0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSe nam obeta pridobivanje energije iz onesnaženega zraka?

Se nam obeta pridobivanje energije iz onesnaženega zraka?

MORDA VAS ZANIMA

Onesnaženost zraka predstavlja resen problem v številnih mestih po vsem svetu. Znano je namreč, da ima prav onesnažen zrak zelo negativen vpliv na naše zdravje, kar lahko vodi tudi do resnih bolezni, poleg tega pa onesnaženje prispeva k vse bolj zaskrbljujočemu globalnemu segrevanju.

- Oglas -

Eden glavnih razlogov za onesnaženost zraka so zagotovo fosilna goriva, ki danes predstavljajo ogromen vir pridobivanja energije. Zdaj pa se zdi, da je bila odkrita rešitev, s katero bi bilo mogoče ubiti dve muhi na en mah. Znanstveniki so namreč razvili napravo, ki za pridobivanje energije uporablja prav onesnažen zrak.

energija

Proizvajanje vodika, ki se lahko uporabi kot alternativno gorivo

Raziskovalci z dveh belgijskih univerz so našli rešitev, ki se zdi skoraj neverjetna. Naprava, ki so jo razvili, lahko namreč razreši težavo, ki jo predstavlja uporaba fosilnih goriv za pridobivanje energije, poleg tega pa naprava »reciklira« onesnažen zrak. Kot je povedal eden izmed članov raziskovalne ekipe, ima naprava dva razdelka, ki ju ločuje posebna membrana. V prvem razdelku se zrak prečisti, v drugem pa se iz onesnaženih delcev proizvede vodik, ki se lahko uporabi kot gorivo, kot se to danes že dogaja v nekaterih primerih (na primer avtobusi na vodikov pogon).

- Oglas -

Ključna membrana med pregradama, izdelana iz nanomaterialov

Najpomembnejši del inovacije je že omenjena membrana, ki se uporablja kot pregrada med obema razdelkoma naprave. Za njeno izdelavo so znanstveniki uporabili posebne nanomateriale, ki lahko razgradijo onesnažen zrak in iz delcev proizvedejo vodik. V preteklosti se je podobne materiale pogosto uporabljalo za pridobivanje vodika iz vode. Zdaj pa so znanstveniki prišli do ugotovitve, da so ti materiali še učinkovitejši, če jih uporabimo pri onesnaženem zraku. Za normalno delovanje mora biti sicer naprava, ki so jo razvili, izpostavljena svetlobi, procesi, ki se odvijajo v njej, pa pravzaprav zelo spominjajo na princip pri solarnih panelih, le da gre tu za večstopenjski proces.

V načrtu že poskus nadgradnje in industrijske aplikacije naprave

Raziskovalci opozarjajo, da je naprava za pridobivanje energije iz onesnaženega zraka trenutno še zelo majhna. Njihov naslednji korak je tako poskus nadgradnje osnovnega principa, saj želijo, da bi bil proces v prihodnosti primeren tudi za večje industrije. Prav tako želijo izboljšati materiale, ki so jih uporabili za izdelavo naprave, s čimer naj bi bila uporaba sončne energije učinkovitejša, posledično pa bi se procesi, ki se odvijajo znotraj naprave, hitrejši.

Dolgoročno pa bi bila lahko prav naprava, ki so jo belgijski znanstveniki predstavili pred kratkim, rešitev za zmanjševanje količine izpusta toplogrednih plinov v ozračje. Zrak, ki ga dihamo vsakodnevno, bo morda že v bližnji prihodnosti precej čistejši, energija cenejša, naš planet pa manj onesnažen. Kljub temu da je naprava za zdaj še zelo majhna, gre za pomemben preboj, ki si vsekakor zasluži pozornost in spremljanje nadaljnjih faz razvoja. Saj veste – iz majhnega zraste veliko!

.

NAJNOVEJŠE