RubrikeZanimivostiSavina Atai obožuje čaranje v kuhinji

Savina Atai obožuje čaranje v kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Savina Atai je v življenja Slovencev in našo zdravo zavest švignila nenadno. Prišla je kot vihar pozitivne energije, prinesla izraze, kot je “superživila”, opomnila na pomembnost usklajenega delovanja notranjih organov in ni preskočila niti zunanje lepote. Savina Atai je mojstrica obrazne joge, nutricistka in pisateljica, ki zdaj obljublja tudi knjigo o prehrani in njeni pomembnosti, v katerem bodo odgovori na številna vprašanja, ki ji jih dnevno postavljajo tudi na Facebooku.

- Oglas -

Savina, kaj je tisto, česar se ljudje glede prehrane najmanj zavedamo?
Savina Atai: Kako zelo pomemben je klorifil v našem jedilniku; kako nujna so superživila, ker je zemlja izropana, ozračje pa vsebuje premalo kisika; da nismo narejeni za uživanje žitaric, sploh pa ne glutenskih; da pojemo mnogo premalo zdrave maščobe; da vsak močan dvig inzulina povzroča staranje, izčrpuje našo nadledvično žlezo ter ruši optimalno ravnovesje vseh ostalih pomembnih hormonov; da živalske beljakovine niso čisto noben bav bav, le v kombinaciji bazične hrane morajo biti na krožniku; ter da brez prave vadbe lahko uživamo najkvalitetnejša živila, pa ni idealne absorpcije.
Neskončno sem vesela, da smo tik pred izidom knjige Dieta za Popolnih deset, ko je končno na preprost, logičen in razumljiv način medicinsko razloženo, kako se prehranjevati, da dosežemo popolno počutje, zdravje in videz, ter da so priloženi načrti za trening, ki poskrbi za vse.

Kakšna je bila prva, najpomembnejša lekcija, ki ste se je vi naučili glede snovi, ki jih vnašamo v svoje telo?
Savina Atai: Že pri šestih letih sem nekaj časa živela v slovitem Hippocrates Health inštitutu v Bostonu, med kalčki, superživili, algami in zelenimi poganjki – in od takrat naprej sem na lastne oči videla, kako je naša hrana res lahko zdravilo (oz. da bi to morala biti) in kakšen mogočen vpliv ima na vse aspekte našega počutja in videza. Že takrat sem opazovala izjemne transformacije, ki so se zgodile pacientom, ko so s svojega krožnika odstranili tisto, kar so smatrali za hrano, pa je v resnici strup, ter dodali snovi, po katerih organizem neprestano hlepi. Predvsem v obliki žive hrane, mineralov, klorofila …

Savina Atai Ritter

Danes ste vegetarijanka, morda celo veganka? Vem, da ste nekdaj skrivoma jedli tudi pršut, ker je bil doma prepovedan. Vam je ta vzgoja kdaj priskutila tovrstno prehranjevanje?
Savina Atai: Ne, niti slučajno. Niti ne zagovarjam ne prvega ne drugega. Obožujem živali; a žal sta vegetarijanstvo in veganstvo čudoviti ideologiji, ki pa tudi z znanstvenim pristopom ne nudita telesu vsega, kar potrebuje. Sama še zdaj saniram zdravstvene težave, ki so posledica dejstva, da mi je bilo v času rasti prepovedno toliko vsega. Od mesa, mlečnih izdelkov, maščob, jajc … do še marsičesa drugega. Vsa žepnina je šla za na skrivaj pojedene hamburgerje, gore pršuta in sendviče z mortadelo. A to je mojemu teleščku povzročalo velike šoke; na eni strani asketska prehrana, na drugi pa občasni odklopi, ko se je v najkrajšem času pojedlo kupe vsega, česar sicer nisem smela, da bi nadoknadila za naprej in nazaj. Sledile so slabosti, alergije …, ki so se spremenile v kronične gnojne angine in nevarno visoke vročine. Kasneje sem se tudi sama odločila za vegetarijansko dieto, a ni šlo; zdravje se mi je še naprej rušilo. Tudi zdaj, ko sodelujem z dr. Sanjo Toljan, opazujemo, koliko mladih vegetarijank ima (med drugim) težave s ščitnico. Seveda pri preveč ogljikovih hidratih kaj drugega ni za pričakovati. Na srečo so zdaj to tudi na glas priznali vodilni vegetarijanski in veganski nutricistični inštituti ter avtorji. Telo veliko lažje prenaša toksičnost kot pomanjkanje in izropanost vitamina B12, ki se NE absorbira iz rastlinskih virov (in je pravzaprav hormon), povzroča nevrološko škodo, ki se pokaže šele čez leta, a je nepopravljiva. Ta spoznanja prinašajo globoko ponižnost in hvaležnost; absolutno se ne pretirava z mesom ter kupuje ekološko.

- Oglas -

Ali sami veliko kuhate, pripravljate hrano, morda celo izumljate svoje recepte?
Savina Atai: Obožujem čaranje v kuhinji; tam moja domišljija nima meja, superživila pa bogatijo že tako okusne jedi. Vsak dan se spontano rojevajo novi recepti, s katerimi neskončno rada razvajam druge, pa absolutno tudi sebe – in v veliko veselje mi je, da lahko v oddaji Dobro Jutro na TV Slovenija predajam naprej napotke za pripravo zdravih dobrot, ki ne nagrajujejo samo naših brbončic, ampak tudi hormone. Začeli smo tudi z gurmanskimi super kuharskimi delavnicami, kjer lahko vsi vidijo, kako preprosta je okusnost in kako pester je jedilnik, ki ustreza vsem kriterijem pomlajevanja.

Všeč mi je, da glede teh stvari niste skrivnostni, tudi na Facebooku vsem z veseljem odgovarjate, ne glede na to, kaj vas vprašajo, za kak nasvet vas prosijo. Razmišljate o tem, da bi napisali knjigo samo o prehrani?
Savina Atai: Obvezno jo bom. To dolgujem vsem znanja željnim, ki me zanjo neprestano sprašujejo. Do takrat pa na svoji spletni strani www.faceforceyoga.com objavljam veliko receptov, enako na Facebooku (profil je sicer poln, 2000 ljudi čaka, a odpiram novega, ki bo za vse dostopen), pa tudi v knjigi Dieta za Popolnih 10 bom pustila svoj prispevek in dodala nekaj sladkih super jedi, ki ne redijo in ne povzročajo slabe vesti.

Že pri šestih letih sem nekaj časa živela v slovitem Hippocrates Health inštitutu v Bostonu, med kalčki, superživili, algami in zelenimi poganjki – in od takrat naprej sem na lastne oči videla, kako je naša hrana res lahko zdravilo (oz. da bi to morala biti) in kakšen mogočen vpliv ima na vse aspekte našega počutja in videza.

Ko ste tako potovali iz ene skupnosti v drugo, ste že tedaj kdaj začutili, da boste vse svoje znanje nekdaj usmerili v to, da prav z njim pomagate drugim?
Savina Atai: Ja, vedno sem vedela, da ne preživljam vseh muk samo zase. (Smeh.) Toliko menjav ver, doživetih krstov in absurdnih diet, ki sem jih kot deklica s svojo mamo neprostovoljno preizkusila na svoji koži, mi je res odprlo oči ter me istočasno motiviralo za opozarjanje na stvari, ki so pomembne. Hkrati pa sem že od ranih let imela priložnost nabirati neprecenljivo znanje od prehrambenih in duhovnih avtoritet, ki mi še zdaj, ko se poglabljam v starodavne pomlajevalne tehnike in moderno over-the-edge medicino (ki temelji na bioidentičnih hormonih oziroma ravnovesju endokrinega sistema), služi kot temelj, na katerem gradim.

Kaj bi svetovali tistim, ki si želijo bolj zdravo se prehranjevati, kje naj začnejo, kateri je prvi, morda tranzicijsko najlažji korak?
Savina Atai: Da se začne dan z zelenim smoothijem, polnim superživil, čez dan spije kakšen kozarec kokosove vode in poje pest goji jagod ter nujno iz svoje prehrane izloči gluten in sladkor, doda pa zadostne količine zdravih maščob (ki bodo topile odvečne kilograme, ne pa jih kopičile). Ta sprememba prinaša izjemne rezultate in več kot vredno ji je dati priložnost.

Vaše znanje o hrani in kako deluje na določene organe, dele telesa, alergije, reakcije je izjemno. Vas je kdaj kakšen tradicionalni zdravilec moderne medicine napadel, kaj se greste?
Savina Atai: Ne, nasprotno – izjemno dobro sodelujem z njimi. Mislim, da živimo v idealnem času, kjer nam je na voljo starodavno znanje in tehnologija moderne medicine – zlitje obojega je zmagovalna kombinacija. Najbolj zanimivo pa je to, da se vedno bolj kaže, kar sem že leta nazaj opazovala: na našem prejšnjem Face Force vikendu sta predavala tako Dušan Donko, največji strokovnjak taoistične medicine in metafizike v Evropi, kot dr. Sanja Toljan, specialistka za biodentične hormone; in oba sta z drugimi besedami govorila o istih stvareh. Ko študiram taoistično diagnostiko in najnaprednejše raziskave o pomlajevanju, se dogaja enako. Vsa skrivnost je v hormonih. Ko so le-ti v ravnovesju, se ne moremo ne starati ne obolevati. In prehrana je tukaj ključen faktor. Ni pa edini.

Savina Atai

Na katere dele telesa moramo ljudje najbolj paziti in kako lahko to uravnovesimo s prehrano?
Savina Atai: Na nadledvično žlezo. Je namreč izvor VSEH bolezni in težav, vključno z emocionalnimi turbulencami. Ne da se dovolj poudariti, kako pomembna je. Inzulinska nihanja jo izjemno izčrpujejo, prav tako način življenja. Ašvaganda je idealno superživilo za njeno rehabilitacijo, a v kombinaciji z vadbo, ki jo podpira. Na srečo je telo tako pravično, da ni bližnjic. Zato pa je tako radodarno.

- Oglas -

Kaj pa povezanost obraza z deli telesa, tudi tega se ne zavedamo?
Savina Atai: Obraz je najboljši diagnostični aparat, kar jih je; hkrati pa obrazne mišice delujejo kot pomembne aktivatorice žlez v glavi, ki nadzorujejo delovanje ostalih želez ter notranjih organov. Nad jogo obraza sem vedno bolj navdušena in vedno več imamo medicinskih rezultatov ter podpore. Vsak dan je potrebno prebuditi in trenirati direktorsko pisarno našega organizma – področja od vratu navzgor.

Kako po vaši oceni Slovenci sprejemajo tovrstno zdravljenje?
Savina Atai: Slovenci smo krasni. Slovenke pa smo sploh brez konkurence. Ni lepšega, kot opazovati dame in damice, ki pridejo izčrpane zaradi težav z menopavzo, obremenjene s preveliko telesno težo; pa takšne, ki ne morejo zanositi, nimajo energije, z gubami, vrečkami in podbradki itd., kako z jogo obraza, Face Force Yogo, Popolno diet, ter superživili iz dneva v dan bolj žarijo, so polne energije in cvetijo. Ena izmed mojih ljubih šestdesetletnic je tako lepo in začinjeno z navihanim humorjem rekla: »Ne dolgo nazaj sem spadala v klub ‘razočaranih gospodinj’, brez volje za karkoli – zdaj pa sem del kluba ‘seks v mestu’: življenje se mi je popolnoma spremenilo, postava pa še nikoli ni bila tako zapeljiva.”

Čemu se vi izogibate, česa nikoli ne pojeste in čemu se morate zavestno upreti?
Savina Atai: Do sebe sem zelo nežna. Glede na to, da mi je bilo toliko let toliko stvari strogo prepovedanih, mi je to prineslo tudi poseben odnos do hrane. Imela sem kar nekaj težav s prenajedanjem; prijatelji so me vrsto let klicali ‘Alf’, ker sem lahko brez težav pospravila 12 krofov po dveh picah. To se mi sicer ni poznalo na teži (le idealne mišične mase ni bilo), ampak počutje je bilo pa grozno. Da o občutkih krivde ne govorim. Če bi bila prehitro preveč striktna, bi to vodilo potem v drugo skrajnost, ki bi porušila vse, kar bi s pridnostjo zgradila. Zato sem začela tako, da sem si sprva ‘dovolila’ vse, ‘le’ superživila sem začela vnašati in uživati zelene smoothije. Pa opazovati se in celostno delati na sebi; predvsem na svojem obrazu in telesu. Bel sladkor sem začela nadomeščati s takšnimi, ki nimajo visokega glikemičnega indeksa, a so odličnega okusa. Največja sprememba se je zgodila, ko sem iz jedilnika izločila gluten, nazaj dodala ribe in druge živalske beljakovine ter se začela prehranjevati po smernicah Popolne Desetke (kjer je 40 % zdravih maščob, 40 % ogljikovih hidratov – pretežno iz zelenjave – in 20 % beljakovin); želja po nezdravi hrani je ugasnila sama od sebe, organizem se mi je izjemno regeneriral, celulit je izginil, čustva so se umirila, energije je še več. Še nikoli nisem tako uživala v hrani in svojem telesu. Ničesar ne pogrešam, takšen jedilnik je prav narejen za mojo gurmansko naravo.

NAJNOVEJŠE