0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaRastline, s katerimi lahko preženemo nadležne komarje

Rastline, s katerimi lahko preženemo nadležne komarje

MORDA VAS ZANIMA

Poletje je čas številnih zabavnih aktivnosti, a vendar lahko vso zabavo hitro pokvarijo tudi nadležne žuželke. Piki žuželk nikoli niso prijetni. Vsi se želimo ubraniti pred invazijo komarjev ali drugih insektov, vendar za to ne želimo uporabiti agresivnih in zdravju škodljivih sredstev, še posebej, če so v bližini tudi naši najmlajši, katerim vdihavanje strupenih snovi zagotovo na noben možen način ne koristi.

- Oglas -

Za nežno in občutljivo otroško kožo številni strokovnjaki priporočajo naravne izdelke. Otroška pljuča se še razvijajo in vdihavanje kemičnih spojin ne koristi pri rasti in razvoju. Naravna in varna pršila na osnovi mandljevega olja in eteričnih olj geranije, limonine trave, sivke in poprove mete so že na voljo na tržišču. Omenjena eterična olja ljudem prijetno dišijo, komarji pa se jih izogibajo. Tako se boste lahko brez skrbi podali na prijeten sprehod, se zabavali na igrišču in uživali na dopustu.

proti-komarjem

Navadna melisa

Navadna melisa je trpežna trajnica, ki je nekoliko podobna svoji tesni sorodnici meti. Njeni cvetovi so kljunasti in limonino rumene barve, rastejo pa v grozdih na gornjih delih stebel. Melisa diši po sladki limoni, uporablja pa se v čajih, vinih, likerjih … Z listi melise so včasih tudi loščili pohištvo.

- Oglas -

Melisa ima številne za zdravje pozitivne lastnosti, saj na primer pomaga pri težavah s prebavo, sprošča, zmanjšuje stres in notranjo napetost, privablja čebele in metulje, vendar pa se druge, nekoliko manj zaželene žuželke, melisi prav rade na široko ognejo. Navadna melisa je tako odlična naravna zaščita proti žuželkam, saj vsebuje spojino, imenovano citronelal, ki ji daje limonasto aromo in okus, ki pa žuželkam zelo smrdi. Predlagamo, da meliso posadite v svojem vrtu in tako boste odlično poskrbeli za zaščito pred nadležnimi žuželkami.

Citronka

Citronka je trajnica, ki jo je čez zimo obvezno treba zaščititi, saj sicer ne prezimi. To zelišče sicer izvira iz Peruja in Argentine. Že dolgo je cenjena pri kuhi, v dišavnih mešanicah in v industriji parfumov. Citronko uporabljamo za izboljšanje različnih prebavnih težav (na primer vetrov in črevesnih krčev), pomaga pa tudi pri nespečnosti in živčni vznemirjenosti, predpisujejo pa jo tudi pri vročici. Eterično olje se uporablja predvsem v kozmetični industriji, z njeno pomočjo pa lahko odženemo tudi različne neželene žuželke.

Mačja meta

Mačja meta je trajnica, ki ne živi dolgo. Izvira iz Evrope, podobna pa je svoji sorodnici meti. Rastlina za optimalno rast potrebuje zemljo, ki zelo dobro odvaja vodo, prav tako pa tudi veliko sonca. Mačja meta je med drugim odlično zdravilo proti vročinskim stanjem, preprečuje in blaži pa tudi krče pri otrocih. Z njeno pomočjo lahko zdravimo simptome gripe in prehlada, napenjanja, slabosti, krčev, zelo učinkovita pa je tudi takrat, ko zdravstvene težave spremlja tudi stres.

Nikakor pa ne smemo mimo dejstva, kako zelo učinkovita je mačja meta tudi pri odganjanju mrčesa, saj nepetalaktoni, kemične snovi, ki jih vsebuje mačja meta, odlično odganja komarje. Zato je mačjo meto vredno imeti vedno pri roki.

Ognjič

Iz ognjiča, rastline z marjeticam podobnimi cvetovi zlato rumene ali oranžne barve, so v starem Rimu pripravljali juho za izboljšanje razpoloženja. Sicer ognjič prihaja iz Sredozemlja, zato rastlina potrebuje polno sonce, vendar lahko prenese tudi rahlo senco. Je enoletna rastlina, ki jo lahko vzgojimo tudi iz semena. Sicer ognjič pomaga celiti rane in deluje protivnetno. V te namene navadno uporabljamo mazilo, kremo ali olje.

- Oglas -

Ognjič pa je prav tako zelo učinkovit pri odganjanju mrčesa, še posebej komarjev.

Sivka

Sivka je zelo široko uporabna rastlina, najsibo sveža ali posušena. Obstaja kar okrog 30 vrst sivke. Sicer vse vrste sivke zahtevajo prst, ki učinkovito odvaja vodo, prav tako pa tudi veliko sonca. Zelo pozitivno je, da sivke navadno nimajo težav z različnimi boleznimi in škodljivci. Sivko nabiramo sredi poletja. Najbolje je, da jih povežemo v šopke ter obesimo na glavo, da se posušijo.

Sivko nasadite okrog hiše in po vrtu ter tako odženite neželene (leteče) goste. Sivka vam bo uspevala tudi notri, poskrbite le, da jo boste postavili na mesto, kjer bo dobila dovolj sončne svetlobe. Vsi, ki poznate sivko, veste, da ima čudovit vonj ter da na ljudi deluje pomirjujoče in sprostilno. Če se želite ubraniti pred komarji (sivka namreč vsebuje aromatična olja, ki jih žuželke sovražijo), sivko nasadite okrog svojega doma pa tudi v stanovanju ji namenite nekaj cvetličnih lončkov. S posušenimi cvetovi in listi pa lahko napolnite vrečke za odganjanje moljev.

Poprova meta

Poprova meta pozitivno vpliva na prebavila, saj pomaga pri slabi prebavi, slabosti, vetrovom in krčem. Če eterično olje uporabljamo lokalno, tako blažimo bolečine pri bolečinah v sklepih in mišicah ter pri glavobolu.

Poprova meta je tudi zelo učinkovito sredstvo za odganjanje najrazličnejših žuželk. Tako lahko bombažne ali volnene kroglice poškropite z eteričnim oljem poprove mete in jih pustite na mestih, kjer v vaše domovanje vstopajo glodavci. Mravlje in ščurke boste odgnali tako, da boste z vlažno krpo, na katero boste kanili nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete, obrisali police in notranjost omaric.

Lastno sredstvo proti mrčesu pa si lahko pripravite tako, da zmešate en del eteričnih olj sivke, evkalipta in poprove mete ter tri dele sladkega mandljevega olja. Mešanico si nato vtrite v kožo. Poprova meta pa pomaga tudi v primeru, če vas komarji vendarle popikajo, saj blaži neprijetno srbečico.

.

NAJNOVEJŠE