Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeRožnato jezero

Rožnato jezero

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za čudo v Senegalu? Severovzhodno od senegalskega Dakarja namreč leži rožnato jezero imenovano Retba (Vrtnica), ki je prav lepe, nežne rožnate barve. Preden se razjezite na okolju neprijazne taktike v njegovi okolici, pa zajemite sapo in preberite članek o jezeru, ki je pravzaprav delo narave.
Rožnato jezeroRes je videti, kot bi se nekdo prav slabo pošalil, saj voda v jezeru celo spreminja barvo. A v resnici ima jezero Retba skozi vse leto rožnat pridih, poleti pa postane še bolj izrazito rožnato, občasno postane celo rdečkasto! Med najbolj sušnatimi meseci je namreč nivo slanosti še posebej visoko in v tem se skriva tudi skrivnost rožnatega jezera. Zahvala za simpatično barvo gre mikroalgi imenovani Dunaliella Salina, ki obožuje sol in se je obilno razširila po tleh jezera, ki je znano po visoki koncentraciji soli.

- Oglas -

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da le redki organizmi preživijo v tako zahtevnih pogojih in tako gosti koncentraciji soli. Razlog za preživetje tega enoceličarja leži v njeni sposobnosti ustvarjanja velike količine beta karotena, ki se ji pomaga obvarovati pred intenzivno svetlobo, ki se odseva od soli in daje algam njihov temno roza odtenek.

Medtem ko daje barva občutek, da jezero ni varno in je celo grozeče, je popolnoma varno za plavanje in celo pitje! To je dobra novica za domačine, ki nenehno brodijo po njem, da pridobivajo sol. Pravzaprav so te alge tako obogatene z antioksidanti, da jih pogosto tudi nabirajo in uporabljajo v kozmetiki in prehranskih dopolnilih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×