0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Revija Bodi ekoRevija Bodi eko, december 2019

Revija Bodi eko, december 2019

MORDA VAS ZANIMA

Komaj čakate, da odprete decembrsko revijo Bodi eko? Polna je zanimivega branja, ki vas bo v prazničnem mesecu vodilo v razmišljanje o sebi, o družini in okolju. Saj veste, da je december ravno pravšnji čas, da naredite bilanco za nazaj in načrte za naprej, kajne?

- Oglas -
Bodi eko revija december 2019

Tako pravi naša sogovornica Shana Flogie, psihološka astrologinja in terapevtka, ki se je po študiju psihologije odločila raziskati še mnoge druge vede, s katerimi ima bolj holističen pogled na človeka. Z njo smo klepetali predvsem o partnerstvu in vzgoji, iz pogovora pa smo dobili množico zanimivih idej ter iztočnic za razmislek. Ena se nanaša tudi na prihajajoči praznični čas, ko bi se človek moral posvetiti sebi in družini, ne pa preživljati časa v nakupovalnih centrih, rajati in popivati.

Da je družina na prvem mestu, se dobro zaveda tudi naša sogovornica Mojcej Marucelj, ki je redno službo in mestni vrvež zamenjala za življenje na podeželju in projektno delo, ki ji omogočata, da lahko svoje otroke šola na domu. V njeni družini se ukvarjajo tudi s čebelarstvom in vrtičkanjem, otroci pa na ta način spoznavajo svet tudi iz lastne prakse, ne pa zgolj iz učbenikov. Kot sama pravi, je otrokom s tem, ko se odpravijo v »pravo« šolo zgolj za športne, naravoslovne, kulturne in tehniške dni, prihranjene tudi mnogo negativne socializacije, družina pa je bolj povezana.

V reviji vas čakajo zanimivi in poučni članki:

 • Shana Flogie: Ženska z ljubeznijo hrani svojo družino
 • Mojcej Marucelj: Šolanje na domu
 • Pšenična proti nežitnim mokam
 • 4 stopnje razstrupljanja telesa
 • S fitoterapijo nad atopijski dermatitis
 • ADHD, kratko ime za »navito« težavo
 • Paradontoza in njena tveganja
 • Najpogostejše mišične poškodbe
 • Bikram joga: vroča vadba za hladno zimo
 • Portret: Erin Brockovich
 • 10 nasvetov za boljši zrak v vašem domu
 • Nad predpraznično tesnobo z eteričnimi olji
 • Odnosi: kaj je asertivna komunikacija?
 • Kako nastanejo eko mesta?
 • Islandski lišaj
 • Božične sobne rastline …

Shana Flogie: Ženska z ljubeznijo hrani svojo družino

Priljubljena terapevtka je prepričana, da v sodobnem času klasične terapije ne zadostujejo več, zato psihologijo dopolnjuje z drugimi znanji, predvsem astrologijo. Pravi, da je treba pogledati v rojstno karto in na podlagi tedanjega položaja zvezd oziroma planetov ugotoviti, zakaj imamo določene težave. Šele nato se lahko z njimi soočimo in jih pričnemo reševati oziroma spreminjati svoje vzorce obnašanja. Poudarja, da je zelo pomembno, kakšnih vzorcev smo se naučili v otroštvu in kakšne smo podedovali od staršev, s svojo terapijo pa ljudem pomaga, da jih zamenjajo z bolj pozitivnimi in bolj zdravimi – takšnimi, ki omogočajo dobre odnose.

Življenjska zgodba: Šolanje na domu prihrani otrokom veliko negativne socializacije

Mojcej Marucelj se ne ozira na okolico, temveč živi življenje, v katerem sprejema odločitve na podlagi lastnega razmisleka in lastne vesti. Tako se je odselila daleč na podeželje, zamenjala službo v farmacevtskem podjetju za projektno delo, se po negativnih izkušnjah odločila, da svojih otrok ne bo več cepila, prav tako pa se je zavoljo »uravnilovke«, ki prevladuje v našem šolstvu, odločila, da jih bo šolala na domu. Pravi, da znanje zajemajo s polno žlico in to v veliki meri iz lastnih izkušenj, ne pa zgolj iz učbenikov. Prav tako jim je prihranjene tudi precej negativne socializacije, saj so v domačem okolju, kjer ni pritiska glede znamke mobilnega telefona, znamke športnih copat in podobno.

- Oglas -

S fitoterapijo nad atopijski dermatitis

Za atopijskim dermatitisom naj bi trpelo kar 15 do 20 odstotkov otrok, nekateri ljudje pa za njim zbolijo tudi v odrasli dobi. Da bi si težave ob bolezni čim bolj olajšali, si lahko pomagamo s fitoterapijo – torej z nego kože z rastlinami oziroma njihovimi olji in mazili. Svetlinovo olje, olje borage, eterično olje kamilice, rmana in divje vijolice ter karitejevo maslo in oves so vsekakor boljša terapija kot mazila s kortikosteroidi.

ADHD, kratko ime za »navito« težavo

Hiperaktivnost, kakor radi pravimo težavi nemirnih otrok, je motnja, ki jo lahko precej uspešno nadziramo tudi s pravilno prehrano. Motnje pozornosti in koncentracije se običajno pojavijo v prvih letih šolanja, zato je še toliko bolj pomembno, da se nanje pravočasno odzovemo. Starši moramo otrokom stati ob strani in jim s primerno prehrano pomagati, da se bodo lažje učili, lažje sodelovali pri pouku, predvsem pa našli tisti mir, on katerem se lahko sprostita tako telo kot um.

Parodontoza ne predstavlja zgolj tveganja za izgubo zob

Bolezni dlesni in obzobnih tkiv, ki jih pogovorno imenujemo kar parodontoza, se pojavijo zaradi slabše ustne higiene in nekaterih pridruženih dejavnikov tveganja (dednost, kajenje). Pri bolezni gre za precej več kot za vnetje dlesni, saj lahko pride do izgube zob in tudi do vnetja (in gnojenja) kosti čeljusti. Bakterije pa se pri parodontozi razširijo tudi naprej v telo in prizadenejo predvsem srce. Preverili smo, kako parodontoza poteka in kako jo zdraviti, prav tako pa smo se pozanimali o ajurvedskem pristopu k tej bolezni.

Najpogostejše mišične poškodbe

Šport pogosto vodi v poškodbe mišičja. Do teh lahko pride pri najrazličnejših vrstah gibanja, vse od iger z žogo do smučanja, teka, skupinske vadbe ob glasbi ali joge. Lažje poškodbe terjajo večinoma zgolj počitek in hlajenje prizadete mišice, kadar pride do večjega natrganja ali celo pretrganja mišice, pa brez obiska pri zdravniku (in morebiti celo kirurškega zdravljenja) ne bo šlo.

Pšenična proti nežitnim mokam

Danes je pšenična moka povsem iz mode. Če želite kuhati in peči tako, da bodo vsi občudovali vaše spretnosti, ne gre drugače, kot da uporabljate čičerikino moko, moko plantan (zelenih banan), kostanja, sladkega krompirja, kokosa, buč in podobno. A na takšen način se vam lahko recept tudi ponesreči, saj večina tovrstnih mok nima enakih lastnosti kot pšenična. Da ne govorimo o tem, za koliko imajo višjo ceno.

4 stopnje razstrupljanja telesa

Boste v decembru jedli obilneje in že sedaj veste, da se ne bo mogoče izogniti sladki hrani, mastni hrani in tudi ne alkoholu? Potem bo ob koncu praznikov gotovo čas, da poskrbite za razstrupljanje svojega telesa in mu tako pomagate, da se očisti ter prične ponovno delovati s polno paro. Preberite si, kako se lotiti razstrupljanja in kakšna živila uživati, da bo detox čim boljši.

Bikram joga: vroča vadba za hladno zimo

Tako kot druge oblike joge, je tudi bikram joga pri nas vse bolj priljubljena. Kakšne so njene lastnosti, smo povprašali jogistko Tinkaro Končar. Pri bikramu namreč ni pomembna le primerna ogretost vadbenega prostora, temveč je potrebno slediti tudi drugim pravilom »vroče« joge. Tinkara je pripravila tudi podrobna navodila za izvajanje položaja orla, ki je ena najbolj priljubljenih asan v jogi.

- Oglas -

Portret: Erin Brockovich

Z zgodbo Erin Brockovich ste se gotovo spoznali preko filma, v kateri jo je odigrala Julia Roberts. A kakšna je bila Erin v resnici in kakšna je danes? Se še vedno uspešno zavzema za okolje in bije bitke z velikimi korporacijami, ki onesnažujejo pitno vodo? Preberite si, kako se je pričela njena pot in kakšno je njeno življenje danes, po zasluženih milijonih, prav tako pa se spoznajte tudi s kritiko njenega dela.

10 nasvetov za boljši zrak v vašem domu

Pozimi je kljub mrazu potrebno zračiti, da je zrak čist in brez umazanih delcev, pa lahko poskrbimo tudi na druge načine. Eden teh je tudi ta, da ne uporabljamo kemičnih osvežilcev zraka in se pri ustvarjanju prijetne atmosfere z dišečimi svečami odločamo zgolj za naravne, na osnovi voska, ki ne vsebujejo parafina.

Nad predpraznično tesnobo z eteričnimi olji

Prazniki marsikoga zazibajo v nostalgijo in hrepenenje po nekem drugem času, drugih ljudeh, drugačnem življenju. Če smo za praznike sami, pa je lahko občutek še bolj neprijeten. Da bi si povrnili pozitivno razpoloženje, si lahko pomagamo z eteričnimi olji. Ta poskrbijo, da se nam povrne energija in ponovno bolj svetlo gledamo v svet.

Kaj je asertivna komunikacija?

Povedati stvari tako, da izrečemo nestrinjanje ali kritiko, vendar sogovornika pri tem ne prizadenemo, je prava umetnost. Prav zato se velja naučiti asertivne komunikacije, ki poskrbi, da je pogovor lažji, da se sogovornika povsem razumeta in si besed ne razlagata različno. Asertivna komunikacija je pomembna tako v partnerskem odnosu kot pri odnosih med starši in otroci ter tudi med sodelavci.

Kako nastanejo eko mesta?

Mesta imajo svoje zakonitosti, katere nam je predstavil urbanist Matej Nikšič. Z njim smo se pogovarjali tudi o tem, kaj odlikuje ekološko naravnana mesta, in kateri so tisti slovenski kraji, ki veljajo na tem področju za vzor. Poiskali smo tudi velika evropska mesta, ki se ponašajo z odličnimi rešitvami na področju varovanja okolja.

Islandski lišaj, več kot prigrizek za severne jelene

Islandski lišaj je dobro poznan predvsem zaradi svoje učinkovitosti pri prehladnih obolenjih. Pripravili smo vam njegovo popolno predstavitev ter recepte, s katerimi lahko pripravite vse od čaja do sladkih zeliščnih pastil – s temi si bodo ob prehladu z veseljem pomagali tudi otroci.

Božične sobne rastline

Zunaj je zima in vse sivo, v stanovanju pa nam lahko ravno ob božiču cvetita božični kaktus in amarilis. Seveda ne gre niti brez tradicionalne božične zvezde, asortiman božičnih rastlin pa dopolnjuje še sobna jelka. Preberite si lastnosti teh božičnih rastlin in se seznanite z njihovo nego, da bodo čim dlje skrbele za barvitost v vašem domu.

Nova številka je v prodaji od 28. 11. 2019

NAJNOVEJŠE