0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRaziskava: Kateri jugurti so najbolj hranilno bogati?

Raziskava: Kateri jugurti so najbolj hranilno bogati?

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste tudi sami opazili, da se ponudba rastlinskih alternativ živalskim izdelkom vztrajno povečuje. To med drugim pomeni, da lahko na policah trgovin opazimo tudi vedno več različnih rastlinskih jogurtov. Tovrstni izdelki niso zanimivi samo za potrošnike, ampak tudi za znanstvenike, ki se vedno pogosteje lotevajo analize sestave »rastlinskih nadomestkov« oziroma primerjave teh izdelkov z izdelki živalskega izvora. Prav to je bil tudi cilj raziskave, ki jo je bilo mogoče pred nedavnim zaslediti v multidisciplinarni znanstveni reviji Frontiers in Nutrition. S pomočjo analize različnih jogurtov, dostopnih v trgovinah, so znanstveniki izbrali vrsto rastlinskega jogurta, ki je praviloma najbolj bogata z esencialnimi hranilnimi snovmi …

- Oglas -

Analiziranih več kot 1200 različnih jogurtov

Raziskovalci so v analizo vključili 1074 mlečnih jogurtov in 150 jogurtov, izdelanih izključno iz živil rastlinskega izvora. Nato so uporabili lestvico oziroma indeks za ocenjevanje hranilne sestave živil, imenovan Nutrient Rich Foods (NRF) Index. Vsakemu izmed izdelkov so v posameznih kategorijah dodelili ustrezno število točk, nato pa točke sešteli in preverili, katera vrsta jogurtov se je v povprečju odrezala najbolje. Indeks, ki je bil uporabljen, upošteva tako prisotnost koristnih hranilnih snovi (na primer beljakovin, vlaknin in kalcija) kot hranil, ki se jim je pametneje izogibati, posebno v prevelikih količinah (sladkor, nasičene maščobe, natrij ipd.). Višji ko je rezultat, kakovostnejši je praviloma izdelek (več koristnih in manj škodljivih hranilnih snovi glede na primerljivo kalorično vrednost).

Primerjava rastlinskih jogurtov in jogurtov iz živalskega mleka

Analiza zbranih podatkov je pokazala, da so rastlinski jogurti v povprečju vsebovali več vlaknin, manj sladkorja in manj natrija, medtem ko je bila količina beljakovin, kalcija in natrija v povprečju večja v mlečnih jogurtih oziroma jogurtih, izdelanih iz živalskega mleka. Vendar pa so »klasični jogurti« obenem vsebovali tudi precej več nasičenih maščob.

Mandljevi jogurti v povprečju posebno kakovostni

Med rastlinskimi jogurti, ki so bili analizirani, se je ena od vrst v povprečju odrezala posebno dobro. Šlo je za mandljeve jogurte oziroma za jogurte, izdelane na osnovi mandljevega mleka. Ocena, izračunana s pomočjo omenjenega indeksa oziroma ocenjevalne lestvice, je bila pri mandljevih jogurtih nadpovprečno visoka, kar pomeni, da je šlo v večini primerov za jogurte z zelo ugodim razmerjem med hranilno sestavo in kalorično vrednostjo (govorimo lahko tudi o t. i. hranilni gostoti).

- Oglas -

Vrsta jogurta ne vpliva neposredno na probiotične kulture

Glavni razlog, zaradi katerega uživamo jogurte, sicer za večino ljudi niso snovi, kot so beljakovine in vlaknine. Jogurti so v osnovi priljubljeno živilo predvsem zaradi dejstva, da gre za dober vir probiotičnih kultur, torej koristnih bakterij, ki lahko obogatijo sestavo črevesnega mikrobioma ter nam s tem pomagajo do boljšega zdravja in počutja. Kot je znano, lahko črevesni mikrobiom med drugim vpliva na prebavni proces, imunski sistem in razpoloženje (porušeno črevesno ravnovesje povečuje tveganje za depresijo). V tem pogledu ni bistvenih razlik med različnimi vrstami in podvrstami jogurtov.

Prednosti … in slabosti raziskave

Ena od najpomembnejših prednosti analize jogurtov, ki je bila izvedena, je njena obsežnost, saj je bilo analiziranih zelo veliko različnih izdelkov. Vendar je imela raziskava tudi določene slabosti. Tako na primer na določenih izdelkih niso bile navedene vse informacije, ki so jih raziskovalci potrebovali pri analizi. Poleg tega pa sama lestvica za vrednotenje, ki je bila uporabljena, ne zajame vseh hranilnih snovi, ki (lahko) vplivajo na zdravje. Ugotovitev tako ne moremo razumeti kot čisto zlato, vendar gre lahko vsekakor za koristno pomoč pri orientaciji oziroma pri izbiranju najustreznejšega izdelka.

.

NAJNOVEJŠE