Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaRdeče pomaranče: izjemen vir antioksidantov

Rdeče pomaranče: izjemen vir antioksidantov

MORDA VAS ZANIMA

Rdeče pomaranče so različica klasičnih oziroma navadnih pomaranč, kar pomeni, da obe vrsti sadja druži precej skupnih pozitivnih učinkov na zdravje. Kljub temu pa obstajajo določene specifike, značilne predvsem za rdeče pomaranče.

- Oglas -

Vključevanje čim bolj raznolikih vrst sadja in zelenjave v prehrano je vsekakor koristno, saj s tem dobite tudi širši nabor vitaminov in mineralov. Tako letošnjo zimo nikakor ne smete pozabiti na rdeče pomaranče – odličen vir za zdravje koristnih hranilnih snovi!

Rdeče pomaranče

Antocianini – izjemno močni antioksidanti v rdečih pomarančah

Med različnimi vrstami agrumov oziroma citrusov rdeče pomaranče izstopajo predvsem po vsebnosti antocianinov. Gre za vrsto flavonoidov, ki delujejo kot zelo močni antioksidanti, kar potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Obenem pa so antocianini tudi pigmenti, ki poskrbijo za značilno rdečo barvo. Antocianine lahko med drugim najdemo tudi v borovnicah, ki veljajo za enega najboljših virov antioksidantov.

Kot verjetno veste, so antioksidanti zelo pomembni za naše zdravje. Razlog za to je predvsem dejstvo, da lahko zaščitijo telo pred negativnimi vplivi prostih radikalov – nestabilnih molekul, ki vplivajo na razvoj številnih bolezni, obenem pa pospešujejo proces staranja. Velike količine prostih radikalov se v telesu tvorijo predvsem takrat, ko smo izpostavljeni onesnaženemu zraku, cigaretnemu dimu, UV-žarkom ipd. Z uživanjem živil, bogatih z antioksidanti, lahko škodo vsaj deloma nevtraliziramo.

Rdeče pomaranče za zaščito celic pred rakom?

- Oglas -

Danes se vse več ljudi zaveda pomena prehrane, sestavljene iz živil z dokazanimi protirakavimi učinki. Če želite povečati vnos tovrstnih živil, v vaši prehrani vsekakor ne smejo manjkati rdeče pomaranče. Antocianini lahko namreč med drugim poskrbijo za zmanjševanje tveganja za razvoj raka. Z njihovo pomočjo namreč celice lažje absorbirajo proste radikale. Obenem pa so lahko antocianini zelo pomembni tudi za rakave paciente, saj zavirajo nadaljnji razrast rakavih celic, ne da bi pri tem zavrli rast zdravih oziroma normalnih celic.

Zakladnica vitamina C za močnejši imunski sistem

Praktično vse podvrste rdečih pomaranč izstopajo po zelo visoki vsebnosti vitamina C, znanega tudi pod imenom askorbična kislina. Gre za vitamin, ki ima v našem telesu številne pomembne vloge – med drugim deluje tudi kot antioksidant – zagotovo ena najpomembnejših pa je, da prispeva k temu, da je naš imunski sistem čim močnejši. Uživanje rdečih pomaranč vas lahko tako obvaruje pred mikrobi, ki povzročajo okužbe, kar med drugim pomeni tudi manjše tveganje za prehlad in gripo.

Že približno 100 mililitrov soka iz rdečih pomaranč lahko pokrije skoraj 50 odstotkov vaših dnevnih potreb po vitaminu C. Seveda pa je vitamin C zelo pomemben tudi za tvorbo kolagena, ki je nujen za zdrave kosti, dlesni, zobe in kožo. Vse to pa je seveda zgolj nekaj od razlogov, zakaj so rdeče pomaranče izjemno zdravo živilo, še posebej primerno za zimski čas!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×