0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeRožnato jezero

Rožnato jezero

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za čudo v Senegalu? Severovzhodno od senegalskega Dakarja namreč leži rožnato jezero imenovano Retba (Vrtnica), ki je prav lepe, nežne rožnate barve. Preden se razjezite na okolju neprijazne taktike v njegovi okolici, pa zajemite sapo in preberite članek o jezeru, ki je pravzaprav delo narave.
Rožnato jezeroRes je videti, kot bi se nekdo prav slabo pošalil, saj voda v jezeru celo spreminja barvo. A v resnici ima jezero Retba skozi vse leto rožnat pridih, poleti pa postane še bolj izrazito rožnato, občasno postane celo rdečkasto! Med najbolj sušnatimi meseci je namreč nivo slanosti še posebej visoko in v tem se skriva tudi skrivnost rožnatega jezera. Zahvala za simpatično barvo gre mikroalgi imenovani Dunaliella Salina, ki obožuje sol in se je obilno razširila po tleh jezera, ki je znano po visoki koncentraciji soli.

- Oglas -

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da le redki organizmi preživijo v tako zahtevnih pogojih in tako gosti koncentraciji soli. Razlog za preživetje tega enoceličarja leži v njeni sposobnosti ustvarjanja velike količine beta karotena, ki se ji pomaga obvarovati pred intenzivno svetlobo, ki se odseva od soli in daje algam njihov temno roza odtenek.

Medtem ko daje barva občutek, da jezero ni varno in je celo grozeče, je popolnoma varno za plavanje in celo pitje! To je dobra novica za domačine, ki nenehno brodijo po njem, da pridobivajo sol. Pravzaprav so te alge tako obogatene z antioksidanti, da jih pogosto tudi nabirajo in uporabljajo v kozmetiki in prehranskih dopolnilih.

NAJNOVEJŠE