0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Recept dnevaVeganska sirova omaka iz indijskih oreščkov

Veganska sirova omaka iz indijskih oreščkov

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da so lahko indijski oreščki izvrstna osnova za izdelavo veganske oziroma rastlinske »sirove« omake? Priprava omake je zelo preprosta in hitra, če odštejemo čas, ki je potreben za namakanje. Priporočljivo je namreč, da indijske oreščke namakate 24 ur, če to ni mogoče, pa bo zadostovalo tudi nekajurno namakanje.

- Oglas -

Poleg indijskih oreščkov so zelo pomembna sestavina omake kvasni kosmiči, ki jih lahko danes brez večjih težav najdete tudi v številnih slovenskih trgovinah. Indijski oreščki namreč prispevajo kremasto teksturo omake, medtem ko bodo kvasni kosmiči poskrbeli za sirast okus. Obenem pa gre za odličen vir številnih vitaminov iz skupine B.

Sestavine za vegansko sirovo omako

  • 150 gramov indijskih oreščkov
  • 250 mililitrov nesladkanega rastlinskega mleka po izbiri (ovseno, sojino, mandljevo itn.)
  • 1 žlica kvasnih kosmičev
  • 1 žlica limoninega soka
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • ščepec kurkume

Postopek priprave

Indijske oreščke stresite v večjo posodo in jih prelijte z vodo. Posodo nato postavite v hladilnik, in sicer za vsaj dve uri, najbolje pa čez noč. Na koncu namakanja odlijte odvečno tekočino in operite indijske oreščke pod tekočo vodo. Stresite jih v kuhinjski mešalnik (pred tem se prepričajte, da je vaš mešalnik zares dovolj močan za drobljenje oreščkov). Dodajte limonin sok, kvasne kosmiče, kurkumo in nekaj žlic vode.

Vklopite kuhinjski mešalnik in mešajte tako dolgo, da dobite gosto, homogeno zmes, ki jo nato prelijte v kozico. Dodajte še poper, sol in rastlinski napitek po izbiri. Štedilnik prižgite na srednjo temperaturo in omako segrevajte približno 5 minut, medtem ko jo vseskozi mešate. Ko se omaka zgosti, je končana. Preden jo postrežete, jo lahko seveda ohladite.

- Oglas -

Možnosti uporabe veganske sirove omake iz indijskih oreščkov

Vegansko sirovo omako lahko uporabite na najrazličnejše načine. Prelijete jo lahko na primer po testeninah, po pečenem krompirju in drugi zelenjavi ali po lazanji. Uporabite jo lahko tudi kot pomako za svežo zelenjavo, narezano na paličice, še ena od možnosti pa je uporaba namesto klasičnega solatnega preliva.

Seveda lahko veganski sirovi omaki po želji dodate sestavine po lastnem okusu. Če so vam všeč malce bolj pikantni okusi, so lahko zanimiv dodatek nasekljani feferoni. Odlična pa je tudi kombinacija veganske sirove omake iz indijskih oreščkov in česna ali čebule v prahu.

Indijski oreščki so lahko zelo koristni za naše zdravje

Sirovih omak običajno ne povezujemo z zdravjem, vendar je veganska sirova omaka iz indijskih oreščkov nekaj posebnega tudi v tem pogledu. Gre namreč za zdrav dodatek vašemu jedilniku. Indijski oreščki so vir zdravih maščob, nujno potrebnih za zaščito zdravja, hkrati pa vsebujejo nemalo beljakovin, ki so nujne za rast mišic in za dolgotrajnejši občutek sitosti po obrokih. Med mikrohranili, ki jih lahko najdemo v indijskih oreščkih, je treba izpostaviti predvsem magnezij – mineral, ki je izjemno pomemben za naše mišice, živčni sistem in številne procese v našem telesu.

Redno uživanje indijskih oreščkov lahko med drugim pripomore k zaščiti vašega srca in ožilja. Povezano naj bi bilo namreč z zniževanjem količine škodljivega LDL-holesterola v krvnem obtoku in z zniževanjem krvnega tlaka. Indijski oreščki pa naj bi obenem pripomogli tudi k uravnavanju krvnega sladkorja. Pri tem morate seveda upoštevati, da gre, podobno kot pri drugih vrstah oreščkov, za precej kaloričen prigrizek. Čeprav so indijski oreščki zelo zdravi, torej ne smete pretiravati pri količini. To velja tudi za vegansko sirovo omako, pripravljeno po zgornjem receptu. Če boste zmerni pri količini in če jo boste kombinirali z drugimi zdravimi sestavinami, si lahko omako privoščite povsem brez slabe vesti.

.

NAJNOVEJŠE