleg sončne svetlobe se lahko uporablja zdravljenje z umetno svetlobo (infrardečo, ultravijolično in belo). Obsevanje z ultravijolično svetlobo, denimo, uporabljajo pri zdravljenju luskavice in še nekaterih kožnih obolenj. Z umetno svetlobo lajšajo tudi revmatske težave, mišične napetosti in druge zdravstvene težave.

Zvonka Jug, arhiv Zdravja

.

NAJNOVEJŠE