Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okoljeSe nam obeta pridobivanje energije iz onesnaženega zraka?

Se nam obeta pridobivanje energije iz onesnaženega zraka?

MORDA VAS ZANIMA

Onesnaženost zraka predstavlja resen problem v številnih mestih po vsem svetu. Znano je namreč, da ima prav onesnažen zrak zelo negativen vpliv na naše zdravje, kar lahko vodi tudi do resnih bolezni, poleg tega pa onesnaženje prispeva k vse bolj zaskrbljujočemu globalnemu segrevanju.

- Oglas -

Eden glavnih razlogov za onesnaženost zraka so zagotovo fosilna goriva, ki danes predstavljajo ogromen vir pridobivanja energije. Zdaj pa se zdi, da je bila odkrita rešitev, s katero bi bilo mogoče ubiti dve muhi na en mah. Znanstveniki so namreč razvili napravo, ki za pridobivanje energije uporablja prav onesnažen zrak.

Proizvajanje vodika, ki se lahko uporabi kot alternativno gorivo

Raziskovalci z dveh belgijskih univerz so našli rešitev, ki se zdi skoraj neverjetna. Naprava, ki so jo razvili, lahko namreč razreši težavo, ki jo predstavlja uporaba fosilnih goriv za pridobivanje energije, poleg tega pa naprava »reciklira« onesnažen zrak. Kot je povedal eden izmed članov raziskovalne ekipe, ima naprava dva razdelka, ki ju ločuje posebna membrana. V prvem razdelku se zrak prečisti, v drugem pa se iz onesnaženih delcev proizvede vodik, ki se lahko uporabi kot gorivo, kot se to danes že dogaja v nekaterih primerih (na primer avtobusi na vodikov pogon).

Ključna membrana med pregradama, izdelana iz nanomaterialov

Najpomembnejši del inovacije je že omenjena membrana, ki se uporablja kot pregrada med obema razdelkoma naprave. Za njeno izdelavo so znanstveniki uporabili posebne nanomateriale, ki lahko razgradijo onesnažen zrak in iz delcev proizvedejo vodik. V preteklosti se je podobne materiale pogosto uporabljalo za pridobivanje vodika iz vode. Zdaj pa so znanstveniki prišli do ugotovitve, da so ti materiali še učinkovitejši, če jih uporabimo pri onesnaženem zraku. Za normalno delovanje mora biti sicer naprava, ki so jo razvili, izpostavljena svetlobi, procesi, ki se odvijajo v njej, pa pravzaprav zelo spominjajo na princip pri solarnih panelih, le da gre tu za večstopenjski proces.

V načrtu že poskus nadgradnje in industrijske aplikacije naprave

- Oglas -

Raziskovalci opozarjajo, da je naprava za pridobivanje energije iz onesnaženega zraka trenutno še zelo majhna. Njihov naslednji korak je tako poskus nadgradnje osnovnega principa, saj želijo, da bi bil proces v prihodnosti primeren tudi za večje industrije. Prav tako želijo izboljšati materiale, ki so jih uporabili za izdelavo naprave, s čimer naj bi bila uporaba sončne energije učinkovitejša, posledično pa bi se procesi, ki se odvijajo znotraj naprave, hitrejši.

Dolgoročno pa bi bila lahko prav naprava, ki so jo belgijski znanstveniki predstavili pred kratkim, rešitev za zmanjševanje količine izpusta toplogrednih plinov v ozračje. Zrak, ki ga dihamo vsakodnevno, bo morda že v bližnji prihodnosti precej čistejši, energija cenejša, naš planet pa manj onesnažen. Kljub temu da je naprava za zdaj še zelo majhna, gre za pomemben preboj, ki si vsekakor zasluži pozornost in spremljanje nadaljnjih faz razvoja. Saj veste – iz majhnega zraste veliko!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×