Najverjetneje ste tudi sami opazili, da se ponudba rastlinskih alternativ ลพivalskim izdelkom vztrajno poveฤuje. To med drugim pomeni, da lahko na policah trgovin opazimo tudi vedno veฤ razliฤnih rastlinskih jogurtov. Tovrstni izdelki niso zanimivi samo za potroลกnike, ampak tudi za znanstvenike, ki se vedno pogosteje lotevajo analize sestave ยปrastlinskih nadomestkovยซ oziroma primerjave teh izdelkov z izdelki ลพivalskega izvora. Prav to je bil tudi cilj raziskave, ki jo je bilo mogoฤe pred nedavnim zaslediti v multidisciplinarni znanstveni reviji Frontiers in Nutrition. S pomoฤjo analize razliฤnih jogurtov, dostopnih v trgovinah, so znanstveniki izbrali vrsto rastlinskega jogurta, ki je praviloma najbolj bogata z esencialnimi hranilnimi snovmi โฆ
Analiziranih veฤ kot 1200 razliฤnih jogurtov
Raziskovalci so v analizo vkljuฤili 1074 mleฤnih jogurtov in 150 jogurtov, izdelanih izkljuฤno iz ลพivil rastlinskega izvora. Nato so uporabili lestvico oziroma indeks za ocenjevanje hranilne sestave ลพivil, imenovan Nutrient Rich Foods (NRF) Index. Vsakemu izmed izdelkov so v posameznih kategorijah dodelili ustrezno ลกtevilo toฤk, nato pa toฤke seลกteli in preverili, katera vrsta jogurtov se je v povpreฤju odrezala najbolje. Indeks, ki je bil uporabljen, upoลกteva tako prisotnost koristnih hranilnih snovi (na primer beljakovin, vlaknin in kalcija) kot hranil, ki se jim je pametneje izogibati, posebno v prevelikih koliฤinah (sladkor, nasiฤene maลกฤobe, natrij ipd.). Viลกji ko je rezultat, kakovostnejลกi je praviloma izdelek (veฤ koristnih in manj ลกkodljivih hranilnih snovi glede na primerljivo kaloriฤno vrednost).
Primerjava rastlinskih jogurtov in jogurtov iz ลพivalskega mleka
Analiza zbranih podatkov je pokazala, da so rastlinski jogurti v povpreฤju vsebovali veฤ vlaknin, manj sladkorja in manj natrija, medtem ko je bila koliฤina beljakovin, kalcija in natrija v povpreฤju veฤja v mleฤnih jogurtih oziroma jogurtih, izdelanih iz ลพivalskega mleka. Vendar pa so ยปklasiฤni jogurtiยซ obenem vsebovali tudi precej veฤ nasiฤenih maลกฤob.
Mandljevi jogurti v povpreฤju posebno kakovostni
Med rastlinskimi jogurti, ki so bili analizirani, se je ena od vrst v povpreฤju odrezala posebno dobro. ล lo je za mandljeve jogurte oziroma za jogurte, izdelane na osnovi mandljevega mleka. Ocena, izraฤunana s pomoฤjo omenjenega indeksa oziroma ocenjevalne lestvice, je bila pri mandljevih jogurtih nadpovpreฤno visoka, kar pomeni, da je ลกlo v veฤini primerov za jogurte z zelo ugodim razmerjem med hranilno sestavo in kaloriฤno vrednostjo (govorimo lahko tudi o t. i. hranilni gostoti).
Vrsta jogurta ne vpliva neposredno na probiotiฤne kulture
Glavni razlog, zaradi katerega uลพivamo jogurte, sicer za veฤino ljudi niso snovi, kot so beljakovine in vlaknine. Jogurti so v osnovi priljubljeno ลพivilo predvsem zaradi dejstva, da gre za dober vir probiotiฤnih kultur, torej koristnih bakterij, ki lahko obogatijo sestavo ฤrevesnega mikrobioma ter nam s tem pomagajo do boljลกega zdravja in poฤutja. Kot je znano, lahko ฤrevesni mikrobiom med drugim vpliva na prebavni proces, imunski sistem in razpoloลพenje (poruลกeno ฤrevesno ravnovesje poveฤuje tveganje za depresijo). V tem pogledu ni bistvenih razlik med razliฤnimi vrstami in podvrstami jogurtov.
Prednosti โฆ in slabosti raziskave
Ena od najpomembnejลกih prednosti analize jogurtov, ki je bila izvedena, je njena obseลพnost, saj je bilo analiziranih zelo veliko razliฤnih izdelkov. Vendar je imela raziskava tudi doloฤene slabosti. Tako na primer na doloฤenih izdelkih niso bile navedene vse informacije, ki so jih raziskovalci potrebovali pri analizi. Poleg tega pa sama lestvica za vrednotenje, ki je bila uporabljena, ne zajame vseh hranilnih snovi, ki (lahko) vplivajo na zdravje. Ugotovitev tako ne moremo razumeti kot ฤisto zlato, vendar gre lahko vsekakor za koristno pomoฤ pri orientaciji oziroma pri izbiranju najustreznejลกega izdelka.