- Oglas -
Rižota s čemažem je okusna jed, ki je najbolj okusna spomladi, s sveže nabranim čemažem, seveda pa jo lahko pripravimo tudi iz vloženega čemaža in v okusih pomladi uživamo tudi v hladnejših mesecih.
SESTAVINE (4 porcije)
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 2 šalotki
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici masla
- 300 g riža(najboljši je riž za rižote – arborio)
- 200 ml suhega belega vina
- 100 g parmezana
- 4 žlice sesekljanega čemaža
- sol
- mleti črni poper
- 2 žlici praženih pinjol
PRIPRAVA
- Jušno osnovo zavremo in odstavimo. Šalotko olupimo in sesekljamo. V ponev damo žlico olivnega olja in polovico masla in 5 minut pražimo šalotko na zmernem ognju. Dodamo riž in še pol minute mešamo.
- Prilijemo belo vino, premešamo in počakamo, da tekočina izpari. Dodamo malo tople jušne osnove, premešamo in pustimo, da riž vpije tekočino. Ponavljamo, dokler riž ni kuhan.
- Izklopimo kuhalno ploščo. Kuhanemu rižu dodamo nariban parmezan, sesekljan čemaž, olje in maslo. Začinimo s soljo in poprom. Ponev pokrijemo s pokrovko in nekaj minut pustimo, da se okusi prepojijo. Postrežemo z ostružki parmezana in praženimi pinjolami.
- oglas -