0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaProtivnetni pripravki iz kurkume

Protivnetni pripravki iz kurkume

MORDA VAS ZANIMA

Kurkuma (Curcuma longa) predstavlja eno najpogosteje uporabljenih sestavin v sodobnih protivnetnih prehranskih dopolnilih. Zakaj torej ne bi šli neposredno k viru in si sami pripravili zelo učinkovite mešanice na osnovi kurkume, ki pomagajo pri blažitvi vnetij? Protivnetni učinki kurkume so sicer predvsem zasluga snovi, imenovane kurkumin, ki jo vsebuje. Poleg tega, da pomaga pri vnetjih, kurkuma nevtralizira negativne vplive prostih radikalov v telesu in s tem preprečuje oksidativni stres, na dolgi rok pa zmanjša nevarnost za mnoge kronične bolezni.

- Oglas -

Kurkumin čaj

Kurkuma pa je obenem tudi izjemno koristna za naravno razstrupljanje telesa. Predstavljamo vam nekaj možnosti, kako jo vključiti v povsem naravne pripravke za blaženje oziroma preprečevanje vnetij …

Zlato mleko

Obstaja več različnih receptov za pripravo zlatega mleka, zdravilnega napitka iz kurkume, znanega po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Najbolj preprosta možnost je, da segrejete mandljevo ali kokosovo mleko (približno 200 mililitrov), nato pa mu dodate žličko kurkume, ščepec popra in malce cimeta. Dobro pomešajte in popijte.

Pikanten kurkumin čaj

Ljubitelje čaja bo zagotovo razveselila novica, da je mogoče zelo okusen, predvsem pa izjemno zdravilen čaj pripraviti tudi iz kurkume. Pijete ga lahko vročega ali mrzlega (po želji z dodatkom nekaj kock ledu). Zavrite pol litra vode ter nato vanjo stresite žličko kurkume v prahu in enako količino cimeta, ingverja v prahu, kardamoma ter janeža. Pri najnižji temperaturi kuhajte še približno minuto. Nato odstavite, pokrijte in po 10 minutah popijte.

- Oglas -

Kurkumin čaj

Olivno olje, poper in kurkuma

Zelo koristno je, da kurkumo kombinirate s poprom. Tako namreč telo lažje absorbira kurkumin. Dodatek olivnega olja v tem pripravku pa bo še okrepil protivnetno moč kurkume. Zmešajte 8 žlic mlete kurkume, 1 žličko popra in 4 žlice olivnega olja. Mešanico shranjujte v hladilniku, v nepredušno zaprti posodici ali kozarcu. Vsak dan zaužijte približno pol žličke te mešanice, ki jo lahko pred tem zmešate z vodo.

Protibolečinsko mazilo z dodatkom kurkume

Zaradi protivnetnega delovanja je kurkuma odlična tudi v pripravkih za zunanjo uporabo, na primer za lajšanje bolečin v mišicah, sklepih ipd. Pomaga celo pri bolečinah, povezanih z artritisom. Potrebujete 6 žlic kokosovega ali izbranega rastlinskega olja in 3 žlice kurkume v prahu. Po želji lahko dodate še približno 3 žlice gela aloe vere. Vse sestavine dobro premešajte in vaše protibolečinsko mazilo je pripravljeno. Uporabljajte po potrebi. Morda bo sicer koža po uporabi rahlo rumenkasta, vendar je to zgolj začasna težava, ki ji verjetno ne boste posvečali posebne pozornosti, ko boste ugotovili, da je bolečina po zaslugi kurkume precej znosnejša.

NAJNOVEJŠE