0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastSindrom prijaznega fanta: od pretirane ustrežljivosti do agresije

Sindrom prijaznega fanta: od pretirane ustrežljivosti do agresije

MORDA VAS ZANIMA

Sindrom prijaznega fanta ni uradna diagnoza, ampak izraz, ki se je uveljavil za specifične vedenjske vzorce, ki so posebno pogosti pri moških. Prijaznost se zdi na prvi pogled pozitivna lastnost, vendar je lahko v specifičnih okoliščinah problematična. Ljudje, ki trpijo za sindromom prijaznega fanta, namreč prijaznost oziroma ustrežljivost pogosto uporabljajo kot orodje manipulacije. Če ne dobijo tistega, česar si želijo, lahko izbruhnejo, pri čemer so možni tudi agresivni izpadi.

- Oglas -

»Sindrom prijazneža« ni omejen samo na romantične interese

»Simptomi«, ki so značilni za sindrom prijaznega fanta, so sicer praviloma najbolj izraziti v romantičnem oziroma seksualnem kontekstu, vendar se lahko včasih kažejo tudi v drugih okoliščinah. Za sindrom prijaznega fanta je značilno popolno podrejanje drugim ljudem, nezmožnost postavljanja meja in konstantna pripravljenost priskočiti na pomoč. »Prijazneži« se nemudoma odzovejo na klice in sporočila, neradi izražajo svoja mnenja ali govorijo o sebi. Osebi, ki jo želijo očarati, dajo občutek, da so ob njej izključno zato, da poslušajo.

»Prijazneži« lahko na pričakovano poplačilo čakajo zelo dolgo

Tudi če ne gre za zavestno manipulativno taktiko, se v ljudeh, pri katerih lahko govorimo o sindromu prijaznega fanta, postopoma krepi občutek, da so zaradi svoje požrtvovalnosti upravičeni do specifičnih uslug. Tako postajajo vse bolj prepričani, da mora biti njihova »prijaznost« prej ali slej nagrajena, na primer s spolnim odnosom ali z razmerjem. Na to, da zahtevajo »poplačilo«, lahko čakajo zelo dolgo. Če so zavrnjeni, imajo občutek, da se jim je zgodila nedopustna krivica, zato verjamejo, da je maščevanje popolnoma upravičen odziv. Pri tem lahko izberejo različne pristope – od zmerjanja in opravljanja do fizičnih napadov. Posebno pogosta je pasivna agresija. Tako ni nujno, da eksplicitno izrazijo svoj skriti namen, saj verjamejo, da so njihova pričakovanja jasna in da bi moralo biti že od vsega začetka jasno, da ima prijaznost svojo ceno.

Kaj je krivo za sindrom prijaznega fanta?

Sindrom prijaznega fanta je pogosto povezan s pomanjkanjem samozavesti. Ljudje, ki trpijo za tem sindromom, nemalokrat izhajajo iz disfunkcionalnih družin. Ko so bili majhni, njihove potrebe večinoma niso bile upoštevane. Tako so se zgodaj naučili, da njihove potrebe niso zares pomembne in da jih morajo prikriti. Kot odrasli lahko posledično verjamejo, da jih lahko drugi sprejmejo, le če se jim popolnoma podredijo in jih obsipavajo s pozornostjo, uslugami in/ali darili. S tem poskušajo kompenzirati pomanjkanje samozavesti. Bojijo se, da bodo zavrnjeni, če na primer ne bodo imeli časa za pogovor ali za uslugo. Nikoli niso torej popolnoma iskreni z drugimi, pri tem pa se v njih postopoma krepi občutek, da so izkoriščani. Drugi dolgo ne poznajo skrite plati »prijaznežev«, saj je neskladje med zunanjo podobo in notranjostjo ogromno.

- Oglas -

Ali obstaja rešitev?

Sindrom prijaznega fanta povzroča težave vsem vpletenim, toda na srečo ne gre za brezizhodno situacijo. Že to, da oseba pri sebi prepozna opisane simptome oziroma mišljenjske in vedenjske vzorce, je izjemno pomemben korak v pravo smer. Brez samorefleksije namreč niso mogoče spremembe. Če menite, da trpite za sindromom prijaznega fanta, vam priporočamo, da razmislite, kaj se v resnici skriva za vašim obnašanjem. Ali se bojite reči ne, ker ste prepričani, da je zmožnost popolne podreditve vaša edina kvaliteta? Ste se morda prepričali, da drugim pomagate zaradi popolnoma nesebičnih vzgibov, vendar globoko v sebi vedno pričakujete nekaj v zameno?

Premagovanje sindroma prijaznega fanta ne zahteva popolnega obrata, torej namerne neprijaznosti. Bistveno je predvsem to, da spoznate, da vaša vrednost ni odvisna izključno od uslug in zatiranja svojih želja ter da ne morete izsiliti »poplačila«. Tako boste postopoma postajali vse bolj odkriti. Lažje boste izrazili svoje želje in pričakovanja ter postavili meje. Jeza v vas ne bo več naraščala in se približevala točki vrelišča, saj boste igrali z odprtimi kartami. To sicer ne pomeni, da ne boste nikoli več prizadeti. Bistveno je predvsem to, da bo izginil nenehni občutek, da ste izkoriščani, in da vas bo v odnosih manj strah pokazati svojo osebnost.

.

NAJNOVEJŠE