0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSodobna tehnologija vam lahko pomaga, da ste bolj eko

Sodobna tehnologija vam lahko pomaga, da ste bolj eko

MORDA VAS ZANIMA

Zanašanje na to, da nam lahko tehnologija pomaga rešiti ekološko krizo, je najverjetneje vsaj nekoliko naivno. Vendar to še ne pomeni, da so učinki elektronskih naprav izključno negativni. Drži sicer, da njihova izdelava pogosto zahteva ogromno virov, toda med njimi se najdejo tudi naprave, pri katerih je lahko končni izkupiček vendarle pozitiven. V mislih imamo predvsem naprave, ki nam lahko pomagajo pri zmanjševanju energetskih izgub, s tem pa pri zmanjševanju našega ogljičnega odtisa. Katere so torej tiste naprave in pripomočki, o katerih je vsekakor smiselno razmisliti, če poskušate živeti bolj ekološko?

- Oglas -

1. Pametni termostati

Eden največjih stroškov vsakega gospodinjstva je nedvomno strošek ogrevanja stanovanja v zimskih mesecih. Čeprav lahko tudi s klasičnimi termostati zmanjšate nepotrebne izgube, bo učinek še toliko boljši, če si priskrbite pametni termostat. Tako boste lahko namreč temperaturo v prostorih nadzorovali kar s pomočjo svojega pametnega telefona oziroma aplikacije. Posledično ne bo nevarnosti za trošenje energije za ogrevanje, ko bo stanovanje prazno.

Najnaprednejši termostati si lahko celo zapomnijo vaše navade ter upoštevajo vreme in druge dejavnike, na podlagi katerih lahko določijo optimalno temperaturo v posameznih okoliščinah. Sodobna tehnologija lahko torej vsekakor poskrbi za manj potratno ogrevanje, vendar to še ne pomeni, da ni smiseln tudi malce bolj »analogen« pristop. Preden vklopite ogrevanje, tako vedno razmislite, ali je to res nujno. V prehodnih obdobjih pogosto povsem zadošča dodaten sloj oblačil v kombinaciji z malce debelejšimi nogavicami.

2. Pametne vtičnice

Pametne vtičnice so lahko med drugim zelo koristne za preprečevanje t. i. fantomske porabe elektrike. Gre za elektriko, ki jo porabljajo naprave, ki sicer niso aktivne oziroma vklopljene, vendar so priključene na omrežje. Osnovni ukrep za reševanje te težave je seveda skrb za to, da boste naprave po vsaki uporabi izklopili iz vtičnice. Vendar pa to pri nekaterih napravah ni najbolj praktično – predvsem tam, kjer je vtičnica težje dostopna. V tovrstnih primerih so najpreprostejša rešitev prav pametne vtičnice, s katerimi lahko osnovno vtičnico aktivirate ali dezaktivirate kar na daljavo.

- Oglas -

3. (Mini) solarni paneli

Solarni paneli so nedvomno odlična investicija – tako z vidika dolgoročnih prihrankov kot zaščite okolja. Toda če trenutno ta rešitev ni izvedljiva, lahko razmislite vsaj o mini prenosnih panelih, ki so precej poceni. Generirajo lahko sicer bistveno manj energije od večjih, klasičnih panelov, ki se običajno namestijo na streho, vendar ne smemo podcenjevati prav nobenega koraka proti pozitivnim spremembam. Obenem pa so lahko mini paneli zelo praktični na izletih, saj za polnjenje telefona ali tabličnega računalnika ne potrebujete električne vtičnice.

4. Pametne žarnice

Zamenjava klasičnih žarnic z LED-žarnicami je zagotovo eden od osnovnih ukrepov za tiste, ki poskušate zmanjšati negativen vpliv na okolje. Vendar je za marsikoga svetloba, ki jo oddajajo LED-žarnice, nekoliko preveč intenzivna oziroma »nenaravna«. Namesto da preizkusite ogromno različnih različic, si raje priskrbite pametne LED-žarnice. Tako boste lahko barvo in intenzivnost svetlobe praktično v hipu prilagodili svojim preferencam.

5. Merilniki električne porabe za vtičnice

Če želimo ugotoviti, kje bi bilo najbolj smiselno varčevati, moramo najprej analizirati samo porabo. Podobno velja tudi za električno energijo. Pogosto namreč niti nimamo pravega občutka, kakšna je poraba posamezne naprave oziroma katere naprave porabljajo največ energije. Tako so lahko zelo uporabni merilniki električne porabe za vtičnice. Z njihovo pomočjo boste dobili precej boljši vpogled v specifike vaše trenutne porabe. Morda boste tako ugotovili, da vaš stari hladilnik porablja precej več energije, kot ste si predstavljali – in da se lahko investicija v nov, varčnejši hladilnik zaradi bistveno nižjih stroškov povrne izjemno hitro.

.

NAJNOVEJŠE