DomovZdravje & prehranaRaziskava: Kateri jugurti so najbolj hranilno bogati?

Raziskava: Kateri jugurti so najbolj hranilno bogati?

Najverjetneje ste tudi sami opazili, da se ponudba rastlinskih alternativ ลพivalskim izdelkom vztrajno poveฤuje. To med drugim pomeni, da lahko na policah trgovin opazimo tudi vedno veฤ razliฤnih rastlinskih jogurtov. Tovrstni izdelki niso zanimivi samo za potroลกnike, ampak tudi za znanstvenike, ki se vedno pogosteje lotevajo analize sestave ยปrastlinskih nadomestkovยซ oziroma primerjave teh izdelkov z izdelki ลพivalskega izvora. Prav to je bil tudi cilj raziskave, ki jo je bilo mogoฤe pred nedavnim zaslediti v multidisciplinarni znanstveni reviji Frontiers in Nutrition. S pomoฤjo analize razliฤnih jogurtov, dostopnih v trgovinah, so znanstveniki izbrali vrsto rastlinskega jogurta, ki je praviloma najbolj bogata z esencialnimi hranilnimi snovmi โ€ฆ

Analiziranih veฤ kot 1200 razliฤnih jogurtov

Raziskovalci so v analizo vkljuฤili 1074 mleฤnih jogurtov in 150 jogurtov, izdelanih izkljuฤno iz ลพivil rastlinskega izvora. Nato so uporabili lestvico oziroma indeks za ocenjevanje hranilne sestave ลพivil, imenovan Nutrient Rich Foods (NRF) Index. Vsakemu izmed izdelkov so v posameznih kategorijah dodelili ustrezno ลกtevilo toฤk, nato pa toฤke seลกteli in preverili, katera vrsta jogurtov se je v povpreฤju odrezala najbolje. Indeks, ki je bil uporabljen, upoลกteva tako prisotnost koristnih hranilnih snovi (na primer beljakovin, vlaknin in kalcija) kot hranil, ki se jim je pametneje izogibati, posebno v prevelikih koliฤinah (sladkor, nasiฤene maลกฤobe, natrij ipd.). Viลกji ko je rezultat, kakovostnejลกi je praviloma izdelek (veฤ koristnih in manj ลกkodljivih hranilnih snovi glede na primerljivo kaloriฤno vrednost).

Primerjava rastlinskih jogurtov in jogurtov iz ลพivalskega mleka

Analiza zbranih podatkov je pokazala, da so rastlinski jogurti v povpreฤju vsebovali veฤ vlaknin, manj sladkorja in manj natrija, medtem ko je bila koliฤina beljakovin, kalcija in natrija v povpreฤju veฤja v mleฤnih jogurtih oziroma jogurtih, izdelanih iz ลพivalskega mleka. Vendar pa so ยปklasiฤni jogurtiยซ obenem vsebovali tudi precej veฤ nasiฤenih maลกฤob.

Mandljevi jogurti v povpreฤju posebno kakovostni

Med rastlinskimi jogurti, ki so bili analizirani, se je ena od vrst v povpreฤju odrezala posebno dobro. ล lo je za mandljeve jogurte oziroma za jogurte, izdelane na osnovi mandljevega mleka. Ocena, izraฤunana s pomoฤjo omenjenega indeksa oziroma ocenjevalne lestvice, je bila pri mandljevih jogurtih nadpovpreฤno visoka, kar pomeni, da je ลกlo v veฤini primerov za jogurte z zelo ugodim razmerjem med hranilno sestavo in kaloriฤno vrednostjo (govorimo lahko tudi o t. i. hranilni gostoti).

Vrsta jogurta ne vpliva neposredno na probiotiฤne kulture

Glavni razlog, zaradi katerega uลพivamo jogurte, sicer za veฤino ljudi niso snovi, kot so beljakovine in vlaknine. Jogurti so v osnovi priljubljeno ลพivilo predvsem zaradi dejstva, da gre za dober vir probiotiฤnih kultur, torej koristnih bakterij, ki lahko obogatijo sestavo ฤrevesnega mikrobioma ter nam s tem pomagajo do boljลกega zdravja in poฤutja. Kot je znano, lahko ฤrevesni mikrobiom med drugim vpliva na prebavni proces, imunski sistem in razpoloลพenje (poruลกeno ฤrevesno ravnovesje poveฤuje tveganje za depresijo). V tem pogledu ni bistvenih razlik med razliฤnimi vrstami in podvrstami jogurtov.

Prednosti โ€ฆ in slabosti raziskave

Ena od najpomembnejลกih prednosti analize jogurtov, ki je bila izvedena, je njena obseลพnost, saj je bilo analiziranih zelo veliko razliฤnih izdelkov. Vendar je imela raziskava tudi doloฤene slabosti. Tako na primer na doloฤenih izdelkih niso bile navedene vse informacije, ki so jih raziskovalci potrebovali pri analizi. Poleg tega pa sama lestvica za vrednotenje, ki je bila uporabljena, ne zajame vseh hranilnih snovi, ki (lahko) vplivajo na zdravje. Ugotovitev tako ne moremo razumeti kot ฤisto zlato, vendar gre lahko vsekakor za koristno pomoฤ pri orientaciji oziroma pri izbiranju najustreznejลกega izdelka.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E