0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeRobot, ki lahko samodejno sortira šest vrst plastike

Robot, ki lahko samodejno sortira šest vrst plastike

MORDA VAS ZANIMA

Le komu ne pride včasih na misel, da bi lahko robot namesto njega naredil kakšno neprijetno opravilo? Tokrat so Japonci predstavili robota, ki nam pomaga pri recikliranju.

- Oglas -

Pri Mitsubishi Electric Engineering ter univerzi v Osaki naredili robota z lasersko tehnoligijo, ki lahko loči šest različnih tipov plastike iz kupa smeti.


Robot je velik 1,6 m in lahko prepozna šest različnih vrst plastike z analiziranjem odbojnosti petih različnih valovnih dolžin s pomočjo laserjev. Ko je material enkrat prepoznan, pa ga enostavno odloži na drug kup.

Sam namen robota je poenostavitev postopka recikliranja in povečati količino reciklirane plastike, saj zmeda glede tipa plastike v veliko primerih povzroči to, da se na koncu ta sploh ne reciklira. S pomočjo tega robota, pa takšne zmede ne bo več.

- Oglas -

Trenutno obstaja le en prototip robota, manjše različice tega robota pa naj bi kmalu prišle v proizvodnjo. Cena takšnega robota pa se vrti okoli 40,000€. Sodeč po ceni, pa bo verjetno sama uporabnost takšnega robota bolj pogosta za komercialne in industrijske potrebe, sicer pa bi masovna proizvodnja prav tako spet slabo vplivala na okolje.

.

NAJNOVEJŠE