Skutni narastek z rdečim ribezom

    Za darilo so mi prinesli domačo skuto. Na vrtu je dozorel zgodnji rdeči ribez. Cel teden sem razmišljala o tem, kakšno sladico bi lahko naredila iz teh dveh sestavin. Včeraj popoldne je ideja dozorela. Zelo drzno sem skombinirala sestavine in potem nezaupljivo strmela v pečico, saj je narastek skoraj do konca na sredini izgledal sumljivo surov. Jezna sama nase, ker se lotevam eksperimentov v zadnjem trenutku sem odšla po opravkih. Ko sem se vrnila domov, sem poskusila popolnoma ohlajen narastek in kamen se mi je odvalil od srca. Narastek je naravnost izvrsten.

    Skutni narastek z rdečim ribezom

    Sestavine:

    • Ghee za pekač
    • 300 g jagod rdečega ribeza
    • 4 jajca
    • 150 g sladkorja
    • 50 g stopljenega gheeja
    • Naribana lupinica limone iz biološke pridelave
    • 500 g polnomastne skute
    • Ščepec soli
    • 1 čž pecilnega praška iz vinskega kamna
    • 50 g polnozrnatega pirinega zdroba
    • 1 žlica kristalnega sladkorja za posip

    Priprava:

    1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Z gheejem namažemo model za narastek.
    2. Ribezove jagode operemo in jih pustimo na cedilu, da se dobro odcedijo.
    3. Rumenjake ločimo od beljakov.
    4. Rumenjake in 100 g sladkorja penasto umešamo. Dodamo ghee, limonino lupinico in skuto. Z lopatko nežno premešamo. Posujemo z zdrobom in še enkrat rahlo premešamo.
    5. Beljake stepemo, da se spenijo. Dodamo jim sol in pecilni prašek iz vinskega kamna in nadaljujemo s stepanjem. Ko je sneg tako čvrst, da oblikuje čvrste valove, ko iz njega potegnemo stepalke, mu dodamo sladkor. Nadaljujemo s stepanjem, da dobimo gladek, sijoč in čvrst sneg.
    6. Beljake z lopatko zelo nežno primešamo skutini kremi. Na koncu dodamo 250 g ribeza, ki ga vmešamo tako, da z lopatko čezenj nekajkrat dvignemo kremo. Pazimo, da ostanejo jagode ribeza cele. Če bi se razpočile, bi preveč razmočile narastek.
    7. Maso nalijemo v namaščen pekač in posujemo s preostalim ribezom in kristalnim sladkorjem za posip.
    8. Postavimo v pekač . Po 30 minutah temperaturo znižamo na 160 stopinj in nadaljujemo s peko še približno 20 do 30 minut. Z iglo preverimo, če je narastek pečen. Ko igla, ki jo zabodemo v narastek, ostane čista, ko jo izvlečemo, je narastek pečen.
    9. Narastek ohladimo v modelu.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte