Zdravje & prehranaRdeče pomaranče: izjemen vir antioksidantov

Rdeče pomaranče: izjemen vir antioksidantov

MORDA VAS ZANIMA

Rdeče pomaranče so različica klasičnih oziroma navadnih pomaranč, kar pomeni, da obe vrsti sadja druži precej skupnih pozitivnih učinkov na zdravje. Kljub temu pa obstajajo določene specifike, značilne predvsem za rdeče pomaranče.

- Oglas -

Vključevanje čim bolj raznolikih vrst sadja in zelenjave v prehrano je vsekakor koristno, saj s tem dobite tudi širši nabor vitaminov in mineralov. Tako letošnjo zimo nikakor ne smete pozabiti na rdeče pomaranče – odličen vir za zdravje koristnih hranilnih snovi!

Rdeče pomaranče

Antocianini – izjemno močni antioksidanti v rdečih pomarančah

Med različnimi vrstami agrumov oziroma citrusov rdeče pomaranče izstopajo predvsem po vsebnosti antocianinov. Gre za vrsto flavonoidov, ki delujejo kot zelo močni antioksidanti, kar potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Obenem pa so antocianini tudi pigmenti, ki poskrbijo za značilno rdečo barvo. Antocianine lahko med drugim najdemo tudi v borovnicah, ki veljajo za enega najboljših virov antioksidantov.

Kot verjetno veste, so antioksidanti zelo pomembni za naše zdravje. Razlog za to je predvsem dejstvo, da lahko zaščitijo telo pred negativnimi vplivi prostih radikalov – nestabilnih molekul, ki vplivajo na razvoj številnih bolezni, obenem pa pospešujejo proces staranja. Velike količine prostih radikalov se v telesu tvorijo predvsem takrat, ko smo izpostavljeni onesnaženemu zraku, cigaretnemu dimu, UV-žarkom ipd. Z uživanjem živil, bogatih z antioksidanti, lahko škodo vsaj deloma nevtraliziramo.

Rdeče pomaranče za zaščito celic pred rakom?

- Oglas -

Danes se vse več ljudi zaveda pomena prehrane, sestavljene iz živil z dokazanimi protirakavimi učinki. Če želite povečati vnos tovrstnih živil, v vaši prehrani vsekakor ne smejo manjkati rdeče pomaranče. Antocianini lahko namreč med drugim poskrbijo za zmanjševanje tveganja za razvoj raka. Z njihovo pomočjo namreč celice lažje absorbirajo proste radikale. Obenem pa so lahko antocianini zelo pomembni tudi za rakave paciente, saj zavirajo nadaljnji razrast rakavih celic, ne da bi pri tem zavrli rast zdravih oziroma normalnih celic.

Zakladnica vitamina C za močnejši imunski sistem

Praktično vse podvrste rdečih pomaranč izstopajo po zelo visoki vsebnosti vitamina C, znanega tudi pod imenom askorbična kislina. Gre za vitamin, ki ima v našem telesu številne pomembne vloge – med drugim deluje tudi kot antioksidant – zagotovo ena najpomembnejših pa je, da prispeva k temu, da je naš imunski sistem čim močnejši. Uživanje rdečih pomaranč vas lahko tako obvaruje pred mikrobi, ki povzročajo okužbe, kar med drugim pomeni tudi manjše tveganje za prehlad in gripo.

Že približno 100 mililitrov soka iz rdečih pomaranč lahko pokrije skoraj 50 odstotkov vaših dnevnih potreb po vitaminu C. Seveda pa je vitamin C zelo pomemben tudi za tvorbo kolagena, ki je nujen za zdrave kosti, dlesni, zobe in kožo. Vse to pa je seveda zgolj nekaj od razlogov, zakaj so rdeče pomaranče izjemno zdravo živilo, še posebej primerno za zimski čas!

NAJNOVEJŠE