Med številnimi prehranskimi dodatki na trgu, lahko zasledimo tudi izdelke na osnovi gobe resasti bradovec, imenovane tudi levja griva ali latinsko Hericium erinaceus. Številni viri ji pripisujejo pozitivne učinke na naše zdravje, zato smo za strokovno mnenje vprašali dve strokovnjakinji s področja tradicionalne kitajske medicine, kjer gobo v medicinske namene uporabljajo že več tisočletij.
Videz gobe nas verjetno nekoliko preseneti, saj ima prav posebno in nevsakdanjo obliko. Prav zagotovo ne takšne, ki se nam po navadi zariše v mislih, ko pomislimo na gobe, ki jih nabiramo v naših gozdovih. Naša domišljija lahko podobnost najde v marsičem, temu primerno so nastala različna imena zanjo. Ob pogledu nanjo se nam v misli dokaj hitro prikrade podobnost z levjo grivo kot tudi z lepo dolgo belo brado.
Da je nekaj posebnega, nam tako najprej pove že njen videz. Še večjo vrednost pa dobi, ko odkrijemo, kaj skriva v svoji notranjosti. V sebi namreč nosi edinstvene lastnosti, ki bi jih bilo škoda zanemariti. Proizvaja namreč kemične snovi, ki pozitivno delujejo na naše telo. Goba vsebuje tudi številne minerale in druge elemente. Železo, selen, cink, biotin, niacin in D vitamin so le nekateri izmed njih. Uporabo gobe lahko zato zasledimo tako v kulinariki kot tudi v medicini.
Uporaba v kulinariki
V kulinariki je resasti bradovec prava specialiteta. Ne samo, da ima poseben in zanimiv videz, povrhu vsega je božanski tudi njen okus. Poznavalci pravijo, da je njen okus podoben okusu jastoga. Resasti bradovec ima tudi izredno visoko biološko vrednost. Posledično je še posebej priljubljena pri vseh, ki ne uživajo mesnih izdelkov. Z njo namreč v svoje telo vnesemo nujno potrebne snovi, ki jih sicer vsebuje tudi meso. Jo bomo pa na jedilniku katere izmed slovenskih restavracij zelo verjetno težko našli. Tisti srečneži, ki levjo grivo najdejo sami v naravi, pa z njo po navadi eksperimentirajo v domači kuhinji.
Nekateri jo jedo celo surovo, v solatah, drugi jo le nežno prepražijo na olju in tako ohranijo njen originalni okus. Vsekakor pa se lahko z njo poigramo na še več drugih načinov. Uporabimo jo lahko v rižotah, juhah, omakah ali prilogah.
Raziskovalci o levji grivi
Številni različni viri gobi oziroma njenemu izvlečku pripisujejo kar nekaj pozitivnih lastnosti. Zasledimo lahko, da naj bi dobrodejno vplivala na številne zdravstvene težave. Med drugimi naj bi spodbujala prebavo, krepila naš imunski sistem in celo varovala pred rakavimi obolenji. V razvitem svetu se vedno bolj soočamo s težavami, povezanimi s strahom, nemirom, tesnobo, anksioznostjo in depresijo.
Raziskovalci menijo, da bi lahko izvleček iz levje grive pozitivno pomagal pri reševanju težav z omenjenimi stanji. Prav tako lahko zasledimo omembo gobe resasti bradovec v povezavi z našim živčnim sistemom, ki ga sestavljajo možgani, hrbtenjača in drugi živci v našem telesu. Izvleček gobe naj bi pomagal pri okrevanju po poškodbah našega živčnega sistema.
Pozitiven učinek naj bi resasti bradovec imel tudi na želodčna in črevesna obolenja ter na razjede v prebavnem traktu. Blagodejen učinek mu nekateri pripisujejo še pri težavah s srcem in ožiljem, goba pa naj bi učinkovala tudi pri povišanem holesterolu. Ne nazadnje naj bi levja griva koristno vlogo odigrala tudi v boju z demenco, Alzheimerjevo in celo Parkinsonovo boleznijo.
Več kot 4000 let uporabe v tradicionalni kitajski medicini
Dolgo zgodovino uporabe ima predvsem v tradicionalni kitajski medicini. Pravi naslov za več informacij o tej koristni gobi je zato bila Hiša TKM, ki jo vodi Špela Hočevar. Zase pravi, da je življenje posvetila naravnemu zdravljenju po načelih kitajske medicine. Zato kot diplomirana sinologinja že več kot 10 let deluje tudi na področju tolmačenja tradicionalne kitajske medicine. Skupaj z zdravnico tradicionalne kitajske medicine Yueshuang He sta nam podrobneje, tudi z medicinskega vidika, predstavili to izjemno gobo.
„Latinsko Hericium erinaceus je užitna goba, ki spada v skupino gliv. V Sloveniji je ni. Raste predvsem na severnem delu Evrope, Amerike in Azije, izjemoma v toplejših predelih v Kolumbiji in Španiji. Živi predvsem v bukovih in hrastovih gozdovih. Raste na deblih, odmrlih in živih. Plodišče pa je običajno v poletni in jesenski sezoni. V tradicionalni kitajski medicini se levja griva uporablja že več kot 4000 let. Do odkritij pozitivnih učinkov so po vsej verjetnosti (zapisov o tem ni) prišli tako kot pri vseh zeliščih, z uporabo pri prehrani.“
Previdno pri uživanju pripravkov
Strokovnjakinji na področju tradicionalne kitajske medicine nam bolj nazorno predstavita tudi razliko v pogledu na hrano, glede na naš zahodni svet in glede na način, ki ga poznajo po tradicionalni kitajski medicini. „Na zahodu hrano razčlenjujemo glede na vsebnost proteinov, maščob, vitaminov itd. Tradicionalna kitajska medicina pa hrano ločuje glede na energetski vpliv temperature hrane na telo – mrzla, hladna, nevtralna, topla in vroča. Po tradicionalni kitajski medicini so za energetski vpliv na telo pomembni tudi okusi in barva posamezne hrane.
Vsak okus je povezan z enim od petih elementov in vpliva na dva organa. Gobi levja griva pripada sladek okus. Sladek okus vstopa v sistem vranice in želodca. Pozitivno zato vpliva na vseh pet notranjih organov (srce, jetra, vranica, pljuča in ledvice). Zelišče se uporablja pri uravnavanju pretoka energije qi, pri zdravljenju onkoloških bolnikov in pri težavah s prepočasno prebavo.“
Pravilna diagnoza je najpomembnejša
„Po tradicionalni kitajski medicini je treba postaviti diagnozo pred uporabo katerega koli zelišča, saj se ob napačni uporabi lahko pojavijo nezaželeni učinki. Predvsem je treba biti previden pri uporabi pri rizičnih skupinah, kot so otroci, nosečnice, kroničnih boleznih in pri starejših ljudeh,“ posvarita.
Stranski učinki
„Stranski učinki jemanja resastega bradovca ali levje grive ali Hericium erinaceus so lahko slabost, želodčne razjede, prebavne motnje in nevrastenija. Zato je zelo pomembno, da se pred uporabo posvetujemo s strokovnjakom. V zadnjih letih se je namreč razširila uporaba zelišč kitajske medicine brez posveta s strokovnjakom (zdravnikom zahodne medicine ali zdravnikom tradicionalne kitajske medicine) in posledično je veliko napačnega jemanja,“ še dobronamerno opozorita za konec.